Sosyal girişimcilik için 7 önemli adım

Sosyal girişimcilik için 7 önemli adım

Sosyal girişimcilikte başarı için altın değerinde olan 7 tavsiyeyi bir araya getirdik.

1) Başlangıç için kendinize önemli bir problem bulun ve bunun çözümü ile birlikte ziyaretçilerinize sunun.

Bir girişimci olarak yapmanız gereken ilk şey insanların güvenini kazanmaktır. Bu size her bakımdan destek olabilmeleri için atmanız gereken ilk ve en önemli adımdır.

Bir problem ve çözüm ile birlikte insanların karşısına çıktığınızda unutmamanız gereken bir diğer önemli konu ise, onlara işletmenizin bu çözümün bir parçası olduğunu açıkça belli etmenizdir. Bu, destekçilerin ve müşterilerin ilgisini daha kolay çekecektir.

Örnek olarak, dünya çapında yaklaşık 15 milyon mülteci var ve bu insanların çoğunluğu sınırlarda sıkışmış ve ne yapacaklarını bilmeyen, perişan bir haldeler. Ne ülkelerine geri dönebilirler ne de bulundukları yerde güvenli bir şekilde yaşamlarına devam edebilirler.

İşte problemimiz belli bu durumda geriye sadece bir kurumun çözüm ile birlikte çıkagelmesini beklemek kalıyor.

Örneğin bir sosyal girişim olan RefugePoint, durumları kritik olan mültecileri toplayıp, ailelerini ve yuvalarını yeniden inşa edebilecekleri güvenli ülkelere onları yollayarak birinci adım için önemli bir örnek oluşturuyorlar.

2) Kendinizi ilgilendiğiniz işin uzmanları ile çevreleyin.

Eğer bir sosyal girişimcilik projesi yürütecekseniz, ekibinizi bu işiniz ile alakadar uzman bir kadrodan oluşturmanız, sizin değerinizi belirleyecek olan ikinci en önemli aşamadır.

Ekibinizdeki insanlar hem sizin ciddiyetinizi belirleyecek hem de o iş için yeterli bütçeniz kalmadığında görevinize olan inancınızdan dolayı sizlere fon sağlamasında ve sosyal girişiminizin ilgi görmesinde yardımcı olacaklar.

3) İşe alacağınız ya da geçici süre ile anlaşacağınız insanların, esnek çalışma saatleri olduğundan ve girişken bir yapıları olduğundan emin olun.

Projenizin özellikle başlangıç safhalarında, en az sizin kadar girişken ve hevesli insanlar ile çalışmanız ise bir diğer önceliğiniz olmalı. Sizinle aynı girişimci ruhu paylaşan insanlar hem tüm süreç boyunca size ilham verecektir hem de çalışanlarınıza projenin ruhunu aşılayacaktır. Dolayısıyla, özellikle başlangıç safhasında ekibinizde bu tip genç ruhlu insanlara yer vermeniz projenin akıbetinde önemli roller oynamakta olduğu için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli adımdır.

4) El sıkışın ve projenize destekçi toplayın.

Şu an yıllık 2 milyon TL kazanan projeler, elbette direkt olarak öyle başlamadılar. Her projenin başlangıç, gelişme ve sonuç aşamaları vardır. Dolayısıyla, projenizin başında varlıklı insanlar tanımıyor olabilir, projenizi hayata geçirebilmeniz ya da devam ettirebilmeniz için gerekli parayı nereden bulacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Birçok projenin başlangıç safhasında karşılaştığı, kafalarını allak bullak eden önemli bir sorundur bu.

Bu durumda yapmanız gereken size bağışçı kapılarını açacak ve çevrenizi genişletecek önemli bir bağlantı bulmaktır. Buradaki asıl mesele iddialı olmak ve elle tutulabilir sonuçlar elde etmeye yönelik olmaktır. Kendinize bu aşamada bir slogan bulmalı ve insanları fark yaratmaya teşvik etmelisiniz.

5) Sosyal medyayı aktif olarak kullanın.

Sosyal medyada oluşturacağınız küçük bir etkileşim kendisini hızlıca dalgalara dönüştürebilir. Bu bakımdan günümüz çağında yaşayıp sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmayan projeler elbette başarılı olamazlar. Projeniz için yararlı olabilecek kurumlar ve hesaplar ile buradan iletişime geçerek destek toplayın.

6) Projenizi emanet edeceğiniz insanları, yöneticilerinizi akıllıca seçin.

Pek çok proje yönetici olarak branşları ile alakadar yöneticiler arıyorlar. Elbette, bu bir yanlış seçim değildir. Fakat, projenizin ağını çeşitlendirebilecek farklı bakış açılarına sahip yöneticileri değerlendirmenizde fayda var. Özellikle projenize dikkat çekmek ve kaynaklarınızı arttırmak için ünlü ve önemli isimlerden yararlanabilirsiniz.

7) Etkinizi her daim denetleyin.

Destekçilerin, fon verenlerin ve kamuoyunun üzerindeki etkinizi her daim ölçün. Maliyetlerinizi, değiştirebileceklerinizi ve yaratabileceğiniz farkı belirterek erişilebilir başarılardan bahsedin. Kendinizi açık bir yatırım olarak sunun.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar