Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Metsims Sustainability Consulting iş birliğinde, Konuşul(a)mayanlar etkinliği gerçekleşti

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Metsims Sustainability Consulting iş birliğinde, Konuşul(a)mayanlar etkinliği gerçekleşti

“Sürdürülebilirlik: Liderlik, Değişim ve Etki” temasıyla gerçekleşen panelde, sürdürülebilirlikte “Konuşul(a)mayanlar” ele alındı. Panelde; Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç, Akbank Sürdürülebilirlik Müdürü Feride Doğan Kızar ve Metsims Sürdürülebilirlik Müdürü Orhan Atacan konuşmacı olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü ise Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum üstlendi.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Metsims Sustainability Consulting iş birliğiyle, Mey|Diageo ev sahipliğinde 12 Haziran’da düzenlenen “Konuşul(a)mayanlar” etkinliği, sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla büyük ilgi gördü. Etkinliğin ana teması olan “Sürdürülebilirlik: Liderlik, Değişim ve Etki” üzerine düzenlenen panelde, sürdürülebilirlikle ilgili pek çok önemli konu masaya yatırıldı.

Panelde, şirketlerde sürdürülebilirlik kararlarının nasıl alındığı, bu kararların arkasındaki yapılanma ve sahiplenme mekanizmaları detaylı bir şekilde incelendi. Ayrıca, ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilirlik alanında karşılaşılan zorluklar ve gelecekte yapılması planlanan adımlar üzerinde duruldu.

Etkinliğin açılış konuşmasında, sürdürülebilirliğin yalnızca çevre ile ilgili bir konu olmadığı, aynı zamanda sosyal ve ekonomik boyutlarıyla da ele alınması gerektiği vurgulandı. Katılımcılar, sürdürülebilirlik yolculuğunda sessiz kalmış, göz ardı edilmiş ve farkında olunmayan gerçeklerin ortaya konulmasının önemine dikkat çekti.

Ortak değerler etrafında birleşmek

Sosyal yatırımlarda öncü olan ve her yıl net gelirinin yüzde 1’ini Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ayırma beyanında bulunan Zorlu Holding’in Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç, bu beyanın şirkete katkılarını aktardı. Paydaş haritası çıkardıklarını da ifade eden Ortaç; “Şirketler için sürdürülebilir başarı ve itibar, artık yalnızca finansal rakam ve kârlılıktan değil; paydaşlarla bir değer önerisi ekseninde bağ

kurmaktan ve karşı karşıya kalınan sorunlara birlikte çözüm aramaktan geçiyor. Zorlu Holding olarak, sürdürebilirlik odaklı hedeflerimize daha hızlı ve emin adımlarla ulaşmak için; radikal iş birlikleri gerçekleştirmenin, karmaşık ve çok katmanlı küresel sorunlara çok paydaşlı yapılarla yanıt vermenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu yönde aksiyon alıyoruz. Başta çalışanlarımız olmak üzere, tedarikçilerimiz ve tüm paydaşlarımızı kapsayacak şekilde; insan, toplum ve gezegen için bütüncül fayda yaratmaya odaklanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

6,9 trilyon dolarlık bütçede bankaların sorumluluğu yüzde 70 oranında

2030’un hem Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hem de Paris Anlaşması için kritik bir yıl olduğuna dikkat çeken Akbank Sürdürülebilirlik Müdürü Feride Doğan Kızar, bütün şirketlerin, özellikle de finansal kuruluşların bu iki kritik girişimi esas alması gerektiğini söyledi. 2030’a kadar ulaşılması gereken 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın (SKA) olduğunu hatırlatan Kızar, “Artık ‘bizim farklı bir gündemimiz var’ deme döneminde değiliz. Küresel Riskler Raporu’ndaki risklere baktığımızda çevre konularının artarak çeşitlendiğini görüyoruz. 10 yıl sonra daha büyük zorluklarla karşılaşacağımız bir gerçek. Bu gerçekler ışığında bankaların önemli bir sorumluluğu var. OECD’nin bir araştırmasına göre her yıl SKA’lara 6,9 trilyon dolarlık bir bütçe ayrılması gerekiyor. İhtiyacımız olan bu dönüşümün finansmanının büyük bir kısmı bankalardan gelecek. Dolayısıyla bu dönüşümün tamamen merkezindeyiz. İş stratejimizi de bundan ayrı düşünemeyiz.”

Sürdürülebilirlik konuşulduğu kadar eyleme geçirilemiyor

Konuya eleştirel bir bakış açısı getiren Metsims Sustainability Consulting Sürdürülebilirlik Müdürü Orhan Atacan, şirketlerin sürdürülebilirlik hedef ve stratejilerinin olduğunu, ancak aksiyonlara baktıkları zaman bu hedef ve stratejilerle uyuşmadığına vurgu yaptı. Stratejiler oluşturulurken bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini söyleyen Atacan, tek bir departmanın hazırlamasıyla beyan edilen stratejilerden aksiyon alma hedefinin beklenemeyeceğine dikkat çekti. Atacan, sözlerine şöyle devam etti: “Bir şirketin sürdürülebilirlik stratejisini hazırlarken aslında radikal değişiklikler de yapmaya çalışıyorsunuz. Belki kullandığınız hammadde değişecek, belki tedarikçiniz belki de satış yaptığınız pazar değişecek. Stratejiler; CEO’dan başlayarak satın alma, pazarlama, AR-GE gibi departmanların içinde olduğu ve hepsinin onayladığı ve ‘Bunu aksiyona geçirebiliriz’ diyebileceği bir noktada olmalı.”

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Metsims Sustainability Consulting, “Konuşul(a)mayanlar” etkinlik serisini İzmir ve Gaziantep’te de düzenleyerek sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığı artırmayı ve sektörler arası iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar