Sosyal girişimciler için marka olma ipuçları: İçerik pazarlama

Sosyal girişimciler için marka olma ipuçları: İçerik pazarlama

Sosyal girişimciler için marka oluşturmaya yönelik blog yönetimi, video içerik stratejisi gibi konularda bazı püf noktalar.

Sosyal girişimcisiniz, oluşturduğunuz ‘iyiliğin etrafında şekillenen’ fikri, bir marka veya isim altında sunmanız, ardından da geniş kesimlerin dikkatini çekmek istemeniz kadar doğal bir şey olamaz. Sade bir logonuz olabilir, belki kısa ve öz bir slogan. Web siteniz, sosyal medya hesaplarınız…

Temelde herhangi bir girişim için dijital dünyaya dair olağan gereksinimlerin hemen hemen tamamı sizin için de geçerli. Ancak yetmez, sosyal girişimler için marka halini almak, dolayısıyla ‘bilinir olmak’ başarının en önemli anahtarıdır.

Bilinirlik bazen kendiliğinden gelişiverir, fikir o kadar iyidir ki her şey saatler içerisinde oluşarak insanları peşinden sürükleyen bir odak noktası hali alabilir. Ama bazen de çeşitli metotların geliştirilmesi, markalaşmaya yönelik taktiklerin uygulanması gerekir.

Genellikle olan şey budur, bilinirlik dijital dünya üzerindeki bazı doğru ve rasyonel stratejilerle sağlanır. Bu stratejik hamlelerden biri de içerik pazarlamasıdır.

İçerik pazarlaması, mesajın tanıtılması için original içerikler ( video veya blog yazıları) kullanma pratiğidir. Öte yandan orijinal içerik, genel geçer bir kurak olarak, doğru şekilde yapılandırılmadığı taktirde kolaylıkla kaybolabilir.

Neyse ki bu makaleyi okuyorsunuz ve yine şanslısınız ki günümüzde içerik pazarlamasına dair atılması gereken adımlar pek de zor sayılmaz.

1- Editöryal takvim oluşturun

Video çekeceğim, blog yazısı yazacağım… Bu hafta sonumu kesinlikle buna ayırıyorum… Yarın yaparım… Evet, site güncel değil ama bu akşam bir yazı giriyorum… Ne zamandır video paylaşmadım farkındayım, ilginç bir senaryo üzerinde çalışıyorum… Özetle- çoğu kişi için- doğasının o işini, ‘ileri tarihlere atmaya bayılma’ özelliği…

Yapılması gereken önemli şeylerden biri editöryal bir takvim meydana getirmek. Bu takvim Google E-tablolar ya da MS Excel üzerinden hazırlanabilir. İsterseniz panoya bir şeyler asın, renkli kalemlerle yazın; her ne şekilde olursa olsun bir program oluşturmalısınız. Ardından da içerik planı geliştirmelisiniz.

Hangi yayınların, konuların ne zaman yayınlanacağını belirlediğiniz bir çizelgeye ihtiyacınız var özetle. Her şey haritalandırıldıktan sonra sizin veya ekip arkadaşlarınızın içerikleri icra etmesi daha kolay hal alabilir.

Diğer yandan planlı biri değilseniz ilk başlarda sıkıntılar yaşamanız mümkün, bunun çözümü kesinlikle size kalmış; marka olmak istiyor musunuz, istemiyor musunuz?

Teknolojiyi kullanın

 Yaygın bir yanlış inanış, etkili bir içerik pazarlamasının çok sayıda içerikle bağlantılı olduğu görüşüdür. Gerçekte çok fazla içerik olmadan da önemli ölçüde görünürlük elde edilebilir. Özellikle yeni veya inovatif bir fikir sunan makaleniz ya da videonuz varsa düşündüğünüzden daha uzun süre etki sağlar.

İnsanlar aktardığınız bilgi ve mesajları sindirir, tanınırlığınız artar… Bunun için teknolojiden yardım alarak oluşturduğunuz iyi bir stratejiye ihtiyacınız olacak. Nasıl mı?

İçeriğinizin sonuçlarını takip etmenin birçok yolu vardır. Google Analytics ile web sitenizde hangi içeriklerin ne kadar görüldüğünü inceleyebilirsiniz, yine video paylaşım ağlarında da benzer ve ücretsiz araçlar var.

Temelde hangi içeriğin ne kadar ilgi gördüğünü bulmalı, buna göre devam etmelisiniz. Sonuçta orijinal içerik oluştururken harcadığınız zaman değerlidir. Bu yüzden değerli hale getirmelisiniz.

(Eğer kalplere dokunuyorsanız…) Sizi onlar da anlatabilir

Düşünsenenize, bir sosyal girişiminiz var, tanıtımı için çaba harcıyorsunuz. Bu arada çalışmalarınız devam ediyor; görüşmeler, anlaşmalar… Ara sıra çıktığınız TV programları, web sitelerine röportajları…

Bunların hepsi harika, ancak içerik pazarlamasında sizin ya da ekibizin göz önünde olmadığı alanlarda da önemli bir potansiyel söz konusu; iyiliğin bir şekilde dokunduğu kalpler, diğer insanlar…

Sosyal girişiminiz, doğal yaşamı koruma ya da benzer etkileriyle doğrudan insanlara temas etmiyor gibi görünebilir, ancak bu kanı genellikle eksiktir, hemen her şeyin önemli ölçüde temas halinde olduğu şey kesinlikle bizleriz. Üstelik insanoğlu, iletişim yetenekleri ile öne çıkar; bu çıkarım, kendi sosyal girişimizin markalaşması için türlü şekillerde ele alınabilir…

Markanın gücü, insanlar tarafından konuşularak artırılabilir. Video çekimlerinde sahayı görüş belirten insanlara bırakabilir, onlara fikirlerini sorabilirsiniz örneğin. Yani içerik tarafında hayal gücünüzü devreye alın, sınırları siz belirleyin.

İçerik pazarlamasında bazı temel gereklilikler

Metin içerikleri için;

  • Akıcı, sade ve anlaşılır olmak,
  • İyi görseller kullanmak
  • fayda odaklı konular seçmek
  • SEO kuralları hakkında temelde de olsa bazı bilgilere sahip olmak,
  • Sosyal medyayı asla es geçmemek önemli konu başlıklarından.

Video içerikleri için;

  • Video çekiminde bazı temel bilgilere (açılar, vb.) sahip olmak
  • Akıcı ve dengeli konuşmak,
  • Video yayın platformunu iyi kullanmak (anahtar kelime stratejisini bilmek, vb)
  • Konuları iyi belirlemek, uzatmamak/gereğinden kısa tutmamak sayılabilir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar