Türk çelik üreticisi Tosyalı Holding, ülkede 1200 MW’lık güneş enerjisi projesi başlattı. Şirket, bu proje kapsamında birlikte çalışmak üzere ABD’li enerji şirketi GE Vernova ve GE Vernova’nın bölgesel iş ortağı Inogen ile anlaşma imzaladı. Projede, Tosyalı’nın kendi üretimi olan N-Type Topcon 725W panelleri kullanılacak. Öz tüketime yönelik en büyük güneş enerjisi projelerinden biri olarak değerlendirilen
Türk çelik üreticisi Tosyalı Holding, ülkede 1200 MW’lık güneş enerjisi projesi başlattı.
Şirket, bu proje kapsamında birlikte çalışmak üzere ABD’li enerji şirketi GE Vernova ve GE Vernova’nın bölgesel iş ortağı Inogen ile anlaşma imzaladı.
Projede, Tosyalı’nın kendi üretimi olan N-Type Topcon 725W panelleri kullanılacak.
Öz tüketime yönelik en büyük güneş enerjisi projelerinden biri olarak değerlendirilen projenin üç etapta hayata geçirileceği ifade edildi.
Projenin 120 MW’lık ilk etabının Osmaniye’de başladığı ve bu yıl içerisinde devreye alınmasının planlandığı, tamamının ise 2027 yılında sonuçlanmasının beklendiği belirtildi.
Tosyalı, enerji kaynaklarına, özellikle de hidrojen ve güneş enerjisine yaptığı yatırımlar sayesinde tamamen entegre bir yeşil çelik üreticisi olma yolunda ilerliyor.
Bu yatırımla şirket, enerji ihtiyacının yaklaşık %50’sini karşılamayı, küresel yeşil çelik üreticileri arasındaki konumunu daha da güçlendirmeyi ve enerji kullanımındaki bağımsızlığını artırmayı hedefliyor.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, ‘’Çelik üretiminde yenilenebilir enerji payımızı her geçen gün artırıyoruz. Güneş enerjisi kapasitemiz şu an 235 MW seviyesinde. Ancak bunu 1,5 GW’a yükselteceğiz. Türkiye’de sekiz ayrı ilde 1,2 GW’lık güneş enerjisi yatırımına başladık. Önümüzdeki 1,5 yıl içinde bu alana 1 milyar dolara yakın yatırım yapacağız. Çelik üretimindeki yenilenebilir enerji ihtiyacını öz tüketimle karşılayan yegane çelik şirketi olacağız’’ açıklamasını yaptı.
‘’Sürdürülebilir bir yaşam vizyonumuz altında, ileri düzey temiz enerji teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyoruz’’ diyen Tosyalı, ‘’Bu alanda dünyanın önde gelen şirketlerinden GE Vernova ve Türkiye’nin EPC müteahhidi Inogen ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz’’ dedi.
Güneş panellerinin ilk üretiminin Osmaniye’de başladığını duyuran şirket, bu panellerin sekiz ildeki GES sahalarında kullanılacağını açıkladı.