Sosyal girişimcileri destekleyen ve geliştiren platform: Red Bull Amaphiko

Sosyal girişimcileri destekleyen ve geliştiren platform: Red Bull Amaphiko

Toplumsal sorunlara çözüm arayan sosyal girişimcileri bir çatı altında toplayan ve 20’yi aşkın ülkede etkin olarak faaliyet gösteren Red Bull Amaphiko, 2017 yılından beri Türkiye’de de çeşitli eğitim programları ve içeriklerle sosyal girişimcilere destek veriyor. Adını, Güney Afrika’daki Zulu Kabilesi’nde “kanatlar” manasına gelen “Amaphiko” sözcüğünden alan inisiyatif kapsamında düzenlenen eğitim programları Red Bull Amaphiko Connect adını alırken; Red Bull Sosyal Faydalılar video serileriyle sosyal girişimlerin daha geniş kitlelerce tanıtılmasına olanak sağlanıyor. Projelerini bir adım öteye taşımış ve Sosyal Faydalılar video serisine konu olmuş iki girişim Tarlamvar ve Fazla Gıda oldu.

Hem çiftçi hem tüketici mutlu: Tarlamvar

Red Bull Amaphiko Sosyal Faydalılar video serisinin ilk konuğu Tarlamvar, çiftçilere istihdam sağlarken ürünü de en taze haliyle şehirli tüketiciye ulaştırıyor ve böylelikle ‘aracıları’ da ortadan kaldırıyor. 12 ilde 35 çiftçi aileyle çalışan Tarlamvar ile çiftçiler gelirlerini artırırken tüketicilere de taze ürünlere ulaşma imkânı veriliyor.
Gıda İsrafına Teknolojik Çözüm: Fazla Gıda

Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından kurulan Fazla Gıda, tüketilebilir durumda olan gıdaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Gıda fazlası olan kurumların bağış ilanı yaratmasını sağlayan Fazla Gıda’nın bağış e-platformu, ihtiyacı olan tüketicilerin de platforma başvuru yapmasına izin veriyor. Kurulduğu ilk altı ayda 70 tondan fazla gıdayı kurtaran girişim, 30 binden fazla ihtiyaç sahibine bağış ulaşmasını sağladı. 2016 yılında harekete geçen girişim, bu misyonları ve yarattığı başarılı altyapı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilerek dünyadaki dokuz girişimden birisi olmayı da başardı. Fazla Gıda’nın da hikayesine www.redbull.com üzerinden ulaşmak mümkün.

Yeni sosyal girişimler

Red Bull Amaphiko’nun yoğunlaştırılmış eğitim programı Red Bull Amaphiko Connect, Türkiye’de faaliyete geçtiğinden bu yana onlarca projeden ve fikir aşamasındaki sosyal girişimci adaylarından başvuru aldı. Son olarak 24-25 Kasım 2018 tarihlerinde İzmir’de gerçekleşen programa, projelerini hayata geçirmiş ya da fikir aşamasını henüz geçmiş erken aşama 41 sosyal girişimci katılım gösterdi. İki gün boyunca içerik pazarlaması, hikayeleştirme eğitimi, finansman yolları, yasallaşma ve yapılaşma gibi eğitimler alan sosyal girişimcilerden bazıları aşağıdaki gibi:

Bisleksi

Niyazi Atahan Yılmaz, Bisleksi projesini, disleksi (özel öğrenme güçlüğü) olan gençleri akademik hayata ve sosyal yaşama adapte edebilmek için kurdu.

Bipolar Projects

Fatmagül Mutlu önderliğinde altı yıl önce hayata geçirilen Bipolar Projects, bipolar sanatçıların ulusal ve uluslararası pazarda istihdamı için çalışıyor. Proje kapsamında çalışmaların sosyal bir girişim olarak online satış kanalına evrilmesi hedefleniyor.

Bluedot

Elektrikli araçların yaygınlaşmasını ve elektrikli araçların şarj noktalarına ulaşımını kolaylaştırmak için çalışan Ferhat Babacan, Bluedot mobil uygulamasını geliştirdi. Bu uygulama sayesinde araç kullanıcıları en yakın şarj ünitesini bulabiliyor, rezervasyon, ödeme gibi işlemler yapabiliyor.

Helik ve Tino

Otizmli olan 0-6 yaş çocukları bulan ve onların hayatına dokunmayı hedefleyen Heliko ve Tino adlı girişim, Gülay Candar ve Emre Güzel tarafından kuruldu. “Otizmden çıkma” gibi bir kavram olduğunu Türkiye’de anlatmayı amaçlayan proje “normal gelişim gösterebilecek çocukların otizm tanısından kurtulmasını” hedefliyor.

OrtakMama

OrtakMama sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin beslenme, barınma, sağlık gereksinimlerini semt sakinlerinin karşılamasını sağlayan bir sosyal girişim. Burak Işık’ın projesi kapsamında sokak hayvanlarının şehir ekosisteminde hayatta kalmaları hedefleniyor.

Wonderlab

Geri dönüşüm, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekoloji vb alanlarda sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri bir araya getiren bir mobil uygulama olan Wonderlab, Merve Tanrıkulu tarafından geliştirildi. Amaç, insanları gönüllülüğe teşvik etmek.

Yarının Bilgeleri

Alev Turan tarafından kurulan sosyal sorumluluk projesi Yarının Bilgeleri ile “önce insanların dünyasını değiştirmeli” diyerek yola çıkmış. İlham verenleri ve girişimcileri gençlerle bir araya getirmeyi planlayan proje, her etkinlikte bir sosyal sorumluluğa imza atmayı hedefliyor. Toplanan bin kitapla kurulan Yarının Bilgeleri Kütüphaneleri attıkları ilk adım.

Sosyal girişim eko sistemini geliştirip sosyal girişimlerin projelerini daha ileriye götürmek için faaliyet gösteren Red Bull Amaphiko hakkında daha fazla bilgiye https://amaphiko.redbull.com/tr adresinden ulaşmak mümkün.

Selin Babacan
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar