Çevre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kolombiya’daki ormansızlaşmanın bir yıl içinde yüzde 36 oranında azalarak yeni bir rekor kırdığı duyuruldu. Uzmanlara göre bu tarihi düşüşte başkan Petro’nun taahhütleri, gerillalarla yürütülen müzakereler ve Yerliler’e verilen destekler etkili oldu. Yüzölçümünün üçte birini Amazon yağmur ormanlarının oluşturduğu Kolombiya’da ormansızlaşmanın yüzde 36 oranında azaltılması, dünyanın en önemli karbon yutaklarından biri
Çevre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kolombiya’daki ormansızlaşmanın bir yıl içinde yüzde 36 oranında azalarak yeni bir rekor kırdığı duyuruldu. Uzmanlara göre bu tarihi düşüşte başkan Petro’nun taahhütleri, gerillalarla yürütülen müzakereler ve Yerliler’e verilen destekler etkili oldu.
Yüzölçümünün üçte birini Amazon yağmur ormanlarının oluşturduğu Kolombiya’da ormansızlaşmanın yüzde 36 oranında azaltılması, dünyanın en önemli karbon yutaklarından biri olan Amazon’un korunması için önemli bir başarı olarak gösterildi.
Çevre Bakanlığı, ulusal düzeyde ormansızlaşmanın 2022’de 1.235 kilometrekare olduğunu, geçen yıl ise 792 kilometrekareye düştüğünü açıkladı.
Başkan Gustavo Petro 2022’de iktidara geldiğinde, tarım işletmelerinin ormana doğru genişlemesini sınırlandırarak ve Yerli toplulukların kauçuk, acai ve diğer kereste dışı orman ürünlerini hasat etmelerine izin verilen rezervler oluşturarak Amazon’daki rekor ormansızlaşma oranlarını durdurma sözü verdi.
Hükümet ile bölgedeki gerilla grupları arasında ilerleyen barış görüşmeleri ve Amazon’daki çiftçilere korumaya yardımcı olmaları için verilen mali teşvikler de ormansızlaşma oranındaki düşüşte etkili oldu.
Çevre uzmanları, ormansızlaşmadaki azalmanın FARC gerillalarından oluşan muhalif grupların geçtiğimiz yıllarda ormansızlaşmayı yasaklayan eylemleriyle de bağlantılı olduğunu tahmin ediyor.
Başkan Petro’nun hükümeti, küresel ısınmaya katkıda bulunan karbon emisyonlarını emen ve dolayısıyla dünyanın önemli karbon yutaklarından olan Amazonların korunmasına öncelik verdiğini her fırsatta söylüyor.
Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gazetecilere demeç veren Çevre Bakanı Susana Muhamad, ‘’Bu düşüş iyi bir haber ancak savaşın kazanıldığını kesinlikle söyleyemeyiz’’ dedi.
2023’te ormansızlaşmayı azaltma konusundaki güçlü performansa rağmen, geçtiğimiz Nisan ayında El Nino hava olayının kötüleştirdiği kuru koşulların ormansızlaşmayı arttığını ve 2024 yılı verilerinin umut vaat etmediğini aktardı.
Çevre Bakanı Susana Muhamad, sığır yetiştiriciliği, uyuşturucu ekimi, yasadışı madencilik ve ağaç kesiminin ülkede ormansızlaşmaya yol açmaya devam ettiğini söyleyerek, çevre suçlarıyla mücadele etmek, kurumları güçlendirmek ve ormansızlaşmayı önlemek için topluluklarla birlikte çalışmak gibi planları uygulamaya devam edeceğinin altını çizdi.
Kolombiya bu yılın sonlarında Cali şehrinde COP16 BM biyolojik çeşitlilik zirvesine ev sahipliği yapacak.
Kaynak: