Sorunlu bölgelerde 15-24 yaş arası 10 gençten 3’ü okuma-yazma bilmiyor

Sorunlu bölgelerde 15-24 yaş arası 10 gençten 3’ü okuma-yazma bilmiyor

Dünyada 10 gençten 1’i okuma yazma bilmiyor, sorunlu bölgelerde ise oran 3’e katlanıyor…

Eğitimin önemi hakkında sayısız argümana sahibiz. Hayatın neredeyse her aşamasında çeşitli yönleriyle görülen faydaları da bir diğer konu başlığı elbette. Ancak dünya genelindeki nispeten ‘kabul edilebilir’ bazı istatistiklerin dışında, savaş ve afetlerle boğuşan birçok ülke için büyük oranda ‘imkansıza yakın’ olduğu da bir gerçek.

Bu alanda yapılan bir araştırmaya göre silahlı çatışma, doğal afet gibi sorunlarla karşı karşıya kalan ülkelerde yaşayan 15-24 yaş aralığındaki 10 gençten 3’ü okuma yazma bilmiyor. Bu oranın rakamsal karşılığı 59 milyon gencin bir şeyler okuyamayıp yazamadığını gözler önüne seriyor. Dünya ortalaması ise 10 gençten 1’i şeklinde.

Yüzde 76’ya varan oranlar…

Bu noktada zirvedeki ülkeler büyük bir üzüntüyle görüyoruz ki genellikle Afrika kıtasından. Nijer’de 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 76’sı okuma yazma bilmiyor. Çad, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde oranlar sırasıyla yüzde 69, yüzde 68 ve yüzde 64.

Öte yandan okuma yazma konusunda kız çocuklarının dezavantajlı konumu dikkat çekiyor. Örneğin, olağanüstü durumların yaşandığı ülkelerde kız çocukların ve genç kadınların yüzde 33’ü bu alanda en temel becerilerden bile yoksun kalırken erkek çocuklar arasında bu oran yüzde 24 olarak gözleniyor.

İnsanı yardım konusunda ‘en az kaynak’ eğitime

İlginç ama durum bu kadar kötüyken insani yardımların sadece yüzde 3,6’sında çocukların eğitimi hedefleniyor. Eğitim, insanı yardım konusunda en az kaynak sağlanan sektör. Üstelik bu alanda geleceğe yönelik çalışmalar da son derece sınırlı.

UNICEF’e göre önümüzdeki dört yılda eğitim programları toplam 1 milyar dolar harcanacak. Ancak sadece afetlerden etkilenen ülkelerdeki eğitim harcamalarının 900 milyon dolar olduğunun altı çiziliyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar