Röportaj: Gözde Erbaz, Robincode

Röportaj: Gözde Erbaz, Robincode

Robincode 5-16 yaş grubu çocuklara Bilgisayar bilimleri (kodlama) siber güvenlik, 3d tasarım, arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, Robotik ve tekno-girişimcilik eğitimleri  veren ve eğitim teknolojileri üreten bir sosyal girişim. Sorularımızı Robincode kurucusu Gözde Görür Erbaz’a yönelttik.

Gözde Hanım sizi ve organizasyonunuzu tanıyabilir miyiz?

Ben bir işkadınıyım. TOBB kadın girişimciler, genç girişimciler icra kurulu görevlerim yanısıra ülkemizin dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla Robincode Sosyal girişimi ve Robincode Bilişim Teknoloji ve Girişimcilik Derneğini kurdum.

Neden böyle bir adım atmaya karar verdiniz?

Girişimci olmam ve diğer şirketlerim bambaşka hikayeler, üniversite hayatımda hep çalıştım, ben kantinde oturmaya inanmazdım, benim şirket ve yönetici tanımam gerekiyordu, herşeyde uzmanlaşamazdım ama uzmanları nasıl yöneteceğimi öğrenmem gerekiyordu. Bu yolculuk beni girişimci bir iş kadını yaptı.

Robincode.org kurmamdaki asıl  sebep kızım. ABD eski başkanı Obama’nın çocukların erken yaşta bilgisayar bilimleri öğrenmesini teşvik etmek için yaptığı konuşması “Geleceği Şekillendirmek elinizde Kodlayın ve Programlayın” dinlediğimde kızımında bilgisayar programlamayı öğrenmesi gerektiğini düşünüp yazılım şirketimdeki ekip arkadaşlarımı arayarak Amerikada çocukların bilgisayar programlamayı öğrenmeye başladıklarını kızım ve arkadaşları için bizimde bunu öğretmemiz için neler yapabileceğimizi araştırmalarını istedim.

Sosyal girişimcilik maceramızda böylelikle başlamış oldu. Araştırmalarımızda gördük ki ilk defa bir konuda gelişmiş ülkelerin yıllarca gerisinde değildik. Erken yaşta bilgisayar bilimleri eğitiminde ABD’de bizden sadece bir yıl öndeydi. Google, Facebook, Microsoft gibi teknoloji devlerinin paydaş olduğu Social Innovation Good mottolu bir hackathona katıldık. Robincode ismi orda şekillendi. Biz tıpkı Robin Hood gibi zenginden alıp ihtiyaç sahiplerine vericektik. Seçtiğimiz alan ise bilgisayar bilimleri eğitimi oldu.

Robincode destek gördü mü?

İlk destek Microsoftan geldi. Sevgi evlerindeki bakıma muhtaç çocuklarımızı Microsoft ofislerinde bilgisayar bilimleri farkındalık eğitimine aldık. Her çocuğa eşit  eğitim fırsatı verildiğinde ne kadar başarılı olabileceklerini gördük. Sonra diğer teknoloji devleri ile işbirliği teklifleri gelmeye başladı.

Nasıl gelişti? Neler değişti?

Robincode  bugün 5000’den fazla çocuğa bilgisayar bilimleri eğitimi verdi. Gerçekleştirdiği projelerinde elde ettiği başarılarla uluslarası ve ulusal da birçok ödüle layık görüldü. Özellikle Kızla kodluyor projesi ile bilim teknoloji ödülüne layık görüldü. Tüm bu çalışmaları ve başarılarıylada dünyanın en büyük erken yaşta bilgisayar bilimleri  öğreten organizasyonu olan Code.org’un Türkiye Sorumlusu ve global ortağı olarak e büyük teknoloji devleri tarafından desteklenmeye başladı.

Teknoloji değişti çok hızlı ilerledi. Tarımla mı uğraşıcaksınız? Tıp alanında mı çalışacaksınız?Ya da eğlence ve imalat sektöründe misiniz? Farketmez, çünkü bilgisayar her yerde evimizde, cebimizde, saatimizde. İster yarış arabası kullanmak, ister basketbol oynamak ister ev inşa etmek isteyin bütün bu işler yazılım sayesinde baştan aşağı değişti. Nesnelerin interneti, kullandığımız nerdeyse her şey birbiriyle iletişim halinde.

Bilgisayar programlamayı öğrenmek özel bir beceri gerektirir, bilgisayar mühendisi olmanız gerekir, üstün zeka gerektirir gibi düşünceler bugün değişti. Çünkü bilgisayar programlamayı öğrenmek artık temel bir beceri olmaya başlıyor. Tıpkı İngilizce bilmek gibi bir programlama dilini bilmek bundan sonranın dünyasında çok önemli ve hayati. 10 -15 yıl içerisinde bilgisayar programlamayı okuma yazma gibi öğreteceğiz ve daha önce bunu neden yapmadığımızı merak edeceğiz.

Peki, gelecek?

Kodlama dillerinden birini öğrenmek, programlama öğrenmek süper güce en çok yaklaştığımız şey. Eğer teknoloji üretirseniz dünyayı değiştirebilirsiniz. Düşünün; programlama ile aklınıza gelen bir fikri somut olarak hayata geçirebiliyorsunuz. Sonra bir düğmeye basarak onu milyonlarca insana sunabiliyorsunuz. Bu inanılmaz birşey.

Avantajlı ve dezavantajlı tüm çocuklar bilgisayar bilimleri eğitiminde eşit fırsata sahip olurlarsa; belki aynı okullara gidemeyecekler, aynı yerden yiyip, giyinemeyecekler ama birbirlerini görmeseler bile teknoloji sayesinde bu ülkenin geleceği için teknoloji üretebilirler. İşte o zamanda bundan 20 yıl sonrasının Türkiyesi kendi teknlojisini üreten çok daha güçlü bir ülke konumuna gelebilir. Gelecekte biz buna inanıyoruz.

Deneyimlerinizden yola çıkarak Sosyal Girişimcilik için neler düşünüyorsunuz?

Sosyal girişimcilik zor bir süreç. Ülkemizin geçmişinde paylaşma ve yardımseverlik kültürü oldukça yaygın. Ama kurumlara düzenli bağışçılık noktasında o kültürümüzün gelişmesi için çok zaman gerekiyor. Çünkü bizim kültürümüzde bir elin verdiğini öbür el görmez mantığı hala hakim. Hayırseverlik müessesesi var fakat ne kadar sosyal faydaya hizmet ediyor işte burası çok tartışılır.

Sosyal girişimcilerin şunu çok iyi bilmesi gerek; Emeksiz ekmek elbette yok, özellikle gençlerin bunu çok iyi anlaması gerekiyor.

Robincode teknoloji üreterek,teknolojiyi erkan yaşlarda üretmeleri için çocuklardan başlayarak toplumsal faydayı gerçekleştiren bir sosyal girişim.. Teknolojinin gelişimi sosyal faydayıda beraberinde getiriyor. Birçok sosyal girişim teknoloji tabanlı yada teknoloji kullanarak sosyal faydayı sağlıyor.

Neden teknoloji ile sosyal girişimcilik?

Özellikle yazılım sektöründe çok fazla fırsat var. Teknoloji devleri nitelikli insan gücü bulmakta çok zorlanıyor. Ofislerini, çalışma şartlarını zaten çok az sayıdaki nitelikli insan gücü için daha fazla nasıl cazip hale getiririz diye uğraşıyorlar. Bu sektörde ekmek var mı? Evet çok büyük bir pasta var. Bir kaç veri paylaşim izninizle; özellikle yapay zeka, yapay öğrenme şu anda en güncel ve üzerinde yoğun çalışılan konular. Teknoloji gurusu Tim O’Reilly’ e göre şu anda Silikon vadisindeki en gözde iş ünvanı “veri bilimci”. Mc Kinsey Global Enstitüsü, 2018 yılı itibariyle sadece ABD ‘de 140.000 ile 190.000 arasında yapay öğrenme uzmanı açığı olacağını ve veri konusunda bilgili 1.5 milyon yöneticiye ihtiyaç duyulacağını tahmin etmektedir. Ayrıca bilişim dünyasındaki şu anki sistemleri yürütmekte 1.5 milyon yeni bilişimciye ihtiyaç var.

Ülkemiz bence daha büyük bir fırsatı yakalayabilir. Çünkü Amerika yaşlanıyor ama bizim en büyük gücümüz genç nüfusumuz. Bu yeni nesle erken yaşlarda bilgisayar bilimleri eğitimlerini zorunlu eğitim olarak vermeye başlarsak,çocukluktan itibaren çocuklara Kodlama dillerini öğretirsek bizden de bir Facebook çıkar.

Hz. Mevlana: Bir mum başka bir mum’u aydınlatmakla ışığından hiçbirşey kaybetmez” demiş. Robicode’un misyonu benim misyonum tam da budur.

Selin Babacan
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar