Sürdürülebilir sosyal girişimler için 3 temel gereklilik

Sürdürülebilir sosyal girişimler için 3 temel gereklilik

Sosyal girişimler için süreklilik, fayda ve etkiyi ölçeklendiren, başarıyı temelinden işleyen 3 temel gereklilik.

Sosyal girişimci, iş ve fayda potansiyeli olan fikri kavrayıp bir araya getirir, elde ettiği bütünü hayata geçirme yolundaki adımlarıyla şekillendirir. Peki her geçen gün adından daha fazla söz ettiren sosyal girişimcilik özünde hayalperest olmayı mı ihtiva eder?

Yerde öylece duran, hasta gibi görünen yaşlı adam videolarını bilirsiniz, insanların tepkilerini ölçmenin hedeflendiği çalışmalardır. Kamuoyunda her zaman ilgi çeken bu videolarda genelde yaşlı insana karşı kayıtsızlık ön plandadır. İnsanlar genellikle okula, işe yetişme derdini ön plana almıştır, ya da ilgilerini çeken çok daha farklı kanallara yönelmiş durumdadırlar. En nihayetinde ise birileri çıkar ve yaşlı adama ne olup bittiğini sormak ister. Aslında bu basit ama derin bir ‘an’dır. Sosyal girişimcilik de buna benzer, bir tür başkaldırıdır ve halihazırdaki durum ya da koşulların değişebileceğine, düzelebileceğine gönülden inanç söz konusudur.

Bununla birlikte doğası gereği ‘girişimdir’ yani amaç örneğin toplumsal sorunlardan birine yönelik kısmi çözüm geliştirirken, bunu bir gelir modeli olarak da görmektir. Sosyal girişimcilik, yine DNA’sında bulunan izdüşümle beraber operasyonel giderler, teknik altyapı ya da insan gücünün ihtiyaçlarının karşılanması gibi gereksinimleri ile mutlak suretle gelir modeli içermelidir.

Burada fon ya da bağışlar elbette sevindirici destekler olabilir, ancak asıl kaynağın işleyişle beraber elde edilen kazanımlar halinde olması süreklilik ve gelişim için önemli üzerinde durulması, tercih edilmelisi gereken noktalardır.

Seri girişimci ve yazar Matthew Toren; girişimci, fikri düşünen, başarıya giden bir yol (strateji) oluşturan, başarmak için ne gerekiyorsa yapan ve pazara hakim olmaya çalışan kişidir’ demiştir. Girişimci, her ne türde olursa olsun (sosyal girişimcilik de dahil) bir hayalperest değildir. İş fikrini uygulamaya alan, somut adımlarla gerçeğe dönüştüren kişidir. Eylem söz konusudur, rasyonel bir şekilde hem de, yani ortada soyut düşünceler ve hayaller yoktur.

Sosyal girişimci olmak ciddi bir iştir. Zaman ve sabır gerektirir. Hevesli olmak, öz—analiz ve farkındalık becerilerine sahip olmak elzemdir. Ancak her sosyal girişimin başarıya ulaşma potansiyeline sahip olmadığını anlamak gerekir. Ek olarak tüm sosyal girişimciler, fikirlerini sonraki seviyeye taşımaya hazır değildirler.

Bu noktada farkındalığını hareketle ödüllendiren sosyal girişimciler için bazı tavsiyelerde bulunacağız. Oyunu değiştirmek için atılması gereken çok sayıda stratejik adım ve alınması gereken karar var, bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkün.

Kendinizi tanıyın

Rentroomi’nin kurucusu Nitin Sharma, yeteneklerinizi geliştirin ve sonunda onları bir iş modeline dönüştüren diyor. Daha önce potansiyeliniz ve mevcut yeteneklerinizin bir listesini yapmayı düşündünüz mü? Sosyal girişimcilik yolculuğuna çıkmadan önce başarıya giden yoldaki hızınızın (ya da yavaşlığınızın) kaynağını becerilerinizin oluşturacağını unutmayın.

Bu nedenle kendinizi tanıyın, analiz edin. Becerilerinizi tanırken onlardan nasıl faydalanabileceğinizi de gözden geçirin. Onları mükemmelleştirmenin yollarını keşfedin. Sosyal girişimcilik, girişimcilik etkinliklerine katılın, en basit örneğiyle uluslararası bir proje geliştirme niyetindeyseniz İngilizce’nizi geliştirin. Hitabet, sunum gibi konularda kurslar alın.

İnanmayı önemseyin

Fikrinizin somut bir gerçekliğe dönüşmesi için önce ona inanmalısınız. Güven duyulmayan, inanılmayan bir sosyal girişim fikri, yenilgiyi baştan kabul etmiştir. Öte yandan inanma konusunu ivedilikle ele almalısınız.

Güven, uygulama ile gelir; araştırmalar yapın, fikir alın ve geri bildirimlere önem vererek sosyal girişim planlarınızı gözden geçirin. Eğer yeterince inanmıyorsanız, girişiminizle aranızdaki bağlar zayıf kalacak, en ufak bir engelde de kopacaktır.

Günümüzde sadece sosyal girişim projelerinde değil, genel olarak tüm iş modellerinde kısa sürede yok oluşun arkasındaki temel faktör budur.

Sevginizi tutkuyla büyütün

Sosyal veya ekonomik bir probleme çözüm getiren fikrinizi büyük kılan, potansiyelini belirleyen mükemmellik ve fikri yürütme yeteneğinizdir. Becerilerin öne çıkması ve inanmak harika şeyler, üçüncü sırayı ise tutku almalı.

Fikriniz başkaları için anlamsız olabilir, ancak siz ona tutkuyla bağlıysanız takip edilirsiniz. Bir sanat meraklısı olabilirsiniz, ancak sizi sanatçı yapan sanatçı olma arzunuzdur. Başarınızı görene kadar zinde kalmanızı sağlayan şey tutkudur.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar