Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (ICPSD), Azerbaycan’da düzenlenen COP29 kapsamında “Sıfır Emisyonlu Kamyonlar ve Yeşil Limanların Geliştirilmesi” başlıklı BM’nin ilk raporunun tanıtımı için bir web semineri düzenledi. Ulaşım sektöründe karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik zorlukları ele almayı amaçlayan etkinlik, yenilikçi çözümler ve kritik politika önerilerinin tartışıldığı uzmanlar paneline ev
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (ICPSD), Azerbaycan’da düzenlenen COP29 kapsamında “Sıfır Emisyonlu Kamyonlar ve Yeşil Limanların Geliştirilmesi” başlıklı BM’nin ilk raporunun tanıtımı için bir web semineri düzenledi.
Ulaşım sektöründe karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik zorlukları ele almayı amaçlayan etkinlik, yenilikçi çözümler ve kritik politika önerilerinin tartışıldığı uzmanlar paneline ev sahipliği yaptı.
Rapor, taşımacılık ve lojistik sektöründe sürdürülebilirlik çabalarını desteklemek ve karbon emisyonlarını azaltmak için yenilikçi çözümler sunmayı hedefliyor.
Web semineri, sıfır emisyonlu kamyonların (ZET) ve yeşil limanların dönüştürücü potansiyelini vurgulayarak, küresel uzmanlar, sektör liderleri ve politika yapıcılar arasında dinamik ve geleceğe yönelik bir diyalog başlattı.
Müzakerelerde, batarya teknolojisindeki son yenilikler, sıfır emisyonlu kamyonların (ZET) lojistik ağlarına entegre edilmesi için stratejik fırsatlar ve limanların erken benimseme sürecinde kilit merkezler olarak oynadığı rol gözler önüne serildi.
Panelistlerin ifade ettiği aciliyet ve kararlılık, engelleri aşmak ve dünya genelinde sürdürülebilir lojistiğe geçişi hızlandırmak için cesur ve iş birliğine dayalı çabalara duyulan ihtiyaç vurgulandı.
ICPSD Direktörü Sahba Sobhani, tartışmayı açarken kamyon taşımacılığı sektörünün küresel CO2 emisyonlarına olan önemli katkısına dikkat çekti; 2022 yılında toplam enerji kaynaklı emisyonların %5’i. Geçiş sürecini hızlandırmak için kamu-özel sektör iş birliklerini güçlendirmenin ve yenilikçi teknolojilerden yararlanmanın önemini vurguladı.
Limanların stratejik öneminin altını çizen Birleşmiş Milletler Çevre Programı’ndan Sean Cooke, zaten büyük bir şebeke altyapısına sahip olan limanların, erken dönemde ZET benimsenmesi için ideal yerler olduğunu vurguladı.
Sonuç olarak, paydaşları, multimodal ulaşım sistemleri ve iş birliği temelli finansman gibi yüksek etkili alanlara odaklanmaya çağıran Sahba Sobhani, ZET’ler ve yeşil limanların başarısının, hükümetler, sanayi ve kalkınma kuruluşları arasındaki koordineli çabalara bağlı olduğunu vurguladı.
Raporun sunduğu politika önerileri, özel sektör ve kamu kuruluşları için stratejik bir rehber niteliği taşıyor.
Bu girişim, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çevresel etkileri en aza indirerek ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.
Kaynak: