Sosyal girişimcilikte modeller

Sosyal girişimcilikte modeller

Sosyal girişimcilik, genellikle 3 farklı model halinde uygulanmaktadır…

Sosyal girişimcilik, küresel bir hareket ve bu geniş kapsamı dahilinde süratle gelişimini devam ettiriyor. Sosyal değişimi beraberinde getiriyor ve geleneksel girişimcilerin ya da STK’ların odaklandığı sorunlara yenilikçi bir şekilde çözüm getiriyorlar. Üstelik sosyal farkındalık da oluşturuyorlar.

Bu noktada sosyal girişimcilik 3 farklı model halinde uygulanıyor;

1- Kâr amacı güden

Kâr amacı güden sosyal girişimlerde ana hedef gelirin dışında kârlılık elde etmek. Tam bir iş modeli, sürdürülebilir olması gereken finansal yapı ve diğerlerine göre daha yoğun katmanlara sahip bir yapı sunar.

2- Kâr amacı gütmeyen

Temel amaç sorunların çözümüdür. Örneğin devamlılık için hizmet ya da ürünlerin satışlarından elde edilen gelirler kullanılmaz. Gelir sadece sosyal etki amacıyla aktarılır.

3- Hibrit

Amaç gelir elde etmek, ancak kâr sağlamamaktır. Kazancın tamamı, genelde operasyonel giderler çıktıktan sonra etki amaçlı olarak dönüştürülür.

En nihayetinde ise hangi modele sahip olursa olsun sürdürülebilir kalkınmayı merkezde tutan olan sosyal girişimler, STK’ların senelerdir yapmak istediklerini ekonomik bir modele dönüştürmeyi başardıkları gibi güçlü küresel etkiler meydana getirebiliyorlar.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar