Gana çevre koruma adına plastik yiyecek kaplarını yasaklıyor

Gana çevre koruma adına plastik yiyecek kaplarını yasaklıyor

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, ülke genelinde strafor (polistiren köpük) yiyecek kaplarının üretimi ve ithalatını yasaklama kararı aldı. 

Bu radikal adım, plastik kirliliğine karşı verilen mücadelenin önemli bir parçası olarak görülüyor. Straforun doğada binlerce yıl yok olmadan kalması, çevreyi ve ekosistemi tehdit eden başlıca faktörlerden biri olarak gösteriliyor.

Cumhurbaşkanı Mahama, 5 Haziran’da 2025 Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı konuşmada,  “Çevremizi korumak için daha güvenli ve sürdürülebilir alternatiflere yönelmeliyiz” diyerek, bu yasağın sadece bir başlangıç olduğunu vurguladı.

Gana’nın bu hamlesi, plastik kirliliğiyle mücadele yolunda Afrika’da örnek teşkil edebilir.

Mahama, ‘’Çevreyi en çok kirletenlerden biri strafor malzemelerdir. Gidip yiyecek satın alıyorsunuz, o beyazımsı şeyin içine koyuyorlar ve yemeğinizi bitirip çöpe atıyorsunuz. Bu en büyük kirleticilerden biri. Plastikler, yağmur oluklarımızı ve su yollarımızı tıkıyor, sahillerimizi çöp yığınına dönüştürüyor, tarım alanlarımızı kirletiyor ve şehirlerimizdeki dereleri boğuyor. Bu yüzden strafor plastiklerin ithalatını yasaklayacağız’’ ifadelerini kullandı. 

Çevre uzmanları, straforu sürekli olarak eleştiriyor; onu doğada çözünmeyen ve drenaj sistemleri, kıyı ekosistemleri ile insan sağlığına zarar veren bir tehdit olarak tanımlıyor.

Küresel projeksiyonlara göre önlem alınmazsa 2050 yılına kadar okyanustaki plastiklerin balıklardan daha fazla olabileceği uyarısında bulunan Mahama, bu sorunlarla mücadele etmek için hayata geçirilen bir dizi politika ve önlemi de kamuoyuna açıkladı.

Dünya Çevre Günü etkinliğinde, okul çağındaki her çocuğun bir ağaç dikmeyi ve bakımını üstlenmeyi teşvik etmeyi amaçlayan ‘’Her Çocuğa Bir Ağaç’’ girişimi de hayata geçirildi. Mahama, her öğrencinin kendi yaşadığı bölgeye uygun bir fidan alacağını, öğretmenler, ormancılık yetkilileri ve geleneksel liderlerin rehberliğinde bu fidanın bakımının sağlanacağını söyledi. 

Hedefin sadece 2030’a kadar milyonlarca ağaç dikmek olmadığını vurgulayan Mahama,  aynı zamanda genç nesilde doğaya karşı bir özen ve sorumluluk bilinci oluşturmak olduğunu ifade etti.

Kaynak:

https://www.graphic.com.gh/news/general-news/ghana-to-outlaw-styrofoam-food-containers-in-environmental-push.html

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar