Sosyal girişim fikirleri – Kararlılık ilişkisi

Sosyal girişim fikirleri – Kararlılık ilişkisi

Geniş ya da minimum ölçekte ama en nihayetinde fayda odağındaki sosyal girişim fikirlerinin olgunlaşması sürecinin kilit gerekliliği kararlılık mıdır?

İnsan zihninde gezinen her şey ilginçtir. Telefon rehberiniz veya Google arama motorundaki sorularınızın nedenleri de. Sizi belli hedeflere yönelten dürtü, algılarınızın hangi seviyede açık olduğu veya önemli düzeyde kapalı oluşu durumu… Fikirleriniz vardır ve bazıları için sizi heyecanlandıran anlar. Bir de potansiyelin ne şekilde açığa çıkacağı sorusu…

Zihindeki fikir için doğuş aşaması önemlidir. Örneğin Apple’ın kurucularından Steve Jobs, hatrı sayılır düzeyde bir müzik aşığıydı. Sayısız plak, The Beatles… Her zaman müzikle yaşadı, sadeliği ve bu tutkusunu bir müzik platformu olan iTunes’ta bir araya getirmeyi başardı. Müzik parçalarını, albümleri çok ucuza satarak sektörü dönüştürdü; fiziksel depolama aygıtlarının gerilemesi ve uyumlu aygıtların iTunes platformuna bağlı olmasının müziğe erişim için yeterli olduğu fikri, çoğu otoriteye göre bu köklü teknoloji şirketinin bugünlere ulaşmasının en önemli nedeniydi…

Bir örnek daha; Amazon CEO’su Jeff Bezos (üstte); bu tuhaf alışkanlıkları (iş konusunda aşırı tutumluluk gibi) ve ünlü (ve çoğu kesime göre sinir bozucu) kahkahasının ününün önemli kesimini oluşturduğu ikon isim, tam bir uzay hayranı. ‘Zengin olup bir gün uzaya gitmek’ şeklindeki çocukluk hayalinin önemli gerekliliği olan ‘zengin olma’ konusunu öyle derinden işledi ki, büyük zorluklara ragmen başardı. Bugün yüz milyarlarca dolarlık e-ticaret devi Amazon’un yanı sıra Blue Origin adında bir uzay ‘gezintisi’ şirketine sahip olan Bezos, birgün hayallerini gerçeğe dönüştürüp büyük olasılıkla uzay seyahatine çıkacak ve hayallerin nelerle sonuçlanabildiğine dair hoş örneklerden birini gözler önüne serecek.

Arka planda (çocukluk anılarında ve genellikle hobilerde) olup bitenlerin insanoğlunun sonraki adımlarını planlamadaki rolü son derece önemli. Teknoloji sektöründeki Jobs ve Bezos örneklerinde olduğu gibi önemli hedeflerin birer arka planı (çocukluk hayali gibi) olduğu gerçeği yadsınamaz. Aslında hayatını belli hedeflere dönük şekilde kurgulayan kimselerin tamamı için bu oldukça doğal bir çıkarım. Peki biraz daha zorlu taraflara geçmeye ne dersiniz? Örneğin sosyal arka planı olan girişimlerde hedefe götüren motivasyonun devamlılığı konusuna göz atmaya…

Kararlılık faktörü

Topluma veya en azından herhangi bir şeye fayda amacı güden sayısız girişim söz konusu günümüzde. Bu girişimlerin potansiyel faydalarının/artılarının fikri bulan kimseleri tetiklemesi doğaldır. Ancak yetmez…

Fikri, sonraki aşamalara taşıyacak olan zihinsel-psikolojik motivasyonun olmazsa olmazı kararlılıktır. Kararlılık, iyiliğin filizlenip yaygınlaşması için gereken metaların en önemlisidir. Bu açıdan yaklaşıldığında önemli olduğu gibi belli bir gereklilikte sağlanılması da zordur…

Gündelik bir örnek, evdeki yemek artıklarının ayrıştırılması konusu… Cam kavanoz, şişe gibi geridönüşüme uygun değerli atıkların farklı bir poşette biriktirilmesi istenebilir. Biriktiriledebilir, uygulamada belli aşamalar katedilmektedir, ancak günün birinde bundan vazgeçiledebilir; caydırıcılar söz konusudur; çünkü dünyanın daha güzel bir yer olması için ekstra gayret vardır. Üstelik bu noktada sahip olunan o çok kıymetli hassasiyetin birçoklarında olmaması gibi negatif okların hedefe koşuşun durdurulmasına yönelik etkileri vardır. Burada belirleyici faktör kararlılık olacaktır…

Benzer şekildeki sosyal girişim fikirlerinin adım adım oluşması ve büyümesi sürecinde de kararlı olunması gerekir. Buraya tıklayarak detaylarına ulaşabileceğiniz birçok sosyal fayda fikri, önemli aşamalardan geçerek oluşmuş ve insanın hayatına dokunan güçlü temellerle şekillenmiş durumda. Tamamı övgüye sonuna kadar açık, ilham veren pencerelere sahip.

En nihayetinde girişimciliğin bir numaralı olmazsa olmazı ‘kararlılık’, sosyal tarafı yüksek fikirlerin gerçeğe dönüşmesi noktasında kritik önem taşır.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar