Suriye’deki savaş, sosyal girişimciliğin bir diğer odak noktası haline gelebilir

Suriye’deki savaş, sosyal girişimciliğin bir diğer odak noktası haline gelebilir

Suriye’de yedi yıldır süren savaş sona erecek gibi görünmüyor. Milyonlarca insan mülteci durumuna düşerken savaşın ölüm ve sakat kalma gibi diğer yıkıcı etkileri de hızla artıyor.

UNICEF tarafından paylaşılan rakamlara göre 2018’in ilk iki ayında 1000 çocuk ya hayatını kaybetti ya da yaralandı. Silahlı çatışmalar, ergen ölümlerinin kaynakları arasında ilk sırada. 2017’de Birleşmiş Milletler tarafından doğrulanan rakamlara göre ülkede yaralanan 360 çocuğun büyük kesimi engelli haline geldi. Diğer yandan söz konusu rakam bilinen şeklinde bir sınırlamayı gerekli kılıyor, gerçek sayının çok daha yukarıda olduğu tahmin ediliyor.

Yetişkin boyutu ise çok daha korkunç; Suriye’de 1,5 milyonu aşkın kişinin kalıcı şekilde engellilik durumuyla karşı karşıya kaldığı tahmin ediliyor. Bu kişilerin 86 bini uzuv kaybına uğramış.

Sosyal girişimciler için bugün her ne kadar mümkün olan en zor şartları sunsa da umut edilen bir barış ortamıyla yeniden dönüştürülebilir birçok konunun ortaya çıkacağı aşikar.

Bugün Ürdün’de mülteci olarak yaşayan Suriyeli Sami (14) şunları söylüyor: “Karda oynamak için kuzenlerimle birlikte dışarı çıkmıştım. Bir bomba patladı. Kuzenlerimden ikisi ölürken bir diğeri de benim gibi iki bacağını kaybetti.”

Bu noktada engelli çocukların özel tedavi hizmetlerine gereksinimi, tekerlekli sandalye, baston ve protez gibi yardımcı araçlara erişim, eğitim, psikolojik destek, beslenme, istismar, ihmal durumları gibi birçok farklı konuda, devlet ve uluslararası yardım çalışmalarına ek olarak her ölçütteki sosyal girişimciliğin etkin adımlarına ihtiyaç duyulacağı son derece açık.
Bu yönde günümüzde ve gelecekte gerçekleştirilecek iyilik adımlarını sayfalarımıza taşımaya devam edeceğiz…

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar