Vodafone tarafından yayımlanan ‘’Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu’’ Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşüm sürecini değerlendiriyor. Yeşil dönüşüm, üretim süreçlerinde ve iş modellerinde köklü değişiklikler gerektiriyor. Yeşil dönüşümün hızlandırılması, adil ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için dijital dönüşüme ihtiyaç duyuluyor. Bu bağlamda dijital ve yeşil dönüşümün eş zamanlı ve birbirlerini destekleyecek şekilde yürütülmesi anlamında kullanılan ikiz
Vodafone tarafından yayımlanan ‘’Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu’’ Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşüm sürecini değerlendiriyor.
Yeşil dönüşüm, üretim süreçlerinde ve iş modellerinde köklü değişiklikler gerektiriyor. Yeşil dönüşümün hızlandırılması, adil ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için dijital dönüşüme ihtiyaç duyuluyor.
Bu bağlamda dijital ve yeşil dönüşümün eş zamanlı ve birbirlerini destekleyecek şekilde yürütülmesi anlamında kullanılan ikiz dönüşüm, kurumların rekabet güçlerini artırarak bu köklü değişim sürecini yönetmelerini sağlıyor.
Vodafone tarafından yayımlanan ‘’Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu’’, Türkiye’nin ikiz dönüşüm sürecinde attığı ve gelecekte atması gereken adımlara yer verirken, sürdürülebilir bir gelecek için kritik önem taşıyan dönüşümün etkilerini detaylı bir şekilde ele alıyor.
Rapor, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nda verdiği taahhütleri yerine getirmek ve geçiş risklerini yönetmek için ikiz dönüşümü gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Türkiye, iklim değişikliği kaynaklı risklerden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Kuraklık, orman yangınları, aşırı yağış ve seller, tarımsal üretimde verimsizlik gibi risklerle karşı karşıya olan Türkiye’de, ikiz dönüşümün başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için uzun vadeli planlama, Ar-Ge çalışmaları ve devlet kurumları arasında güçlü bir koordinasyon gerekiyor.
Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, ikiz dönüşüme ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi de raporda sunulan öneriler arasında bulunuyor. Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm kavramlarının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiği vurgulanıyor.
İkiz dönüşümün sağlanabileceği alanların belirlenmesi ve sektörlere özgü somut hedeflerin saptanması, temel performans göstergelerinin belirlenmesi ve bu göstergelerin periyodik olarak raporlanması da dönüşüm sürecinde büyük önem taşıyor.
Sürdürülebilir iş modellerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik teşvik programlarının artırılması, dijital sektörün yeşil dönüşümünün sağlanması ve tüm bu alanları kapsayan bütüncül bir kamu poltikası geliştirilerek, ilgili kurumlar arası koordinasyonun sağlanması da ikiz dönüşümün başarıya ulaşmasında gerekli adımlar olarak öne çıkıyor.