Yaklaşık 1.8 milyar yetişkin yeterli fiziksel aktivite yapmadıkları için hastalık riski altında

Yaklaşık 1.8 milyar yetişkin yeterli fiziksel aktivite yapmadıkları için hastalık riski altında

Yeni veriler, dünya genelinde yetişkinlerin neredeyse üçte birinin (yaklaşık 1.8 milyar insanın) 2022 yılında önerilen fiziksel aktivite seviyelerini karşılamadığını gösteriyor. Bulgular, yetişkinler arasında fiziksel hareketsizliğin endişe verici bir trend olduğunu ortaya koyuyor. Bu trend, 2010 ile 2022 yılları arasında yaklaşık yüzde 5 oranında artmış durumda.Eğer bu trend devam ederse, hareketsizlik seviyelerinin 2030 yılına kadar yüzde 35’e çıkması bekleniyor.

Dünya, 2030 yılına kadar fiziksel hareketsizliği azaltma küresel hedefine ulaşmakta geride kalmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yetişkinlerin haftada 150 dakika orta yoğunlukta veya 75 dakika yoğun yoğunlukta fiziksel aktivite yapmalarını veya buna eşdeğer aktiviteleri önerriyor. Fiziksel hareketsizlik, kalp krizi, inme, tip 2 diyabet, bunama gibi kardiyovasküler hastalıklar ve meme ve kolon kanseri gibi kanser türleri gibi hastalıklara karşı daha yüksek risk altında olma riskini artırıyor.

Araştırma, WHO araştırmacıları ve akademik meslektaşları tarafından yürütüldü ve The Lancet Global Health dergisinde yayımlandı.

WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus; “Bu yeni bulgular, fiziksel aktiviteyi artırarak kanser ve kalp hastalığını azaltma, zihinsel sağlık ve iyilik halini iyileştirme fırsatını göz ardı ettiğimizi ortaya koyuyor. Fiziksel aktivite seviyelerini artırmaya ve bu endişe verici trendi tersine çevirmek için güçlendirilmiş politikalar ve artırılmış finansman dahil olmak üzere cesur eylemleri önceliklendirmemiz gerekiyor” dedi.

Fiziksel hareketsizliğin en yüksek oranları, yüksek gelirli Asya Pasifik bölgesinde (yüzde 48) ve Güney Asya’da (yüzde 45) gözlemlenirken, diğer bölgelerde hareketsizlik oranları yüksek gelirli Batı ülkelerinde yüzde 28’den Okyanusya’da yüzde 14’e kadar değişiyor.

Cinsiyet ve yaş arasında hala farklılıklar bulunuyor. Küresel olarak, kadınlar arasında hareketsizlik oranı erkeklere kıyasla daha yaygın (hareketsizlik oranları sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 29). Bazı ülkelerde bu fark 20 yüzde puanına kadar çıkıyor. Ayrıca, 60 yaş üstü insanlar diğer yetişkinlere göre daha az aktif, bu da yaşlı yetişkinler için fiziksel aktiviteyi teşvik etmenin önemini vurguluyor.

WHO Sağlık Teşvik Direktörü Dr. Rüdiger Krech; “Fiziksel hareketsizlik, kronik hastalıkların yükünün önemli bir katkıda bulunduğu küresel sağlık için sessiz bir tehdittir” dedi. “İnsanları daha fazla aktif olmaya teşvik etmek için yaş, çevre ve kültürel geçmiş gibi faktörleri göz önünde bulundurarak yenilikçi yollar bulmalıyız. Fiziksel aktiviteyi herkes için erişilebilir, uygun maliyetli ve keyifli hale getirerek, bulaşıcı olmayan hastalıkların riskini önemli ölçüde azaltabilir ve daha sağlıklı ve verimli bir nüfus yaratabiliriz.”

Kaynak:

https://www.who.int/news/item/26-06-2024-nearly-1.8-billion-adults-at-risk-of-disease-from-not-doing-enough-physical-activity

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar