SosyalUp Röportaj: Kadir Can Kırkoyun, Scode

SosyalUp Röportaj: Kadir Can Kırkoyun, Scode

Kadir Can Kırkoyun Türkiye’de yazılım geliştirmeyi öğrenmek isteyenler için hikayelerle eğitim veren Scode isimli girişimi kendisi gibi genç arkadaşları ile birlikte kuran, Türkiye’nin en genç girişimcilerinden birisi. Kendisiyle henüz lise yıllarında başlayan bu macerayı ve Sosyal Girişimciliği konuştuk.

Öncelikle kendinizi ve şirketinizi/organizasyonunuzu/girişiminizi tanıyabilir miyiz?

Ben Kadir Can Kırkoyun. 18 yaşındayım. Yazılım Mühendisliği lisans eğitimi almak için bu sene üniversiteye başladım. Şu anda İngilizce hazırlık okuyorum.

Girişimimiz Scode, kendi yaşadığımız problemden ortaya çıkan bir çözüm oldu. Biz kendi çabamızla yazılım yapmayı öğrenen bir ekibiz. Kendi öğrenme sürecimizdeki problemleri çözmek adına Scode’u yarattık. Scode, kullanıcıların ilgi alanlarına göre oluşturulmuş hikayelerle hem algoritma hem de programlama dili eğitimi sağlayan mobil uygulama. Örnek olarak uzay senaryosunda ilerlemek için görevleri C# programlama dili ile tamamlıyorsunuz. Böylelikle ilgi duyduğunuz konularla programlama öğrenmeye başlıyorsunuz.

Girişiminiz ile nasıl bir sorunu çözüyorsunuz? Neler sunuyorsunuz?

Başta Türkiye olarak genç nüfusa sahibiz. 8-16 yaş diye belirtebileceğimiz kitlenin teknolojiye mükemmel bir ilgisi bulunuyor. Hem üretici olarak hem de tüketici olarak… Üretici aşamaya geçme yolunda hem mevcut dökümanların hedef kitlesi hem de önyargılar gibi birçok engel bulunuyordu. Biz de genç kitlenin seveceği hikayeler ile onların eğlenerek eğitim almasını sağlıyoruz.

Sosyal Girişimcilik denilince ülkemizde akla ne geliyor? Siz ne düşünüyorsunuz? Eğer daha farklı bir cevabı olması gerekiyorsa aklımıza aslında ne gelmeli?

Sosyal girişimcilik, paradan önce yarattığı etkiyle tatmin olmadır bence. Ülkemizde sosyal girişimci sayısı çok yüksek. Paradan daha çok, yarattığımız etkiyle övünüyoruz ve bu çok güzel bir şey. 

Özellikle bu alanda adım atmak isteyen ancak maddi çekinceleri olan girişimciler açısından sormak gerekirse; Sosyal Girişimcilik sadece özveri ve fedakarlık üstüne mi kuruludur? Yoksa istikrarlı bir ticari model de olabilir mi?

Bir sosyal girişimci olarak sosyal girişimlerde gördüğüm en büyük problem sürdürebilirlik. Etki yaratmak için başlanıyor, bu çok güzel ancak sürdürebilirlik açısından da planların yapılması gerekiyor. Bir finansal modelin olması bence sosyal girişimler için şart. Aksi halde girişimin harcamalarını karşılaması çok güçleşiyor. Sosyal girişimlerin aktif hale gelmeden önce finansal modeli de oturtması gerektiğini düşünüyorum. Özveri ve fedakarlık mutlaka olmalı ancak finansal gereksinimler de karşılanmalı. 

Ülkemizin genellikle sosyal ilişkiler açısından güçlü ve yardımsever bir yapıya sahip olduğuna inanıyoruz. Öte yandan girişimcilik özelinde Ülkemizde Sosyal Girişimciliğin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yabancı ülkelerle kıyasladığımızda sizce hangi konumdayız?

Ülkemizden bir ürün çıktığında halk olarak çok büyük destek veriyoruz. Bu kesinlikle harika bir şey. Biz ilk 10 günümüzde 15 bin kullanıcı gibi bir rakama ulaşmamızı tamamen buna borçluyuz. Bizim ülkemizden çıktıysa sahipleniyoruz ve destek oluyoruz. Aynı zamanda sosyal girişimler için ayrı bir yön olarak yarattığı etki var. Ülkemizdeki insanlar o etkiye destekçi tavır izliyorlar.

Sosyal girişimciliğin daha fazla gelişmesi, geniş kitlelere ulaşması ve bu tarz girişimlerin çoğalması için sizce neler yapılmalı? İşletme, kurum, siyasi irade ve bireylere ne gibi görevler düşüyor?

Rol modellerine ihtiyacımız var. Bizde şöyle bir anlayış var : “O yaptıysa ben de yaparım ve ya ben neden yapamayayım?…” Bu soruyu kafalarda uyandırabilirsek sosyal girişimlerin sayılara büyük katkı sağlayabileceğine inanıyorum. Siyasi olarak devlet en güçlü otorite diyebilirim. Biz sosyal girişimcilerin belki yıllarca uğraşarak yapabileceği işleri, devlet kolayca halledebiliyor. Biraz daha yenilikçi bakış ihtiyacımız var.

Eklemek istediğiniz başka noktalar bulunuyor mu?

Scode olarak her türlü görüşe, ortaklığa açığız. Kolaylıkla bizlerle iletişime geçebilirler, yapmaları gereken tek şey bana bir e-posta yollamak: kadircankirkoyun@scodeapp.com

Selin Babacan
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar