2024, 2023’ü geride bırakarak yine tarihe geçecek bir yıl oldu. Günlük ortalama sıcaklıklar yeni rekor seviyelere ulaştı. Deniz seviyeleri 1993’ten bu yana 10 santimetreden fazla yükseldi ve okyanusların ısınma hızı son 20 yılda iki katına çıktı. Bütün bu olumsuzlukların yanında iyiye giden gelişmeler de var. Hem işletmeler hem de tüketicilerin sürdürülebilirliğe bakış açısı olumlu yönde
2024, 2023’ü geride bırakarak yine tarihe geçecek bir yıl oldu. Günlük ortalama sıcaklıklar yeni rekor seviyelere ulaştı. Deniz seviyeleri 1993’ten bu yana 10 santimetreden fazla yükseldi ve okyanusların ısınma hızı son 20 yılda iki katına çıktı.
Bütün bu olumsuzlukların yanında iyiye giden gelişmeler de var. Hem işletmeler hem de tüketicilerin sürdürülebilirliğe bakış açısı olumlu yönde değişmeye başladı.
Dünya genelinde markalar, hedef belirlemekten somut değişim yaratmaya doğru bir geçiş yapıyor. New York İklim Haftası’nın 2024 teması olan “Artık Zamanı Geldi” ifadesi, gerçeğe dönüşmeye başlıyor.
Bu alanda istikrarlı adımlar atarak öne çıkan 10 marka aşağıda sıralanıyor:
1.IKEA
1943 yılında kurulan IKEA, iddialı sürdürülebilirlik hedeflerine sahip. 2030 yılına kadar iklim pozitif bir şirket olmayı planlıyor. Operasyonlarından kaynaklanan sera gazlarından daha fazlasını azaltmayı hedefliyor.
Ayrıca, IKEA toplam değer zincirinden kaynaklanan mutlak net sera gazı emisyonlarını azaltma ve karbon yakalama ve depolama (CCS) yöntemleriyle yarıya indirmeyi amaçlıyor.
IKEA bu hedeflere ulaşmak için, sürdürülebilir tercihleri teşvik ediyor. Döngüsel bir işletmeye dönüşmeyi, %100 yenilenebilir enerjiye geçişi ve daha sürdürülebilir malzemeler ve gıda bileşenleri kullanmayı planlıyor.
2. LEGO
LEGO, 2032 yılına kadar ürünlerini şeker kamışı ve geri dönüştürülmüş malzemeler gibi sürdürülebilir materyallerden üretmeyi hedefliyor. Esnek LEGO parçaları, 2018’den bu yana şeker kamışı malzemesinden üretiliyor.
1932 yılında kurulan LEGO, oyuncak parçalarını atmak yerine başkalarına devretme seçeneğini tercih etmeleri konusunda müşterilerini teşvik ediyor.
LEGO’nun Sürdürülebilirlikten Sorumlu Direktörü Annette Stube, “Yüzyıllar boyu kullanılacak tuğlalar tasarlayarak, sonsuz yaratıcılığı teşvik etmeyi ve LEGO tuğlalarının atık haline gelmesini engellemeyi amaçlıyoruz,” diyor.
3. Apple
Apple, 2015’ten bu yana toplam sera gazı emisyonlarını yüzde 55’ten fazla azaltarak, 2030 yılına kadar tüm değer zincirinde karbon nötr olma yolunda ilerliyor. Yenilikleri arasında, lif bazlı ambalaj ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmak yer alıyor.
Apple’ın Çevre, Politika ve Sosyal İnisiyatifler Başkan Yardımcısı Lisa Jackson, “Yapmamız gereken daha çok iş var ve etkimizi en üst düzeye çıkarmak için yenilik ve iş birliğinin gücünü kullanmaya odaklandık” diyor.
4. Google
2030 yılına kadar diğer şirketlere yıllık bir gigaton karbon eşdeğeri emisyonu azaltma gücü kazandırmayı hedefleyen Google, kendi operasyonlarında ve değer zincirinde net sıfır emisyona ulaşmayı amaçlıyor.
Bu hedef, veri merkezleri ve ofislerini 7/24 karbon salınımı olmayan enerjiyle çalıştırma amacını destekliyor. Daha sürdürülebilir tercihler yapmayı ve iklim değişikliğine uyum sağlamayı destekleyen özellikler geliştiren şirket, Google Maps’de orman yangını takibi ve daha yeşil ulaşımı teşvik etme gibi uygulamaları hayata geçirdi.
5. Nestle
Nestle, amacının merkezinde ‘’Paylaşılan Değer Yaratmak’’ olduğunu belirtiyor. Küresel ölçeğini ve kaynaklarını bugün ve gelecekte insanların yaşam kalitesini artırmak için kullanmak olduğunu söylüyor. Karbon ayak izini 2030 yılına kadar yarıya indirmeyi ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı hedefliyor.
6. Toyota
1937 yılında kurulan Toyota, misyonunun “Herkes için Mutluluk Üretmek” olduğunu ve bunun sürdürülebilirlik çabalarının temelini oluşturduğunu belirtiyor.
Sıfır egzoz emisyonuna sahip hidrojenle çalışan araçlar üreten şirket, bunun yanı sıra geniş bir elektrikli araç yelpazesi de sunuyor.
7. Unilever
Unilever, 2039 yılına kadar değer zincirinde net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etmiş olup, aynı zamanda ürünlerinin karbon ayak izlerini azaltarak sağlık ve refahı iyileştirmeyi hedefliyor. Şirket, bir milyon hektarlık alanda yenileyici tarım uygulamalarını hayata geçiriyor.
Unilever CEO’su Hein Schumacher, ‘’Başarı stratejimizin tam merkezine sürdürülebilirliği yerleştirdik’’ diyor.
8. IBM
1911 yılında kurulan IBM, enerji tasarrufu ve atık yönetimi hedeflerini ilk kez 1970’lerde belirledi ve o zamandan beri sürdürülebilirlik alanında öncülük yapıyor.
IBM, 2030 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmayı taahhüt etti. Şirketin girişimleri, yapay zeka ile biyolojik çeşitliliği desteklemekten yenilenebilir enerji kullanmaya kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.
9. McCormick & Company
McCormick CEO’su ve Başkanı Brendan Foley, “Lezzet konusunda küresel bir lider olarak, harika tadı olan yiyecek ve içeceklerin, insanları masa etrafında ve dünya çapında bir araya getirme gücüne sahip olduğuna inanıyoruz” diyor.
Şirket, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı, 2030 yılına kadar da Kapsam 1,2 ve 3 emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltmayı öngören SBTi onaylı hedeflere sahip. Bu hedefler, küresel ısınmanın 1,5 dereceyi aşmasını engellemeye yönelik.
McCormick, %100 döngüsel ambalaj kullanmayı ve paylaşılan tedarik zincirlerinde emisyon azaltma stratejileri konusunda müşterileriyle iş birliği yapmayı hedefliyor.
McCormick’in Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Micheal Okoroafor, “Bir Afrika atasözü vardır: ‘Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git. Uzak gitmek istiyorsan birlikte git.’’
10. Patagonia
Açık hava maceralarını desteklemek amacıyla 1973 yılında kurulan Patagonia, kuruluşundan bu yana çevrenin korunmasına öncülük ediyor.
1985 yılından bu yana şirket, satışlarının yüzde 1’ini doğal çevrenin korunması ve restore edilmesi için bağışlamayı taahhüt etti. Kurucusu Yvon Chouinard, diğer işletmeleri de aynı şekilde davranmaya teşvik ediyor.
Malzeme üretiminin, her yıl emisyonlarının yüzde 85’ini oluşturduğunu söyleyen şirket, bu oranı azaltmak için neredeyse 30 yıldır çaba sarf ediyor.
Patagonia, 1996 yılında sadece organik pamuk kullanılan ürünler üretmeye başladı ve 2025 yılına kadar ürünlerindeki petrol türevi malzemeleri tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
2022 yılında Yvon, Patagonia’nın sahipliğini, tüm karların iklim değişikliğiyle mücadele için kullanılmasını sağlamak amacıyla bir güven fonuna ve kar amacı gütmeyen bir kuruluşa devredeceğini açıkladı. Yvon, bu karar hakkında, “Çevresel krizle mücadele etmek için elimizden geleni yapıyoruz, ancak bu yeterli değil” dedi.
Kaynak: