Avrupa’da 2018’in dikkat çeken sosyal girişimleri

Avrupa’da 2018’in dikkat çeken sosyal girişimleri

Yarattıkları değişim ve çeşitli konulardaki çözümleri ile ilham veren, ekosistemin gücüne güç katan, öne çıkan bazı platformları bir araya getirdik.

Avrupa’da 2018’de birçok sosyal girişimin büyük sosyal etkilere kaynak oluşturduğu görüldü.

2018’in en fazla dikkat çeken sosyal girişimlerine göz atarak Avrupa’nın bu kapsamda ne kadar iyi bir yol haritası çıkardığını anlayabiliriz…

Sustainer Homes
28 yaşındaki Gert van Vugt tarafından kurulan girişim, CO2 salınım oranının en büyük pay sahibi olan inşaat sektörünü ‘temizlemeyi’ amaçlıyor.

Van Vugt’un geliştirdiği modüler sistem ile tasarlanan ve inşa edilen evlerin CO2 üretimi %90 oranında azalıyor.

Van Vugt’un iklim değişikliği ile mücadele için birebir olan projesi, sunulan teşvikler ile daha ilk yılında dev bir projeye dönüşmüş durumda. Öyle ki, CO2 karşıtı evlerden oluşan üç mahallenin inşasına bu yıl başlandı bile.

Dikkat çeken sosyal girişimlerden Chatterbox, Avrupa’da sayıları hızla artan göçmenlerin iş bulmasına yardım ediyor.

Chatterbox
Afganistan asıllı Mursal Hedayat’ın hayata geçirdiği girişim, dil karmaşasını çok olumlu bir şekilde kullanarak göçmenlere iş bulma şansı veriyor.

Göçmenlere ana dillerinde çevrimiçi dersler vermelerini sağlayan Chatterbox, göçmenlere eğitim verdikten sonra dil öğretmeni olarak para kazanmalarını sağlıyor.
İlham verici değil mi?

Careship
Berlinli kardeşler Antonia ve Nikolaus Albert’in girişimi, anneannelerinin bakım sorununu aşmaya çalışırken doğan bir fikre dayanıyor.

Hazırladıkları algoritma ile dijital ortamda bakıcı bulmayı sağlayan Caretaker, şu ana kadar 4,7 milyon dolar yatırım [inanılmaz ama gerçek] almış durumda.
Tam anlamıyla bir başarı hikayesi.

Karma
Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Ludvig Berling ve Elsa Bernadotte adlı üç girişimcinin kurduğu Karma, restonların, süpermarketlerin ve kafelerin ürettiği gıda atığını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Hazırladıkları uygulama, tüketicilerin ihtiyaçları olduğu kadar gıda almalarını, ellerinde kalan gıdaları ise satabilmelerini sağlıyor. Yılda çöpe giden gıda miktarının yarım milyon ton olduğu İsveç’ten çıkan Karma, şu ana kadar 4 milyon dolarlık yatırımı cebine koymuş durumda. Karma’nın kurucuları, uzun dönemde yıllık 1.3 milyar tona ulaşan küresel gıda atığını aşağı çekmeyi hedefliyor.

Breeze Technologies, gelecek vaat eden girişimler arasında gösteriliyor.

Breeze Technologies
Her ikisi de 27 yaşında olan Robert Heinecke ve Sascha Kuntze tarafından hayata geçirilen Breeze, her yıl Avrupa’ya ölüm ve hastalıklar ile 1,6 trilyon dolara mal olan hava kirliliğini dijital yoldan takip etme imkanı sunuyor.

Veri tabanlı, düşük bütçeli hava kirliliği denetleme sistemi 2018’de Avrupa’nın en çok gelecek vaat eden girişimleri arasına girmeyi başardı.

The Girls’ Network
28 yaşındaki Becca Dean tarafından kurulan girişim, Avrupa’daki genç kadınlara yardım etmeyi amaçlayan bir organizasyon. Şu ana kadar 1.300 genç kadına eğitmenler ve danışmanlar ile destek veren girişim, Barclays ve PwC gibi iki dev kuruluştan yatırım almayı başardı.

Digital Therapeutics
24 ve 25 yaşlarındaki üç girişimci tarafından kurulan Digital Therapeutics, geliştirdikleri bilimsel uygulama ile sigara tiryakilerini tedavi ediyor.

Oyunlaştırma ile sigara bağımlılığını engellemeye çalışan girişimin bir sonraki hedefi sanal gerçeklik terapilerine adım atmak.

Gather
John Archer ve Lindsey Noakes (üstte) tarafından kurulan Gather, dünya genelinde hijyenik tuvalete erişimi olmayan 4,5 milyar insana yardım etmeyi amaçlıyor.

Uygulama veri haritalandırma yöntemi ile büyümekte olan şehirlerdeki gelişime açık en ideal noktaları tespit ediyor.

Sağlanan teşvikler ile 2018’in en başarılı girişimcileri arasında giren Archer ve Noakes, geçmişte IBM ile kriz yönetim araçları geliştirmişti.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar