Başarılı sosyal girişimcilerin 5 ortak özelliği

Başarılı sosyal girişimcilerin 5 ortak özelliği

Tutku ve özveriyi adeta DNA’sından taşıyan başarılı sosyal girişimcileri, diğerlerinden ayıran 5 kilit unsur.

Sosyal girişimcilik her ne kadar son yıllarda artan iletişim hızı eşliğinde adından daha sık söz ettirse de kökeni belki de binlerce yıl öncesine giden bir olgu. İnsan doğasının derinliklerinden yatıp uyanmayı bekleyen yardım ve iş birliği güdülerinin temelini oluşturduğuna da şüphe yok.

Bununla birlikte ansızın sosyal girişimci olunmuyor, kâr amacı güden öncelikleri bulunan, kurumsal yaşamdan uzaklaşmaya karar veren insanlar, günümüz sosyal girişimcilerinin önemli bir kesimini oluşturuyor.

Her ne şekilde olursa olsun sosyal girişimciler, tutku ve sosyal etki dünyasına adım atmaktan keyif alıyor, işte bu nedenle giderek daha fazla sayıda kişi, sosyal girişimcilik saflarında adım atıyor.

Sosyal girişimcilik, bir fikir sahibi olmaktan fazlasıdır, fikri gerçekleştirmekten de ötesidir özünde. Sosyal girişimcilik, tutarlılık sahibi ve özverili olmak, hem çevresini hem de daha fazlasını (belki de dünyayı) değiştirme kararlılığına sahip olmaktır.

Diğer yandan sosyal girişimci olup da başarısız olanlar da yok mu, elbette var; işte bu makalede başarılı sosyal girişimcileri diğer sosyal girişimcilerden ayıran ortak özelliklere değineceğiz.

İşte başarı yakalamış sosyal girişimcilerin diğer herkesten ayrı bir yerde olmalarını sağlayan, onları farklı şekilde konumlandıran ana etmenler nelerdir sorusuna verilen 5 yanıt.

Niş alanları keşfederler

Çözülmesi gereken o kadar çok sorun var ki, dünya bu konuda kesinlikle rakipsiz. Başarılı sosyal girişimciler, bunların hepsinin çözülemeyeceğini biliyor ve önemsedikleri bir şeyler bularak odaklarını belirliyorlar.

Bu noktada tutkulu olunan bir iş modeli, sosyal girişimcinin başarıya koşmasında öne çıkan etmenlerden. Tutkulu bir tür oldukları için sosyal girişimlerin, inanmadıkları bir konu ya da ürünle birlikte çalışmaları zordur.

İnanmadığınız bir ürün, bağlı olmadığınız bir sorunla ilgili göstereceğiniz çabalar genellikle zaman kaybından öteye geçmeyecektir. Bu nedenle odağınızı belirlemek için düşünmekten kaçınmayın. Bu odağı azimle birlikte ele alarak başarılı olabilirsiniz.

Odaklanırlar

Uzmanlar, özellikle sosyal girişimciler için dikkati dağıtacak her şeyden uzakta olunmasının önemini ısrarla belirtiyorlar. Büyük ölçekli bir sosyal problem çözmek, odak noktası olmadan mümkün değil. Sosyal kuruluş veya kâr amacı gütmeyen kuruluş için başlangıç noktanızı belirlemeniz bir diğer önemli unsurdur.

Her yere değil, tek yere odaklı olmalısınız ve bu yüzden tek bir şerit seçerek burada devam etmeniz iyi bir metot olacaktır. Parlak fikirler, yeni projeler her an çevrenizde olabilir ama sizin diğer organizasyonlar tarafından odağınızın dağılma olasılığını artıran bu durum, aslında göz ardı edilmesi gereken bir konudur.

Sahip oldukları becerileri kullanırlar

Yeni becerilerin edinilmesi her zaman iyi olmakla birlikte, başarılı girişimciler kendilerine aittir, neyin iyi neyin kötü olduğunu bilirler. Bu yeni başladığınız bir sosyal girişimle alakalı olarak birden fazla şapka giymemeniz gerektiğine işaret etmez, ancak odak noktasının kendi özbenliğinizle, öz niteliklerinizle ilgili olması doğru bir adım olacaktır.

Eğer stratejide iyiyseniz, bu yönde ilerlemeli, fikir geliştirmede iyiyseniz buraya odaklanmalısınız özetle.

Esnektirler

Herhangi bir girişimci için iyi günler olacağı gibi kötü günler de olabilir. Her şeyin parçalandığı, yokuş aşağı gittiği süreçler de yaşanabilir. Sosyal girişimciler için de organizasyon veya işin iyi gitmediği anlar olabilir.

Duygusal yakınlık kurularak oluşturulmuş sosyal girişim modelleri açısından oldukça tehlikeli süreçler söz konusudur. Ancak başarılı bir girişimciyi diğerlerinden ayıran unsur esnek olmasıdır, düştüğünde yeniden kalkma becerisine sahip olmak sürekli olarak sosyal etki oluşturma adına önemli bir argüman meydana getirir.

İnatçıdırlar

Jim Rohn’un dediği gibi, “Başarılı insanlar, başarısız insanların yapmak istemediklerini yaparlar.” Esneklik önemlidir evet, düştükten sonra ayağı kalkabilmenin de ne denli önemli bir özellik olduğuna şüphe yok.

Tekrar çalışmanın yollarını bilmek, hedefe yönelmek, koşturma, bağlılık ve elbette tüm bunların ateşleyici gücü olan kararlılık başarının anahtarlarından biridir.

Her tecrübeyi birer süreç ve bilgilenme noktası olarak görmek, yol boyunca yılmadan devam etmek başarılı sosyal girişimcilerin hemen hemen tamamında görülmüş özelliklerdendir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar