İPA: İstanbulluların en büyük endişesi deprem

İPA: İstanbulluların en büyük endişesi deprem

İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı ‘’Afet Bilinci Araştırması’’na göre, İatanbulluların yüzde 94,1’i depremden endişe ediyor, yüzde 18’i binasının yıkalabileceğini düşünüyor; çürük raporu verildiği takdirde taşınamayacağını söyleyenlerin büyük çoğunluğu ise gerekçe olarak maddi yetersizlikleri gösteriyor.

Yıllardır büyük deprem riski altında olan İstanbul’da vatandaşların afete ne kadar hazır olduklarını belirlemek üzere İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından ‘’Afet Bilinci Araştırması’’ gerçekleştirildi.

Bu araştırma kapsamında 761 kişiye ‘’Afet Riski Algısı ve Hazırlık’’, ‘’Evde Alınan Fiziksel Önlemler’’, ‘’Acil Durum Hazırlığı’’, ‘’Temel Güvenlik Bilgisi’’ gibi konu başlıklarını içeren sorular yöneltildi. Araştırmada katılımcıların yüzde 94,1’i en fazla endişe duydukları afet olarak depremi önceliklendirdi. Depremi, yüzde 17.5 ile yangın, yüzde 10 ile sel ve su baskınları izledi.

Katılımcıların yüzde 18’i yaşadığı binanın büyük bir depremde yıkılacağını, yüzde 14.3’ü ise ağır hasar alacağını düşündüğünü açıkladı.

Deprem riskine karşı evdeki eşyalarını tamamen sabitlediğini belirtenlerin oranı yüzde 26.4, sabitlemediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 50.3 oldu.

Yaşam üçgeni kavramını bildiğini belirtenlerin oranı yüzde 64.8, bilmediğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 35.2 olarak kayıtlara geçti.

Katılımcıların yüzde 37.3’ü evinde deprem anında ulaşabileceği bir acil durum çantası bulunduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 88.4’ü evlerinde elektrik, su ve doğalgaz girişlerini nasıl kapatacağını bildiğini ifade etti.

Yaşadığı bölgede deprem sonrası resmi toplanma alanını bildiğini ifade edenlerin oranı da yüzde 55.6 oldu.

Katılımcıların yüzde 85,7’si İstanbul’un yakın gelecekte yıkıcı bir deprem riski taşıdığını düşündüğünü ifade etti. 

Ankete katılanların yüzde 57,7’si deprem sırasında ne yapacağını bildiğini ve bu konuda kendine güvendiğini belirtti. Tedbir almanın kaderi değiştirmeyeceği görüşüne katılanların oranı ise yüzde 37,1 oldu.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar