Nobel Edebiyat Ödülü, iltica ve göç sorunlarını işleyen Abdullarazak Gurnah’ya verildi

Nobel Edebiyat Ödülü, iltica ve göç sorunlarını işleyen Abdullarazak Gurnah’ya verildi

Nobel Edebiyat Ödülü, sömürgeciliğin etkilerini uzlaşmacı olmayan, hararetli ve sert tasvirleriyle kaleme alan romancı Abdulrazak Gurnah’ya verildi.

1948’de Tanzanya’da dünyaya gelen Gurnah, genç yaşta İngiltere’ye taşındı. Emekli olmadan önce İngiltere’deki Kent Üniversitesi’nde İngilizce ve Sömürge Sonrası Edebiyat konusunda profesör olarak görev yapan Gurnah’ın mülteci deneyimini konu eden 10 romanı bulunuyor.

20’nci yüzyılın başlarında Tanzanya’da büyüyen bir çocuğun hikayesini anlatan 1994 tarihli ‘Cennet’ adlı romanı ile Booker Ödülü’nü alması Gurnah’ın yaşamındaki dönüm noktası oldu. Nobel Edebiyat Komitesi tarafından, Gurnah’nın gerçeğe bağlılığı ve anlatımında basitleştirmeden kaçınması fark yaratan özelliği olarak nitelendirildi.

Komite tarafından eserlerinde iltica, göç ve yerinden edilme temalarını işleyen bir yazara Nobel Edebiyat ödülü verilmesinin, yıllardır süregelen ve Avrupa’da Covid-19 sırasında daha da yoğunlaşan göçmen krizi ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Ancak Nobel Edebiyat Komitesi Başkanı Andres Olsson, nedenin sadece bu durumdan kaynaklanmadığını, yazarın kaleminin son derece ilginç ve güçlü olduğunu, Avrupa’da ve dünyada çok okunan bir yazar olarak ön sıralarda yer aldığının altını çiziyor.

Görsel: Simone Padovani/Awakening/Getty Images

Kaynak:

https://www.cnn.com/style/article/nobel-prize-literature-winner-2021/index.html

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar