Neden herkes sosyal girişimci olamaz?

Neden herkes sosyal girişimci olamaz?

Sosyal girişimci olmak isteyen kişilerde sahip olunan bazı temel kişilik özellikleri, çeşitli aşamalarda bazı dezavantajlar doğurabilir. 

Sosyal girişimci olmak, her ne kadar kökeni çok eski de olsa son yıllarda adından daha sık söz ettiren bir tercih. Yapılabilecek birçok farklı iş var; kurulabilecek yazılım, mobil uygulama, insurtech, fintech, SaaS, web uygulaması, e-ticaret sayısız farklı segmentte girişim var. Ancak bazıları için sosyal girişimci olma arzusu öne çıkar. Başta da belirttiğimiz gibi bu bir tercihtir.

Elbette bazı yönleriyle birlikte şekillenmesi gereken bir tercih. Örneğin iş yapısı, programı, planı, mevcut bir soruna çözüm getirirken başta operasyonel olmak üzere giderlerin karşılanabileceği temel bir mali politikası da bulunmalıdır. Tüm bunların yanında bir de kişilik özellikleri devreye girer.

Sosyal girişimci ruhuna aykırı bazı özelliklere sahip olan kimselerin genelde uzun soluklu bir etki bırakamama, kısa sürede vazgeçme ya da mali tablo neticesiyle vazgeçmek zorunda kalma gibi sonuçlarla karşı karşıya kaldığı görülür.

Peki sosyal girişimci hangi kişilik özelliklerine sahip –olmamalıdır- , bir başka deyişle neden herkes sosyal girişimci olamaz?

1- Kırılgan olmak

Sosyal girişimcilikte kolay diye bir şey yoktur. Öncelikle bir sorun ve o soruna halihazırda yeteri kadar/hiç çözüm getirilmemesi durumu söz konusudur. Burada fikrin doğuşundan, yakın çevreyle paylaşılmasına kadar geçen en temel aşamadan itibaren moral bozucu yorumlar olabilir.

Sürecin devamında başarılarla birlikte sorunlar da yaşanacaktır. Girişimciliğin her alanında olduğu gibi sorunlara göğüs gerip devam etmek gerekecektir. İşte bu aşamada kırılgan insanların büyük zorluklar yaşaması muhtemeldir.

2- Unutkan ve plansız olmak

Bazıları bolca not alır, fotoğraf çeker, telefon rehberini sıklıkla büyütür… Bunlar sonraki aşamalara hazırlıklı kimselerdir. Sonraki aşama, gerektiğinde aranacak bir kişi, başvurulacak bir yazılım, ihtiyaç duyulduğunda çağrılacak bir potansiyel ekip arkadaşıdır.

Bağlantılar önemlidir. Bu yüzden unutkan, programsız, plansız olmak, sosyal girişimcinin en kötü düşmanlarındandır.

3- Takdire muhtaç olmak ve kibir

Yapmak istediğiniz şey çok anlamlı olabilir, ancak şunu unutmayın başarı elde edene kadar övgü dolu sözler duymanız zor. Eğer her adımınızı takdir edilme arzusuyla atacaksanız ortada ciddi bir sorun var demektir.

Sosyal girişimcilikte bazen tarlalarda ayaklarınız çamura batacak, bazen yerleri süpürmeniz gerekecek. Unutmayın, siz bir sosyal girişimcisiniz ve kibir size uzak olmalı.

4- Motivasyon sorunları

Belki de en önemli konulardan biri de motivasyon. Hayatın sürprizlerle dolu olduğu tartışmasız bir doğru. Üstelik ruh hali diye de bir şey var, yağmurlu havalarda bilgisayarını açıp mutlaka yetiştirmesi gereken işe bir türlü başlayamayan milyonlarca insan var.

Ruh halinin değişkenliğe evrildiği anlarda kendi kendini motive etmek ise önemli bir ayrıcalık. Kendini motive etme konusunda pek iyi olmayan kimselerin sosyal girişimciliğe yönelmeden önce bir kez daha düşünmesinde yarar olabilir.

5- Risk alamayan kişilik

Belli ölçülerde alınan riskler olmadan bir girişimde başarılı olmak zordur. Yol boyuca; personel alımından çalışma ortamına, çeşitli geliştirme yatırımlarından, örneğin büyük potansiyel görünen şehre açılma kararına, belli başlı risklerin alınması gerekebilir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar