IOM ve UNIDA, TÜBİTAK ve RCO ortaklığında Türkiye’nin yeşil ekonomiye kapsayıcı geçişi için BM Ortak Programı’nın ilki başlatıldı. ‘’Türkiye’nin Yeşil Ekonomiye Geçiş Sürecine Göçmenlerin Dahil Edilmesinin Desteklenmesi’’ başlıklı Birleşmiş Milletler Ortak Programı 5 Mart 2025 tarihinde Ankara’da başlatıldı. BM Göç Çok Ortaklı Güven Fonu (M-MPTF) tarafından finanse edilen ve Türkiye’ye ilk kez tahsis edilen bu
IOM ve UNIDA, TÜBİTAK ve RCO ortaklığında Türkiye’nin yeşil ekonomiye kapsayıcı geçişi için BM Ortak Programı’nın ilki başlatıldı.
‘’Türkiye’nin Yeşil Ekonomiye Geçiş Sürecine Göçmenlerin Dahil Edilmesinin Desteklenmesi’’ başlıklı Birleşmiş Milletler Ortak Programı 5 Mart 2025 tarihinde Ankara’da başlatıldı.
BM Göç Çok Ortaklı Güven Fonu (M-MPTF) tarafından finanse edilen ve Türkiye’ye ilk kez tahsis edilen bu fon, göçmenlerin ve diğer kırılgan grupların sürdürülebilir kalkınma çabalarına entegre edilmesi ihtiyacının giderek daha fazla kabul gördüğünün altını çiziyor.
BM Ortak Programı, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) tarafından, BM Mukim Koordinatörlük Ofisi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğiyle yürütülecek.
Bu ortak program, kadınlar, gençler ve göçmenler için kapsayıcılığa odaklanarak Türkiye’de sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik ederken mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve start-upların dahil edilmesini destekleyerek Türkiye’nin yeşil ekonomiye geçişine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Programın lansman etkinliğinde düzenlenen panelde IOM’den Gökçe Yörükoğlu, Ortak Programın hedef ve faaliyetlerinin yanı sıra kuruluşun projeye katkılarını ve temel sorumluluklarını özetledi. Yörükoğlu ayrıca IOM’nin KOBİ’leri güçlendirmek için uzun süredir KOBİ’lerle çalışma deneyiminin altını çizdi.
UNIDO Genel Merkezi’nden Manasa Suresh, UNIDO’nun programdaki rolü ve Küresel Temiz Teknoloji İnovasyon Programı (GCIP) hakkında ayrıntılı bilgi vererek programın stratejik yaklaşımını vurguladı.
IOM’dan Yelda Devlet, Küresel Göç Mutabakatı ve programla ilgisi hakkında bilgi verdi ve yol gösterici ilkelerini vurguladı.
2019 yılında hayata geçirilen BM Göç Çok Ortaklı Güven Fonu, Küresel Göç Mutabakatı’nın (GCM) 23 hedefinin uygulanması için kilit bir araç olarak hizmet veriyor. BM Üye Ülkelerinin talebi üzerine 2030 Gündemi ile tamamen bağlantılı olarak oluşturulan fon, BM kuruluşları, hükümetler, bölgesel ekonomik topluluklar ve göçmen topluluklar gibi paydaşların iş birliğine dayalı girişimleri destekliyor.
Bu programın başlatılması, Türkiye’de kadınların, gençlerin ve göçmenlerin ülkenin yeşil ekonomiye geçiş sürecine dahil edilmesini sağlama konusunda kritik bir hamle, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı ekonomik büyüme taahhüdü doğrultusunda atılan önemli bir adım olarak değerlendirildi.