İnekler için metan gazı aşısı iklim değişikliğiyle mücadeleye nasıl yardımcı olabilir?

İnekler için metan gazı aşısı iklim değişikliğiyle mücadeleye nasıl yardımcı olabilir?

İneklerin yalnızca ot yiyerek kendilerini hayatta tutma yeteneği, doğa harikalarından biri ancak bunun da bir bedeli var.

Tüketilen otlar ineklerin mide bölümlerinden biri olan işkembede fermente olurken, doğal olarak metan gazı üretiyor. Bu gaz, atmosferde kısa süre kalmasına rağmen, karbondioksitten 28 kat daha güçlü bir sera gazı.

Metan gazı geğirme ve gaz çıkarma yoluyla salınıyor. Bazı uzmanlara göre inek günde ortalama 100 litre ile 200 litre arasında metan gazı çıkarıyor. Bu gaz aynı zamanda gübreyle de salınıyor. Dolayısıyla hayvancılık, insan kaynaklı metan emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu ve bu emisyonlar küresel ısınmanın yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.

İngiltere’deki Pirbright Enstitüsü, sera gazlarının yayılmasını durdurmak amacıyla çiftlik hayvanları için üç yıllık bir aşı geliştirme projesi başlattı.

Bu uluslararası proje, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklı Bezos Earth Fund vakfından 9,4 milyon dolar destek alıyor. Projeye ayrıca İngiltere Kraliyet Veterinerlik Fakültesi ve Yeni Zelanda’dan AgResearch isimli tarım inovasyon laboratuvarı da katkı sağlıyor.

Projenin araştırma direktörü John Hammond, aşının avantajının hayvan sağlığında zaten yaygın olarak kullanılan bir yöntem olmasından kaynaklandığını belirtiyor: “İdeal senaryo, hayvanın erken yaşta tek doz bir aşı alması ve bunun metan emisyonlarını en az yüzde 30 oranında azaltması.”

Bilim insanları ‘’inek gazı aşısı’’ fikri üzerinde on yılı aşkın süredir çalışıyor.

Hayvan refahı ve sağlığı üzerinde ‘’sıfır etki’’ yaratacağı beklentisi ise henüz kanıtlanmış değil. Ayrıca aşının yem sindirimini azaltma riski ve çiftlik maliyetlerini artırma olasılığı da inceleniyor.

Cornell Üniversitesi’nden Joseph McFadden, aşıların yalnızca metan emisyonunu azaltma konusunda potansiyel çözümlerden biri olduğunu ifade ediyor. Seçici yetiştirme, mikrobiyal genetik düzenleme ve yem katkıları da diğer seçenekler arasında yer alıyor.

Sonuç olarak, tarımdan kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılması önemli! Ancak iklim değişikliğinde esas suçlu büyük oranda fosil yakıt kullanımı. 

Bu tür önlemler fosil yakıt tüketimini ve sanayi kaynaklı emisyonları azaltmaya yönelik daha geniş kapsamlı stratejilerle birlikte uygulanmadıkça inekler sadece ‘’günah keçisi’’ durumunda.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar