Dünya liderleri barış ve sürdürülebilir kalkınma için harekete geçme sözü verdi

Dünya liderleri barış ve sürdürülebilir kalkınma için harekete geçme sözü verdi

Dünya liderleri 22 Eylül’de, yarının nesilleri için daha güvenli, daha barışçıl, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünyaya yönelik somut adımlar atılmasını öngören dönüm noktası niteliğindeki Gelecek Paktı’nı kabul etti.

Pakt’ın ekleri olan Küresel Dijital Mutabakat ve Gelecek Nesiller Deklarasyonu, aralarında Rusya, İran, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ve Suriye’nin bulunduğu bazı ülkeler tarafından son dakikada yapılan değişiklik önerisine rağmen oybirliği ile kabul edildi.

Değişiklik önerisi, ulusal egemenlikle ilgili herhangi bir konuya müdahale edilmemesi ve hükümetler arası müzakerenin önceliği çağrısında bulunan ve aslında sivil toplumun ya da özel sektör çıkarlarının rolünü azaltan bir metin içermeyi amaçlıyordu. 

Gelecek Paktı

Paktın beş önemli odağını sürdürülebilir kalkınma; uluslararası barış ve güvenlik; bilim ve teknoloji; gençlik ve gelecek nesiller ve küresel yönetişimin dönüştürülmesi oluşturuyor.

Pakta göre, çok taraflı finans kuruluşları ve hatta Birleşmiş Milletler’in kendisi bile 21. yüzyıl sorunlarına çözüm bulmakta yetersiz kaldığı için bu acil bir durum haline geldi.

Pakt’ı onaylayan BM Üye Devletleri, diğer hususların yanı sıra aşağıdaki hususları da taahhüt etti:

·      İlerlemenin durduğu ve kilometre taşlarının kaçırıldığı 2015’in iki önemli anlaşması olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması’na ivme kazandırmak

·      Gençleri dinleyin ve onları ulusal ve küresel düzeylerde karar alma süreçlerine dahil edin

·      Sivil toplum, özel sektör, yerel ve bölgesel yetkililer ve daha fazlası ile daha güçlü ortaklıklar kurmak

·      Barışçıl, kapsayıcı ve adil toplumlar inşa etmek ve sürdürmek. Aynı zamanda çatışmaların temel nedenlerini ele almak için çabaları iki katına çıkarmak

·      Silahlı çatışmalarda tüm sivilleri korumak

·      Kadın, barış ve güvenlik konusundaki tahhütlerin uygulanmasını hızlandırmak

Küresel Dijital Mutabakat

Teknolojinin herkese fayda sağlaması gerektiği fikri üzerine yazılmış Küresel Dijital Mutabakat, yapay zekanın uluslararası düzenlemesine ilişkin dünya çapındaki ilk gerçek anlaşma olma özelliği taşıyor.

Mutabakat, dijital teknolojilerin sürdürülebilir kalkınma ve insan haklarına katkıda bulunmasını sağlamaya yönelik taahhütlerin ana hatlarını çizerken, dijital uçurumlar, siber güvenlik ve teknolojinin kötüye kullanımı gibi riskleri de ele alıyor.

Hem yapay zeka yetenekleri hem de güvenlik tehditleri konusunda küresel işbirliğini teşvik eden mutabakat, dijital uçurumu kapatmayı ve yapay zeka teknolojilerinin sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Gelecek Nesiller Deklarasyonu

Gelecek Nesiller Deklarasyonu, gelecek nesillerin refahının güvence altına alınmasına odaklanırken, onların çıkarlarının karar alma süreçlerine dahil edilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Ayrıca çevrenin korunması, nesiller arası eşitliğin teşvik edilmesi ve bugünün eylemlerinin uzun vadeli sonuçlarının dikkate alınması gibi konuların önemine dikkat çekiliyor.

Gelecek Paktı’nın kabul edilmesinin ardından konuşma yapan Genel Sekreter Guterres, Gelecek Paktı ve eklerinin ‘’yeni imkan ve fırsatlara giden yolları açtığını’’ vurguladı.

‘’İnsanlar her yerde barış, haysiyet ve refah dolu bir gelecek umut ediyor. İklim krizini çözmek, eşitsizlikle mücadele etmek ve herkesi tehdit eden yeni ve ortaya çıkan riskleri ele almak için küresel eylem için haykırıyor’’ dedi.

‘’Birleşmiş Milletler’i bu güçlüklerin çözümünde vazgeçilmez olarak görüyorlar’’ diye sözlerini sürdüren Genel Sekreter; ‘’Geleceğin Zirvesi onların beklentilerini karşılayabilecek bir uluslararası işbirliği rotası çiziyor. Şimdi işe koyulalım’’ dedi.

Kaynak:

https://www.un.org/en/desa/pact-future-world-leaders-pledge-action-peace-sustainable-development

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar