Balina popülasyonunun karbondioksit miktarı üzerindeki önemi

Balina popülasyonunun karbondioksit miktarı üzerindeki önemi

Balinalar, gezegendeki en sıra dışı canlılardan biri olarak, iklim değişikliği yükünü önemli ölçüde hafifletmeye yardımcı oluyor. Bu canlıları balina avcılığından önceki sayılarına geri döndürmek, yılda 1,7 milyar ton karbondioksiti atmosferden çekebiliyor.

Gövdelerinde büyük miktarda karbon depolayan balinalar, öldüklerinde karbonu okyanusun en derin tabanına taşıyor ve burada hapsolmasını sağlıyor.

Kaliforniya’da deniz koruma alanlarında yapılan yeni araştırma, okyanusun derin tabanında depoladıkları yıllık karbon miktarı yaklaşık yüzde 60’ı temsil ettiğini ortaya çıkardı. Bu oran, deniz yosununun karbon yüklerini okyanusun derinliklerine taşımasından ve tuzlu su bataklığı gibi karbon yakalayan habitatların birleşik etkilerinden daha büyüktür.

Bu süreçler ve habitatlar toplamda, her yıl 4 bin 950 megagram (MgC) karbonu hapsetme potansiyeline sahiptir.

Tarihsel olarak, insanlar balinaları korumada üzerlerine düşen görevi yapamadı. Binlerce yıllık endüstriyel balina avcılığı döneminde milyonlarca balina öldürüldü. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, et, yağ ve diğer ürünleri elde etmek için, yüzde 66 ila 90 oranında balina nüfusu yok edildi.

Bilim adamları, balina avcılığı başlamadan önce yılda 1,9 milyon tona kadar karbonun okyanusun derinliklerine gömülmüş olacağını tahmin ediyor.

Balinalar muazzam güzellikleriyle yüzerlerken, dışkılarıyla da değerli bir iklim hizmeti sağlıyorlar. Demir açısından zengin dışkıları, dünya genelinde üretilen karbondioksitin yaklaşık yüzde 40’ını yakalayan küçük deniz yosunu olan fitoplanktonların büyümesini tetikliyor.

IMF, bu sıra dışı canlıların balina avcılığı öncesi sayılarına dönmelerine izin verilirse, yılda 1,7 milyar ton karbonu yakalayabileceğini tahmin ediyor.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2021/10/27/restoring-whales-to-their-pre-hunted-numbers-could-capture-1-7-billion-tonnes-of-co2-a-yea

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar