Üç farklı kıtadan üç farklı sosyal girişimci bir araya geldi

Üç farklı kıtadan üç farklı sosyal girişimci bir araya geldi

TSGA Perşembe Buluşmaları, uluslararası konu ve konuklarıyla 4 Haziran Perşembe günü gerçekleşti. Webinar yayınında üç kıtadan üç sosyal girişimci olan Grow the Goose’un kurucusu Nina Othman, Mentes Empreendedoras’ın kurucusu Afonso Mendonça Reis ve ProAbled’ın kurucusu Samer Sfeir bir araya geldi. Çocuk, gençlik, eğitim ve engelliler alanında çalışan sosyal girişimciler, ilham verici hikayelerini dinleyicilerle paylaştı.

TSGA Uluslararası Perşembe Buluşmalarında söz alan ilk sosyal girişimci Malezya’da çocukların finansal okuryazarlığı için çalışan Grow the Goose’un kurucusu Nina Othman oldu. Girişimin adının Altın Kaz masalından geldiğini belirten Othman, “Çocuklar için mali güçlendirme programları uyguluyoruz, para kullanma alışkanlıklarını öğretiyoruz ve nasıl çocuk girişimci olunabileceğini anlatıyoruz. Bu konuda çalışmamızın asıl sebepleri, Malezya’da çocuklara okullarda paranın nasıl yönetileceğinin öğretilmemesi ve bu nedenle iflas oranının çok yüksek olması, ruhsal sorunların ve intiharların ortaya çıkması.  2016’dan beri net karımızın yüzde altmışı, özellikle marjinal bölgede yaşayan çocuklara yönelik atölyeler için kullanılıyor. 2018 sonundan itibaren de programı ergenlere ve yetişkinlere açmaya karar verdik. Burada kakao yetiştiricileriyle çalışıyoruz ve onlara daha iyi tarım uygulamaları, daha iyi imalat prosedürleri uygulamak için gerekli bilgi ve becerileri kazandırıyor, gelirlerini çeşitlendirmelerini sağlıyoruz. Malezya’da sosyal girişimcilik uzun süredir olmasına rağmen 2015 yılına kadar çok yaygın değildi. Malaysian Global Innovation & Creativity Centre sosyal girişimcilik konusunu üstlendi. Yasal statümüz hala sosyal girişimci değil fakat ekosisteme daha çok aktör girmeye başladıkça ve özel sektörün ilgisi artıkça olumlu yönde gelişmeler de arttı. Geçen yıldan itibaren akreditasyon programı başladı ve artık sosyal girişimciler de bundan yararlanabiliyor” ifadesinde bulundu.

“Gençlerin karar verirken daha özgür olmasını amaçladık”

Bir diğer sosyal girişimci, Portekiz’de gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine destek olan Mentes Empreendedoras‘ın kurucusu Afonso Mendonça Reis, “Kuruluşumuzun adı ‘geliştirici zihin’ anlamına geliyor ve 2017 yılında bir proje olarak başladı. Portekiz’de çok güçlü bir aile yapısı olduğundan genelde çocuklar aileleri hangi işle uğraşıyorsa o işi yapıyor, kendi kararlarını vermiyorlar. Gençlerin daha özerk hale gelmesi, kendi kararlarını verirken daha özgür olmaları ve daha yapıcı vatandaşlar olabilmeleri için bu projeyi geliştirdim. Bunun için 15-18 yaş arasındaki lise öğrencilerine, üç yıl boyunca atölye çalışmaları düzenliyoruz ve kendi fikirlerini uygulayarak bir proje geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. Mesleki eğitim, Portekiz’de devrimden sonra neredeyse tamamen bir kenara bırakıldı ve insanları yoksul bırakmanın bir yolu olarak kullanıldı. Bu eğitimi liselerde yeniden başlattık. Koronavirüs salgını dijital dönüşümümüzü hızlandırdı. Gelecekte de dijital araçları kullanıyor olacağız” dedi.

“Koronavirüs salgını engelli bireylerle empati kurulmasını sağladı”

Lübnan’da engelli istihdamı üzerine çalışan ProAbled‘ın kurucusu Samer Sfeir ise “Her insanın üretken olma, iyi bir iş sahibi olma ve geçimini sağlama hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, STK’lar tarafından eğitilmiş potansiyel çalışanlarla İnsan Kaynakları Departmanlarını buluşturuyoruz. Koronavirüs salgınıyla beraber insanlar eve girdiler ve eskisi gibi hareket etmiyorlar. Bu durum, insanların engelli bireylerle empati kurmasını sağladı ve engelli bireylerin sorunları daha görünür hale geldi. Sosyal girişim olarak biz de bu dönemde webinarları kullanmak gibi dijital araçlardan yararlanmaya başladık ve ofisi taşımak gibi ertelediğimiz işleri gerçekleştirme şansını yakaladık” sözleriyle sosyal girişimini ve koronavirüs salgınının alanları üzerindeki etkisini paylaştı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar