Neden kariyer olarak sosyal girişimcilik?

Neden kariyer olarak sosyal girişimcilik?

Firmalar ve insanlar neden sosyal girişimcilikle ilgileniyor sorusuna, önde gelen isimlerin görüşleri eşliğinde kapsamlı bir yanıt…

Sosyal girişimcilik, kapitalizmi farklı şekillerde dönüştüren, ilginç bir formül olarak geçtiğimiz yıllarda devreye girdi. Kendi kendini finanse edebildiği gibi çeşitli ölçeklerdeki şirketler, kamu kuruluşları, belirli programlar, birebir bağış modeli gibi kaynaklarla işlevselliğini sürdürebilen bu konseptin aynı zamanda enerjisinin önemli bir kısmını, güçlü bir sosyal motivasyon ve elbette ‘iyilik’ olgusu çerçevesinde sağladığına şüphe yok. Diğer yandan önde gelen sosyal girişimcilere göre yeni bir kariyer modeli olarak da ele alınıyor. Peki tutkuyla birlikte dünyanın her yerinde büyüyen bu yeni nesil iş modelinin nedenleri neler? Bir diğer deyişle neden kariyer olarak sosyal girişimcilik?

Sizi yaşam nedeninize bağlıyor

Honeycomp, işletmeler ve hayır severleri bir araya getiren, toplumsal etkisi oldukça yüksek olan bir SaaS platformu. İnanması güç ama dört yıldan kısa sürede 500’den fazla kar amacı gütmeyen kuruluşa 2,4 milyon dolar yardım sağlayarak etkinliğini kanıtladı. Sözcüsü tarafından yapılan açıklama ise çalışma modelinin sosyal etkiye sahip olmasının kendi hayatlarını bilinçli şekilde yaşamalarına izin verdiğine işaret ediyor, yaptıkları şeyin sosyal sorunları çözmek için gerçek bir mekanizma olduğunu belirtiyor.

Motive ediyor

Doğal güzellik ürünleri satan Yes To, gelirlerinin önemli bir kesimini okullar için renkli kalem, defter gibi malzeme yardımlarında bulunmak için kullanıyor. Kurucusu Ido Leffler, neden bunu yaptıklarının sorulması üzerine, bunun günün sonunda akla gelebilecek tüm iş başarılarından daha motive edici olduğunun altını çizerek, başarıya ulaştıklarında en önemli sorunlardan birinin motivasyon olduğunu, insanların yaşamlarında kalıcı ve gerçek bir etki bırakmak istediklerini belirtiyor.

Kalıcı mutluluk sağlıyor

Veri şirketi Corporate360’ın milyonlarca dolarlık servete sahip kurucusu Hintli iş adamı Varun Chandran (üstte), Hindistan’da sanitasyon, içme suyu ve köylülerin konutlarının iyileştirilmesi gibi sosyal sorumluluk projelerine destek sağlıyor. Ayrıca okul otobüsü ve ambulans gibi hediyelerde bulunuyor. Bunun arkasındaki nedenin kazandıklarını memleketine geri vermek istemesi olduğunu belirtiyor. 32 farklı ülke gördüğünü, istediği her şeye sahip olduğunu ama tam olarak mutlu olmadığını ifade ediyor ve bu sayede ‘kalıcı mutluluğa’ ulaştığını söylüyor.

Teşvik ediyor

ABD/ Milwaukee’de bulunan NEWaukee, sosyal-kurumsal işletme modelinde faaliyet gösteren bir mimarlık firması. Her yıl halka ücretsiz etkinlikler sunuyor, kamu parkları inşa ediyor, kamusal alanları düzenliyor. Ayrıca 20’den fazla STK’ya destekte bulunuyor. Kurucusu ise bu işi her gün yapmaktan ve yaşamaktan gurur duyduğunu, iş modelinin kendi tutkusunu hareket geçirdiğini belirtiyor.

Günümüz tüketicileri ‘iyiliğin’ izinden gidiyor

Günümüzde tüketiciler, sosyal amacı olan ürünlere değer veriyorlar. Dünya vatandaşı olmanın yeni bir tanımı olarak satın alım süreçlerinin bütüncül olarak değerlendirildiği görülüyor. Bir ürün satın alınırken içerdiği çevreye zararlı maddeler, rafa geri konulmasına doğrudan etkide bulunuyor, kötü koşullarda çalıştırılan işçilerin ürettiği ürünlere negatif algıyla yaklaşılıyor. Bununla birlikte sosyal faydaya hizmet eden, katkı sağlayan marka ve ürünlere yaklaşım son derece olumlu. Bu da hem teşvik edici bir etmen, hem de iyiliği yaygınlaştıran bir faktör meydana getiriyor.

Sonuç itibarıyla sosyal girişimciliğin arkasındaki nedenlerin tamamı ‘olumlu’ argümanlar sunuyor. Günümüzün yükselen bu yeni nesil iş ve kariyer modelinin, gelecekte ‘daha fazla iyilik eşliğinde’ çok daha iyi noktalara gelmesi bekleniyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar