Kolektif Çözüm girişimi deprem sonrası ampute olan kişilerin sosyo-ekonomik iyi oluş hallerini destekliyor

Kolektif Çözüm girişimi deprem sonrası ampute olan kişilerin sosyo-ekonomik iyi oluş hallerini destekliyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) iş birliğiyle başlatılan Kolektif Çözüm girişimi, 3D Metodolojisiyle deprem sonrası ampütasyon geçirmiş kişilerin sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonunu kolaylaştırdı.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler, 50 binden fazla can kaybına ve 313 bini aşkın binanın yıkılmasına neden oldu. 15,6 milyon kişinin yaşadığı 11 ilde 3,3 milyon insan evlerini ve yaşam alanlarını kaybetti; 94 bin 217 iş yeri zarar gördü. 

Uzun vadeli toparlanma ve yeniden inşa çalışmaları kapsamında UNDP Türkiye ve AYDER iş birliğiyle 2023 yılının son çeyreğinde başlatılan pilot çalışmada, deprem bölgesinde yaşayan ve yerel inisiyatifler aracılığıyla engellilik ve ampütasyon durumu belirlenen 20 kişinin, kapsamlı muayene için deprem bölgesinden İzmir’e ulaşımı desteklendi. Depremzedeler, Türkiye’nin belediye bünyesinde işletilen ilk hastanesi olma özelliğini taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde kapsamlı bir tıbbi muayeneden geçirildi. Ardından ortopedi ve protez-ortez alanında uzman doktorlar tarafından bire bir görüşmeler yapılarak sosyal yaşamları ve gelecek perspektifleri hakkında bilgi edinildi. Bu süreçte hastaların hikayeleri dinlendi, raporlar incelendi. Sosyal yaşamları ve meslekleri çerçevesinde hangi proteze ihtiyaç duydukları belirlendi.

Pilot çalışmanın ardından, öncelikle hastaların fiziksel, psikolojik ve sosyo-ekonomik ihtiyaçlarının kapsamlı analizinin yapıldığı değerlendirme, hastalara uygun protez -ortez uygulamaları ile bireyin fonksiyonel bağımsızlığının artırılmasını sağlayan güçlendirme ve hastaların sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımının desteklendiği aşamaların yer aldığı 3D- Değerlendirme, Donanım, Dahil etme Metodolojisi hazırlandı.

Kolektif Çözüm girişimi sayesinde; 4’ü AYDER kaynaklarından karşılanmak üzere 7 kişiye fonksiyonel ve kaliteli protez ve ortez uygulamaları gerçekleştirildi. Protez ve ortez uygulaması yapılan yedi kişiden dördü, tedavi sonrasında sosyo-ekonomik yaşama aktif biçimde yeniden katıldı. Katılımcılardan biri kendi işini kurdu, iki kişi istihdam edildi. Bir diğer katılımcı ise bireysel yaşamında önemli bir dönüşüm gerçekleştirerek aile kurdu.

Pilot aşama, bu tür girişimlerin sürdürülebilirliği için yeterli mali kaynak olmasının ve yerel altyapının önemine dikkat çekiyor.

Kaynak:

https://undp.us4.list-manage.com/track/click?u=6010365035b6f0966eddf3b13&id=083bd0668c&e=ccb38797d2

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar