İklim değişikliğinin yarattığı tehlikeler dünya çapında giderek daha belirgin hale gelirken, çevresel krizin etkileri konusunda güvenilir ve doğru bilgiye duyulan ihtiyaç her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik araştırmaları ve önlemleri güçlendirmek için bir araya gelerek, ‘’İklim Değişikliği Konusunda Bilgi Bütünlüğü
İklim değişikliğinin yarattığı tehlikeler dünya çapında giderek daha belirgin hale gelirken, çevresel krizin etkileri konusunda güvenilir ve doğru bilgiye duyulan ihtiyaç her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik araştırmaları ve önlemleri güçlendirmek için bir araya gelerek, ‘’İklim Değişikliği Konusunda Bilgi Bütünlüğü için Küresel Girişim’’ibaşlattı.
Bilim insanlarının dünyanın zamanının tükenmekte olduğu uyarısında bulunduğu bir dönemde başlatılan yeni girişim, acil iklim eylemine desteği artırmayı amaçlıyor.
Brezilya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde duyurulan ortak girişim, iklim eylemlerini geciktiren veya sekteye uğratan her türlü yanlış bilgilendirmeyi ele almak için araştırmaları ve önlemleri güçlendirmeyi hedefliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, G20’nin Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Dönüşümü Oturumu’nda yaptığı konuşmada, girişimin “iklimle ilgili yanlış bilgilendirmeye karşı mücadeleyi güçlendirmek için araştırmacılar ve ortaklarla birlikte çalışacağını” belirtti.
Genel Sekreter, bir sosyal medya paylaşımında, “Koordine edilen dezenformasyon kampanyaları, iklim değişikliği konusunda küresel ilerlemeyi engelliyor” ifadelerini kullandı.
İklim dezenformasyonu ve bunun etkileri üzerine yapılan araştırmaları derinleştirmeyi amaçlayan bu girişim, stratejik eylemleri, savunuculuk çalışmalarını ve iletişim çabalarını desteklemek ve yönlendirmek üzere dünya genelinden kapsamlı kanıtlar toplayacak.
Girişime katılan ülkeler, UNESCO tarafından yönetilecek fona katkı sağlayacak ve önümüzdeki 36 ay içinde 10 ile 15 milyon dolar arasında bir tutarın toplanması hedeflenecek. Bu fon, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını desteklemek amacıyla hibe olarak dağıtılacak.
Şu ana kadar Şili, Danimarka, Fransa, Fas, Birleşik Krallık ve İsveç girişimin imzacısı oldu.
İklim dezenformasyonu, özellikle sosyal medya, mesajlaşma uygulamaları ve üretken yapay zeka aracılığıyla hızla yayılarak kendine zemin buldu.
UNESCO’ya göre, bu olgunun birkaç ciddi etkisi var: bilimsel mutabakatı zayıflatmak, yetkililerin krizle etkili bir şekilde başa çıkma yeteneğini engellemek ve cephede çalışan gazeteciler ile birlikte çevre savunucularının güvenliğini tehdit etmek.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 2022 yılında yaptığı açıklamada, dezenformasyonun iklim hedeflerine ulaşma riskini artırdığı ve “bilimi kasıtlı olarak zayıflatmanın, bilimsel mutabakatın yanlış anlaşılmasına, belirsizlik, göz ardı edilen risk ve aciliyet gibi konularda yanlış algılara” yol açtığı belirtildi.
Kaynak: