Çocuklarda yüksek tansiyon 20 yılda iki katına çıktı

Çocuklarda yüksek tansiyon 20 yılda iki katına çıktı

Kötü beslenme, hareketsizlik ve obezite, dünya genelinde milyonlarca çocuğun hipertansiyonla tanışmasının başlıca etkenleri olarak gösteriliyor.

The Lancet Child and Adolescent Health dergisinde yayımlanan yeni analiz, çocuklar ve gençler arasında yüksek tansiyon oranlarının son 20 yılda neredeyse iki katına çıktığını ortaya koydu. Uzmanlara göre sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlik gibi nedenlerle son 20 yılda, 18 yaş altı çocuk ve gençlerde yüksek tansiyon görülme oranı %3,2’den %6,2’ye (114 milyon kişi) çıktı. Obez çocuklarda yüksek tansiyon oranı %19 iken, sağlıklı kilodaki çocuklarda bu oran %3’ün altında.

Araştırmacılar, yüksek tansiyon geliştiren 114 milyon çocuğun kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları ve birçok ciddi sağlık sorunuyla yaşam boyu karşı karşıya kalma riski taşıdığını söylüyor.

20 yılda belirgin artış

21 ülkeden 400 binden fazla çocuğun dahil edildiği 96 çalışmanın analizine dayanan bulgulara göre, 19 yaş altındaki çocuk ve gençlerde yüksek tansiyon görülme oranı 20 yılda iki kat arttı.

Araştırma, özellikle çocukluk çağı obezitesinin bu artışın “kayda değer bir tetikleyicisi” olduğunu ortaya koyuyor. Obez çocuk ve gençlerin %19’u yüksek tansiyonla karşı karşıya.

Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü Küresel Sağlık Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Igor Rudan, “Çocukluk çağı yüksek tansiyonunun 20 yılda neredeyse iki katına çıkması, sağlık çalışanları ve bakım verenler için ciddi bir alarm olmalı” diye konuştu.

Araştırma, çocuk ve gençlerin %8,2’sinde prehipertansiyon görüldüğünü de gösteriyor. Bu durum, tansiyonun normalden yüksek ama henüz hipertansiyon sınırında olmadığı anlamına geliyor.

Prehipertansiyon özellikle ergenlik döneminde yaygın:

  • Ergenlerde oran %11,8
  • Daha küçük çocuklarda ise yaklaşık %7

Doktorlar, tansiyonun özellikle ergenliğin erken döneminde, yaklaşık 14 yaş civarında keskin şekilde yükseldiğini; bu nedenle düzenli taramanın kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Yaşam tarzı değişti, risk arttı

Çalışmanın yazarlarından Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Peige Song, tansiyondaki artışın büyük ölçüde yaşam tarzıyla bağlantılı olduğunu söylüyor:

“Bu artış; sağlıksız beslenme, fiziksel aktivitede azalma ve çocukluk çağı obezitesindeki yükselişten kaynaklanıyor.”

Song, ebeveynlerin kritik rolüne değinerek şunları hatırlatıyor: Meyve, sebze ve tam tahıllar açısından zengin bir beslenme, düzenli fiziksel aktivite, ekran süresinin kısıtlanması ve ailede tansiyon öyküsü olan çocukların düzenli olarak tansiyonlarının takibi.

“Obezite kaynaklı tansiyon geri döndürülebilir”

Britanya Kalp Vakfı’nın bilimsel ve tıbbi direktörü Prof. Bryan Williams ise şu uyarıda bulunuyor:

“Çocukluk çağındaki yüksek tansiyon çoğu zaman yetişkinlikte de devam eder. Bu da ilerleyen yaşlarda kalp hastalığı ve felç riskini artırır.”

Williams’a göre iyi haber, obeziteye bağlı tansiyonun geri döndürülebilir olması. Bu noktada hükümetlerin de önemli sorumlulukları var: Sağlıksız ürünlerin pazarlamasını sınırlamak ve gıda endüstrisinin ürünlerini daha sağlıklı hâle getirmesi yönünde cesur adımlar atmak. 

Kaynak:

https://www.theguardian.com/society/2025/nov/12/young-people-high-blood-pressure-doubled-globally-obesity

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar