Evsiz, mülteci ve dar gelirli kadınların yaşamlarını iyileştirmelerine yardımcı olan girişim: re:loom

Evsiz, mülteci ve dar gelirli kadınların yaşamlarını iyileştirmelerine yardımcı olan girişim: re:loom

Amerika Birleşik Devletleri’nin Decatur şehrinde bulunan ve Uygun Fiyatlı Konut Girişimi’nin destek programı olan re:looom, geri dönüştürülmüş malzemelerden tasarlanmış ürünler üretmek için evsiz, mülteci ve dar gelirli bireyleri istihdam eden ve onları güçlendiren bir sivil toplum kuruluşu.

Kurumun destek programı, dokumacılık mesleğini iş edinen bireylere istikrarlı maaş, tam kapsamlı sağlık sigortası ve organizasyon faaliyetlerine dahil olabilmeleri için iş yerinde eğitim olanakları sunuyor. Bu program sayesinde sürdürülebilir ev eşyaları ve aksesuarlar yaratılmasıyla fayda sağllanırken dar gelirli bireylerin de yaşamları iyileştiriliyor.

Girişimin İcra Direktörü Lisa Wise’ın buluşu olan re:loom, sayısız kadının hayatını değiştirmek için çalışıyor. Girişim, küresel tekstil ve halı dokuma sektörünün önde gelenlerinden olan Shaw Industries gibi büyük şirketlerle işlere imza atarak sosyal fayda yaratmaya devam ediyor.

Shaw Küresel Sürdürülebilirlik ve İnovasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı Kellie Ballew (KB), insanları sürdürülebilirlik çabalarının merkezine alan kuruluşları daha iyi tanıtmak amacıyla Lisa Wise (LW) ile buluştu ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

KB: re:loom aileleri birer birer güçlendirerek dünyayı değiştiriyor. İnsanlara mesleki eğitim veriyorsunuz, istikrarlı maaş ve yan haklar sağlıyorsunuz ve barınma konusunda yardımcı oluyorsunuz. Üstelik tüm bunları sürdürülebilir malzemeler kullanarak gerçekleştiriyorsunuz.

LW: Temel misyonumuz olan sürdürülebilirlik ve insana hizmet ilkelerini takdir ettiğiniz için teşekkür ederiz. Kadınları desteklemeyi merkezimize alarak aileleri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Eşsiz bir girişim olan re:loom’un dokuma atölyesinde eğitim, öğretim ve istihdam yoluyla kadınların finansal geleceklerinin sorumluluğunu üstlenmelerini sağlıyor ve onları güçlendiriyoruz. Aynı zamanda, atık sahalarında son bulacak olan tonlarca tekstil ürününü yeniden tasarlıyor, ileri dönüştürüyor ve onlara ikinci bir hayat kazandırıyoruz.

KB: Bu program başka yerlerde uygulanabilir mi?

LW: re:loom, her topluluğu etkileyen iki farklı konuyu ele alan bir çözüm sunuyor. Birincisi, evsizliğin ekonomik etkisi ve ikincisi atık yönetiminin küresel iklim değişikliği üzerindeki etkisi. Dokumacılığı meslek olarak öğretirken asıl amacımız, kadınların finansal geleceklerini ve dolayısıyla ailelerinin hayatını iyileştirilebilecek güvenilir çalışanlar olma yolunda gerekli becerileri aşılamak.

Kullanmadığımız giysiler gibi sıklıkla çöpe attığımız ürünler hakkında farklı düşünmeye başladık. ‘’Hızlı moda’’, yüksek oranda su kullanımı, kirlilik ve atık birikimine neden oluyor. Örneğin ticari fuarlarda hediye çantası, pankart, bez gibi yaygın olarak kullanılan ancak sonra atılan malzemelere odaklandık. Bu gibi malzemelerdeki atık potansiyelini keşfedince dokuma yoluyla onları tekrar kazanmayı ve onlardan ileri dönüştürülmüş yeni ürünler yaratmayı hayal etmeye başladık.

İş eğitimi ve finansal okuryazarlık yoluyla dar gelirli bireyler için her toplumda gelecek nesilleri şekillendirecek benzer girişimler hayata geçirilebilir. Sosyal eşitsizlik gibi geniş kapsamlı sorunların ele alınması ve toplumun karbon ayak izini azaltma yollarının benimsenmesi gibi kritik konulara odaklanan girişimler etkin çözümler sunabilir.

KB: Bu programın başarıya ulaşmasında işbirlikleri ne derece önemli oldu?

LW: Karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen şirketlerle yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. UPS ve Delta Air Lines gibi sektör liderleri ve Emory University, Jamestown Properties ve Georgia World Congress Center gibi kurumların üniforma ve diğer tekstil ürünlerini; anahtarlık, dizüstü bilgisayar çantası, evcil hayvan ürünleri, kilimler, yastıklar gibi kullanışlı el dokuması ürünlere dönüştürüyoruz. Ortak çabalarımız, insanları ve gezegenimizi ne kadar önemsediğimizi gösteriyor.

KB: re:loom bundan sonra ne yapmak istiyor?

LW: re:loom’un önümüzdeki yıllar için hedefi, daha fazla kuruluşla birlikte çalışarak bölgedeki günlük yaşamın karbon ayak izini azaltmak için ölçeklendirilmiş çözümler üretmek.

İş gücümüzü büyütmek için yeni programlar ve girişimler geliştiriyoruz. Geleceğin getireceği fırsatlar için heyecanlı ve hazırız. Dünyamızı daha iyi bir yer haline getirmek için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu misyonumuzu takdir eden, bizlerle işbirliği yapan ve insanı sürdürülebilirlik faaliyetlerinin merkezine alan Shaw Industries gibi şirketlere minnettarız.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar