ABC Deterjan’ın “Yerli Yerinde” projesi ile kadın çiftçiler safran üretiyor

ABC Deterjan’ın “Yerli Yerinde” projesi ile kadın çiftçiler safran üretiyor

ABC Deterjan’ın sosyal sorumluluk projesi olan “Yerli Yerinde” sayesinde dünyanın en değerli baharatları arasında gösterilen safran, Osmaniye’de yetiştirilecek.

Safran, yemeklerde kullanımının yanı sıra bitki çayı olarak da tüketilen bir bitkidir. Mor yapraklı bir çiçekten üretilen safran baharatı, dünyada en değerli baharatlar arasında yer alır.

ABC Deterjan‘ın projesi olan “Yerli Yerinde” ile Osmaniye‘de 22 kadın çiftçiye safran çiçeği ve yetiştiriciliği hakkında bilgiler verildi. Bu proje sayesinde, kadın çiftçiler kendi paralarını kazanarak geçimlerini sağlayabilecekler.

Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde hayata geçirilen bu proje ile kadınların meslek sahibi olması amaçlanırken bir yanda da toprak güzel bir amaç için değerlendirildi. Bölgesel kalkınmayı da amaçlayan bu proje, kadınlara safran soğanı tedariği de sağlayıp, onların dikimi hakkında detaylı bilgiler de verildi.

Safran çiçeği Anadolu’da yetişiyor

Safran dünya çapında üretimi çok fazla yapılmayan pahalı bir baharat. Safran çiçeğinin Anadolu’da yetişen bir bitki olduğunu söyleyen ABC Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kılıç, İran’ın 40 tonluk safran üretimi sonucunda dünya lideri olduğunu belirtti. Bu ifadesine ek olarak da, “Bir dekardan 600 kilogram buğdaydan, 600 lira gelir elde ediliyor. Aynı alana safran ektiğinizde ise 500 gram ürün elde ederken bundan 25 bin TL gelir sağlıyorsunuz. Yani safran üretimi daha kârlı” ifadelerine yer verdi.

Kadınlar için bir istihdam alanı yaratan bu proje kapsamında, 5 bin metrekare tarım arazisi safran yetiştirmek için tahsis edildi. Kadınlara safran yetiştiriciliği eğitimini de kapsayan bu proje, hakkında ABC Deterjan Genel Müdür Yardımcısı Eser Arıcı Kıroğlu şu ifadelerde bulundu:

“Kadınlarımızın eğitim alarak istihdam edildiği, kendilerine gelir kapısı yaratabileceği modeller üzerine çalışmalar yaptık. Bu noktada başlangıç noktamızı doğduğumuz topraklar olan Bahçe ilçesi olarak belirledik. Bu yıl 2 kilogram safran lifi elde edilecek. Buradan her bir kadınımız 8 ila 10 bin TL kazanacak.”

 

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar