Kadınların tüm engellerini kaldıran dünyadaki tek proje: Kadın Ustalar

Kadınların tüm engellerini kaldıran dünyadaki tek proje: Kadın Ustalar

Daha iyi bir yarın inşa etmek amacıyla teknolojinin gücünden yararlanan girişimcileri ve inovasyon alanındaki fikir önderlerini bir araya getiren Red Bull Basement Festival, 18 Mayıs Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Festivalde, genç girişimci ve girişimci adaylarına ilham olmak adına konuşma yapacak olan Kadın Ustalar’ın kurucuları Seyhun ve Sibel Ayhan, etkinlik öncesinde projelerini Sosyalup.net’e anlattı.

Kadın Ustalar Projesi nedir? Proje fikri nasıl çıktı?

Her şey 14 ay önce gördüğüm bir ilanla başladı. Çocuklarıyla birlikte maruz kaldığı şiddet sonucunda yaşadıklarını anlatan bir annenin ilanıydı. Anne, üç çocuğuna bakmak için iş aradığını ama küçük bebeği nedeniyle kapıların yüzüne kapandığını, diğer iki çocuğuna bakabilmek için bebeğini iyi bir aileye evlatlık vermek istediğini belirterek yardım arıyordu. Bu ilanı gördüğümüzde yaşadığımız travma, bize bu projenin temellerini attırdı.

Elbette, birçok insanın yaptığı gibi retweet ederek hayatımıza devam edebilirdik. Her akşam haberlerde, kadınların yaşadıklarını görüp üzülen ne kadar çok insanız. Ama harekete geçmek lazım artık. Sadece üzülmekle dünyayı güzelleştirmek mümkün değil.

Proje kapsamında neler yapılıyor?

Öncelikle bir gerçeği kabullenerek yola çıktık ve şükür ki sponsorlarımızın tamamı da bizimle aynı pencereden bakan şirketlerden oluştu. Kadın sadece mesleki eğitim alarak hayatını değiştiremez. Bu proje PR odaklı değil, toplumdaki algıyı değiştirecek bir proje. Kadınların gerçek gücünün; yeteneğinin, çalışma azmi ve titizliğinin en az erkekler kadar mevcut olduğunu göstermek adına yapılmış bir proje ve dünyada eşdeğeri olmayan detaylar içeriyor. Bu anlamda eğitimlerde en yüksek hassasiyeti gösterdiğimiz gibi kadınların kişisel gelişimlerine de toplum içinde meslekleri ile nasıl hak ettikleri statüye kavuşabileceklerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Bu aşamada birçok iş insanı ve tanınmış eğitmen de gönüllü olarak eğitimlerimize katkı sağlıyor.

Eğitimlerin kalitesi kadar eğitim sonrasında kadınların kısa sürede kalıcı gelire ulaşabilmeleri de aynı oranda hassas bir süreç. Bu nedenle dört farklı yöntemle kadınların gelire çabucak ulaşabilmesi için çalışıyoruz. Bunun dışında elbette kadınların kişisel güvenlikleri de çok çok önemli. Geliştirdiğimiz özel bir yazılım ile Kadın Ustaların çalışırken ya da günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri riskler karşısında güvenliklerini sağlıyor, gerekli durumlarda emniyet birimlerinden destek alıyoruz. Şu ana kadar tatsız bir örnek yaşamadık. Umarım hiç yaşamayacağız ama yine de tedbirlerimizi maksimum düzeyde almamız elzemdi.

Kadın Ustalar, hayati önem taşıyan ve birçok kadına gerçekten unuttukları ümitleri aşılayan bir proje. Arka tarafta çok profesyonel bir ekip sürekli daha iyisi için canla başla çalışıyor. Bu kadarını yaptık, ‘Yeter’ demiyoruz hiçbir zaman. Geliştirmeye devam ediyoruz.

Hangi mesleklerde eğitim veriliyor ve ne kadar sürüyor? Eğitimi kimler veriyor?

Seramik döşeme, laminant parke, boya-badana, evde yemek üretimi, doğum fotoğrafçılığı, beyaz eşya teknik servisi, bina cam filmi montajı, asansör bakımı, motokuryelik, servis şoförlüğü ve daha birçoğunun dahil olduğu 43 meslekte eğitim veriyoruz. Eğitimler mesleklerin gerekliliklerine göre üç gün ila dört ay arasında değişebiliyor. Eğitimleri, ilgili mesleğin sponsoru olan Türkiye’nin ve dünyanın öncü şirketleri veriyor. Bu konuda Millî Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız protokol kapsamında Mesleki ve Teknik Liseleri kullanıyoruz.

Kadın Ustalar programına başvurmak için herhangi bir şart var mı? Başvuru süreci nasıl işliyor?
Kadın Usta adaylarımız “kadinustalar.com” web sitemiz üzerinden başvurularını yapabiliyor. Tüm süreç ücretsiz ve oldukça basit. Başvuru sırasında Kadın Usta adaylarımıza sadece üç şey soruyoruz; başvuru sahiplerinin ismi, yaşadığı şehir ve telefon numarası. Başka hiçbir teferruat bizi ilgilendirmiyor. Ne okudukları okul ne varsa sabıkaları ne sahip oldukları çocuk sayısı ne de engelli olup olmamaları… Hiçbir detay bizi ilgilendirmiyor. Tek önemsediğimiz şey; çalışmaya kararlı olmaları!

Bugüne kadar kaç kadın başvurdu? Kaç kadına eğitim verildi?

Burası biraz trajikomik bizim açımızdan. Projeye başlarken ‘sekiz ayda ülke genelinde bin Kadın Usta yetiştirebilir miyiz?’ diye tereddütle başlamıştık yolculuğumuza. Çok şükür ki, şu ana kadar 26 bin 400 kadının hayatına dokunabilmeyi başardık. 2019 yıl sonuna kadar ise 80 bin Kadın Usta yetiştirmeyi hedefliyoruz. Başvuran sayımız şu an 34 bini aşmış durumda. Turkcell ile yaptığımız yeni iş birliğimiz sayesinde bu sayının çok daha hızlı büyüyeceğini ön görüyoruz.

Hangi şehirlerden katılım oldu? En fazla ilgi gösteren şehir hangisi?

Şu ana kadar 51 ilden başvuru var. İlginçtir ki Mersin’den çok başvuru alıyoruz. Sanırım Mersin’in son dönemde Suriyeli göçmen sayısındaki artışı, işsizlik oranını etkiliyor. Bunun haricinde elbette İstanbul ipi göğüslüyor. Doğu illerinden hem başvuru hem de fazlaca mesaj ve telefon alıyoruz. Beni tabloda en çok sevindiren şeylerin başında bu geliyor. Kadınlar çalışmak istiyor, geleceklerine daha sağlam adımlar atmak, kendilerine yatırım yapmak istiyor. İşte Kadın Ustalar tam da bu yüzden var. Kadınlar, en çok daha önce deneyimledikleri ya da kendilerine toplum tarafından uygun görülen mesleklere başvuruyor. Çocuk bakıcılığı, temizlik, yaşlı bakımı gibi meslekler her zaman popüler. Lakin, proje kapsamında çocuk ya da bebek bakıcısı olabilmek için de birçok eğitim almak gerekli. Uluslararası standartlarda, alanlarında uzman isimler tarafından verilen bu eğitimleri tamamlayan Kadın Ustalarımıza ‘çocuk bakıcısı’ demenin haksızlık olacağını düşündük. Tabii, bir anneden onlarca kez daha donanımlı olacak kadınlar. Biz de bu donanımlara saygımızdan onlara “Ebeveyn Asistanları” diyoruz. Proje başlayalı aslında çok uzun bir süre olmadı malum. Ama şimdiden bu algının değişmeye başladığını, Kadın Usta adaylarımızın yoğun bir şekilde ‘erkek mesleği’ olarak nitelendirilen mesleklere başvurduklarını söyleyebiliriz. Bu durum, hayal ettiğimiz değişimin aslında toplumda ne çok arzu edildiğinin en büyük göstergelerinden.

Eğitim sürecinden sonra kadınların iş bulmaları için bir destek veriliyor mu?

Elbette… Yoksa kimse evinde otururken kadın usta bulup evimi boyatayım demiyor. Bizim eğitimlerden daha önemli sorumluluğumuz kadınların gelire ulaşmalarına çözüm bulabilmek, onları istihdam edebilmek. Bu aşamada dört farklı çözüm geliştirdik. Eğitimi veren mesleki sponsor firmanın ihtiyacı durumunda Kadın Ustalar ilgili şirketlerde istihdam ediliyor. Aynı şekilde sektör firmalarında da istihdam edilebiliyor. Bunun dışında mesleğini serbest icra etmek isteyenler için Kadın Usta Çağırma platformumuz olan kadinustalar.com var. Turkcell Sim aplikasyonunu kullanan milyonlarca kullanıcı buradan Kadın Usta çağırma talebi açıp, o bölgedeki Kadın Ustalardan teklif alarak işlerini pratik şekilde yaptırabiliyor. Hem işlerinin ehli Kadın Ustaların hizmet kalitesini hem de kadınlara destek olmanın hazzını yaşatıyor bu etap. Bir diğer yöntemimiz e-kadinlar uygulamamız. Evinde üretim yapan, dışarıda çalışmak istemeyen ya da engelleri yüzünden çıkamayan kadınlar için geliştirdiğimiz muhteşem bir sistem. Evlerinde online olarak aldıkları eğitim sayesinde kadınları ‘kadın girişimcilere’ dönüştürüyoruz ve süreç boyunca inanılmaz bir mentorluk ve operasyonel destek sunuyoruz. 2019 yılında sadece bu etapta 30 bin kadına ulaşmayı umuyoruz.

Proje ortaklarınız kimler? İş birliği içinde olduğunuz kurumlar var mı?

Projemizin en önemli destekçilerinden biri Millî Eğitim Bakanlığı. İmzaladığımız protokol sayesinde görülmemiş bir eğitim organizasyonu inşa edebildik. Tüm sponsorlarımızı, destekleyen kuruluşları, projemizi fellow seçerek her etabında yanımızda hatta 3-5 adım önümüzden bizi destekleyen Red Bull’u anmamak olmaz. Ama bizim için en kıymetli olanları Rahmetli babalarımız ve değerli annelerimiz. Onlar bizim bu cesaretimize inanmasalardı, tüm varlıklarıyla sürekli yanımızda olmasalardı bugüne ulaşamayabilirdik. Allah annelerimizi başımızdan eksik etmesin. Hem bizim başarabilmemiz için hem de memleketin kadınlarının bu imkanlara ulaşabilmesi adına ceplerindeki her şeyi önümüze döktüler.

Bu projenin kadın istihdamını desteklemek üzere yapılan diğer projelerden farkı ne?

Fark değil, onlarca farkları var desek daha doğru olur inanın. Kadınların iş hayatına entegre olmalarını engelleyen gerçekten o kadar çok neden var ki. Bu nedenleri sadece kadınlara meslek öğretmekle çözebileceğini sanan o kadar çok proje var ki! Elbette hepsine ihtiyacımız var ama keşke birkaç adım ilerisini de çözümleyebilseler. Kadınlar gerçekten çok çaresiz bırakılıyor, çok boş ümitlerle PR malzemesi yapılıyor. Bizim ilk günden beri sürekli tekrar ettiğimiz farkımız şu: Kadın Ustalar, kadınların tüm engellerini kaldıran dünyadaki tek proje.

Öncelikle elbette varsa küçük çocukları. Malum, annelik en ulvi makam. Lakin kadınların gelire ihtiyaç duydukları zaman en önemli engelleri çocukları oluyor. Eğer anne çok iyi şartlarda çalışmıyorsa, elde edeceği gelir çocuğuna bakıcı tutmaya yetmeyebiliyor. Bu sorunun çözümüne katkı sağlayabilmek amacıyla Kadın Ustalarımıza Türkiye’nin her yerinde sunulan “ücretsiz kreş” hakkı için destek oluyoruz. Diğer taraftan kadınların toplumda yapabilecekleri işler, görünmeyen bir el tarafından belirlenmiş gibi. Örneğin bir kadın isterse ‘Kaporta Ustası’ olamaz. Eğitimine ulaşsa bile iş imkanlarına ulaşamaz. İş bulsa dahi, toplum içinde yadırganır, malumunuz. Projemizin en önemli çıktılarından biri toplum içinde yaratacağı algı. Bu durumun, kadınların iş seçimi konusunda özgür olmalarını sağlayacağına inanıyoruz. Biz kadınları kullanarak PR yapmak istemedik. Her tarafta zaten kadın, çocuk, engelli başta olmak üzere birçok alanda proje var. Maalesef ki bu projelerin birçoğunun gerçekten dile getirilen başarılı sona ulaştığını söylemek mümkün değil. PR odaklı projeler çok başarılı gibi anlatılmaya devam ediyor. Elbette kusurlarımız olur ama biz gerçekten sonuca ulaşacak bir proje tasarladık. Biz kadınlarımızın ahşap boyama gibi alanlarda hobi amaçlı eğitimler almasını destekliyoruz. Ama ülke genelinde bunları meslekmiş gibi anlatan projelerin varlığı da bizi çok üzüyor. Kadınların gerçek değerlerin fark edilebilmesi için bir ışığa ihtiyacı var. Amaçsız, sonuca ulaşmayacak söylemlerle o ışıklarını daha da karartmaya kimsenin hakkı yok. İşte, Kadın Ustalar tam da bu yüzden var.

Genç girişimci adayları ile Red Bull Basement Festival’de buluşacaksınız. Bu program sosyal girişimciler için neden önemli?

Çok net inandığımız bir şey. Girişimcilik biraz da yalnız kalmak demek. Çevrenizdeki insanların sizi pek anlamaması demek. Çıkışı bulmakta bazen zorlanmak ve maalesef ki yine yalnız çıkmaya çalışmak demek. Biz tecrübe ettik ve her seferinde aşmayı başardık. Bundan 20 yıl önce de girişimci olurmuşuz ama birileri yol gösterseydi olurmuşuz. Biz yolları paylaşmaya hazırız. Genç girişimcilerin aklındaki soruları, elimizden geldiğince, tamamını yanıtlamak için Red Bull Basement Festival ve bu tip katıldığımız tüm organizasyonları bir sorumluluk olarak görüyoruz. İşte bu yüzden 18 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek Red Bull Basement Festival’da görüşmek üzere!

Selin Babacan
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar