Japonya’da küresel ısınma ve doğal afetler nedeniyle pirinç krizi yaşanıyor. Başta suşi olmak üzere Japon mutfağının temel öğelerinden olan pirinç fiyatlarındaki yükselişi kontrol altına almak isteyen hükümet acil durum rezervlerini satışa çıkardı. Kötü hava koşulları, sıcak hava dalgaları, tayfun ve deprem tehditleri nedeniyle halkın panik ortamında alım yaptığı ülkede 60 kilogramlık çuvalın ortalama fiyatı geçen
Japonya’da küresel ısınma ve doğal afetler nedeniyle pirinç krizi yaşanıyor.
Başta suşi olmak üzere Japon mutfağının temel öğelerinden olan pirinç fiyatlarındaki yükselişi kontrol altına almak isteyen hükümet acil durum rezervlerini satışa çıkardı.
Kötü hava koşulları, sıcak hava dalgaları, tayfun ve deprem tehditleri nedeniyle halkın panik ortamında alım yaptığı ülkede 60 kilogramlık çuvalın ortalama fiyatı geçen yıl 160 dolara kadar yükseldi. Bu rakam, son iki yılda %55’lik artış anlamına geliyor. Bunun üzerine Japon hükümeti rezervlerin yaklaşık beşte birine denk gelen 210.000 ton pirinci açık artırmayla piyasaya sürdü.
Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı Taku Eto, piyasaya sunulan bu miktarla fiyatların düşmesini beklediklerini aktardı. Ancak japon halkı piyasada satılan pirince yüksek rağbet göstermiş değil.
Güneydeki Kyushu Adası’ndaki bazı market zincirleri, bu pirinci satışa sundu. Ancak tüketiciler, ürünün kalitesi konusunda temkinli davranıyor. Bazıları ‘’eski pirinç olduğunu duydum, almam’’ derken, bazı vatandaşlar fiyatlar düşmedikçe satın alım yapmayacaklarını söylüyor.
Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahip Asya ülkesi olan Japonya’da neredeyse her öğün pirinç yeniyor.
Pirinç, Japon mutfağında kültürel öneme sahip. Geleneksel içkisi sakeden dini törenlerdeki sunumlara kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip. Dolayısıyla, kültürel anlamı nedeniyle, erişilebilirliği büyük önem taşıyor.
Japonya’nın geçmişte yaşadığı tarımsal üretim krizlerine karşı hükümet, 2011’de meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından da bu rezerve başvurmuştu.