Meşe palamudu olmak: Sosyal girişimcilik

Meşe palamudu olmak: Sosyal girişimcilik

Meşe ağaçları devasadır, özleriyse küçücük meşe palamutlarından ibarettir.

İnsanı mutlu eden şeylerin önemli bir kesimi mağaza vitrinlerinde görülüp satın alınmayan şeyler. Dürüstlük, çömertlik, sevgi, huzur… Bunları parayla satın alamıyorsunuz. Bunlar, yani sizi insan yapan, ‘iyi’ yapan duyguların ortak özelliği birileriyle paylaştıkça, ortak duygulara sahip olunduğunda elde ediliyor olmaları. Sosyal girişimcilik, bu duyguları meydana getirebilen enstrümanlar, etmenler arasında yer alıyor.

İlginçtir, sosyal girişimcilik aynı zamanda gelişmiş bir insiyatif olgusu taşır. Ufak kıvılcımlarla, belki zihinde beliren bazı duygularla, deneyimlerle belirir, paylaştıkça gelişen fikirlere yol açar. Günümüzde sosyal girişimcilerin önemli bir kesimi daha önce bire bir yaşadıkları veya karşılaştıkları sosyal sorunlarla ilgili insiyatif alma kararlığı göstermiş. Yani meşe palamudunun ekilmesi için bazı etmenler söz konusu.

Finlandiya’daki bu meşe ağacının 400 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Meşe palamudunun ekilmesine karar verilmesi, ekilme aşaması, filiz vermesi, olgunlaşmaya başlaması uzun sürebilir, ancak burada şu bilgiyi paylaştığımızda her şeyin bir ‘süreç’ olduğunu daha net göörebileceğiz; defalarca kez görülmüştür ki, sosyal girişimciler tarafından geliştirilen projeler, 7-10 yıl arası bir süre sonra devlet politikası haline dönüşebilmektedir. Yani ilham verir, fikir verir ve hareketi büyütme potansiyeli sergilerler.

Peki nasıl ‘bir şey’ yapılır?
İşte cevaplardan bazıları…

  • Karar vererek,
  • Farkındalık yaratarak,
  • Ufak kıvılcımlar, gayretler göstererek,
  • Sivil insiyatif olarak hareket geçerek.

Karar almak hayattaki önemi olağanüstüdür. Bir doğru üzerinde ilerlerken kırılma meydana getirmektedir. Bir konuda bilgi ve birikimin harekete geçirilmesi, sahip olunan potansiyelin ateşlenmesidir karar almak. Sosyal girişimcilikte alınan ve ilk anda çok basit görünen kararlar, ilerleyen süreçte uluslararası politika haline gelierek tüm dünyayı değiştirebilir.

Farkındalık yaratmanın yolları üzerinde düşünen milyonlarca insan var. Önemli bir kesimi diğer insanlara, dünyaya yardım, iyilik penceresinden hareketi amaçlıyor. Bu noktada ilerlemek, birlikte hareket etmek, aynı düşünceye sahip insan, platform, kişi ve kurumların buluşması, farkındalığın yaratılması açısından temel aktörler arasında yer alıyor.

Ufak kıvılcımlar, gayret göstermek, yılmamak… Bu kadar çok sorun varken dünyada, birilerinin bunları düzeltmesini, devletlerin ya da büyük kurumların el atmasını beklemek yerine gayret göstermek, adım atmak dünyayı değiştirecek bu küçük adımları sürdürmek büyük önem taşıyor.

Görmezden gelmeye dur de

Sivil insiyatif olarak harekete geçmek, sosyal sorumluluğun bir diğer olmazsa olmazı. Bu bağlamda yaşanılan dünya şartları bir şeyler yapmaya, sivil insiyatifi hareket geçirmeye yöneltiyor, hem de dünyanın her yeridne… Açlık, susuzluk, savaşlar, sosyal adaletsizlik, evsizler, fakirlik dünya nüfusunun önemli bir kısmını pençesine almış durumda…

Biraz istatistiğe ne dersiniz?

Dünya nüfusunun yüzde 50’si, dünya gelirlerinden yüzde 5’inden pay alarak hayatını devam ettiriyor.

Küresel düzeyde açlık sınırında yaşayan insan sayısı 1 milyara çok yakın. Yani dünya nüfusunun yaklaşık 8’de 1’i açlık sınırında yaşamını sürdürüyor. Her gün 20 binden fazla açlıktan hayatını kaybediyor. İlginç ama 1,7 milyar kişi ise aşırı kiloya sahip.

2018’in Ocak ayından Şubat ayı sonuna kadar (59 gün) doğarak dünya nüfusuna dahil olan insan sayısı 12 milyonun üzerinde. Ölüm sayısı ise aynı sürede 10 milyona yakın. Yani artış devam ediyor…

Yine bu yıl ki karbondiyoksit emisyonu 6 milyar tonun üzerinde.

Suya bağlı hastalıklarla hayatını kaybeden insan sayısı tüm dünya için 130 binden fazla.

Bulaşıcı hastalıktan ölen sayısı ise 2 milyonun üzerinde.

Daha yılın ilk iki ayı geride kalırken trafik kazasından 200 bin kişi hayatını kaybetmiş durumda.

2,5 milyar insan, yani dünya nüfusunun yaklaşık 3’te 1’i aylık 200 TL’nin biraz üzerindeki gelirle hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Yani yapılması gereken çok şey var.

Sosyal girişimciler mutludur. Kendilerine önemli bir yatırım yapmışlardır ve bu sayede huzurludurlar, sağlıklı ve afiyettedirler.

Meşe palamudu olmanın tam sırası.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar