“İklim değişikliğinden en çok etkilenen insanlara gelir sağlıyoruz”

“İklim değişikliğinden en çok etkilenen insanlara gelir sağlıyoruz”

Ecodrone çalışmasıyla maden ve baraj sahaları gibi insanların ulaşamadığı alanlara insansız hava araçlarıyla tohum topu atışları yaparak ağaçlandırmaya katkı sağlayan, sene sonuna doğru yayınlayacakları EcordingApp mobil uygulamasıyla insanları çevre yararına harekete geçirmeyi planlayan Ecording sosyal girişiminin kurucusu Mert Karslıoğlu’yla yola çıkış hikayelerini, Ecodrone’u, yeni çıkacak ürünleri Ecordingapp’i ve iklim değişikliğinin etkilediği bölgelerdeki kadınlara yarattıkları iş imkanını[ konuştuk.

Ecording’in hikayesi nasıl başladı? Seni bu yola çıkaran neydi?
Ben Artvin’de doğanın içinde doğup, büyüdüm, ailem de orada yaşıyor. Çevre konusundaki problemler oralarda çok daha ön planda. Hidroelektrik santraller, madenler, barajlar şehrin bütünlüğüne dokundu ve zarar verdi. Bireysel olarak bir şeyleri değiştirebileceğimize inanarak, hem mühendislik bilgilerimiz hem de ilgi alanlarımız doğrultusunda yola çıkarak bu projeye başladık.Projenin başında, insanların günlük hayatlarında uygulayabilecekleri çevre konulu içerikler ya da tasarruf önerileri üretmeye karar verdik. İnsanların çevre konularına ilgili olmadığını ve çevreyle ilgili faaliyetleri muhalif olarak niteleyip, bunlara antipatiyle baktığını fark ettik. Bu yüzden projeyi ilginç bir hale dönüştürmek için farklı teknolojiler kullanmamız gerektiğini düşündük. 21. yy’da olmamıza rağmen, ağaç dikim yöntemleri hala geleneksel olarak sürdürülüyor. Kurumsal firmalardan faydalanıp bir gelir modeli yarattık. Bugün ve gelecekte en sürdürülebilir şeyin tüketim olduğu tespitiyle, projeyi kişilerin yaptığı alışverişlere entegre etmeyi düşündük. Perakende sektöründe satılan her ürünü doğada bir ağaca dönüştürelim dedik. Hem maliyetinin düşüklüğü hem de hızlı olması bakımından insansız hava araçlarıyla tohum topu atışları gerçekleştirmeye karar verdik.

Tohum topu atışlarını gerçekleştirdiğiniz çıkış ürününüz olan Ecodrone’dan bahseder misin?
Japonya ve Hindistan’da buna benzer bir uygulama gördük. Oranın bölge halkı, tohum topları yapıp çevreye atıyor. Hem kurak hem de kaynaklara erişimi kısıtlı bölgeler için böyle bir çözüm bulmuşlar. Bunun çok etkili bir çözüm olduğunu düşündük. Çünkü, bu uygulamayla tohumu rüzgardan, hayvanların yemesinden, aşırı sıcaktan veya soğuktan korumuş oluyoruz. Minimum maliyet maksimum verimlilikle çalışan drone sistemiyle dünyada dağıtım yapan yoktu. Helikopter ve uçakla deneyimliyorlardı.

Türkiye’de ağaçlandırma üzerine çalışma yapan devlet kurumu Orman Genel Müdürlüğü ve Artvin Çoruh Üniversitesi’yle beraber başlattık. Şu ana kadar toprak yüzeyinin en yukarısında yetişebilen dört farklı türü test ettik. Çıplak bir tohumun binde bir olan tutma ihtimalini, çalışmalarımızla yüzde 16’ya kadar çıkarttık. Maden sahaları, baraj sahaları gibi insanlar tarafından ulaşılmayan alanlarda deneyimliyoruz. Önceliğimiz buralar; çünkü bir insanın veya arazi aracının çok zor ulaşacağı yerlere dronelar çok daha hızlı bir şekilde ulaşıyor.

“Hem sürdürülebilir ve çevreci stratejilerinizi üretirsiniz hem de dünyayı ağaçlandırmaya bir fon yaratmış oluruz” fikrini kurumlara satmaya başladık. Dünyada bireysel veya kurumsal olarak çalışmalar yapılıyor ancak iklim değişikliği devasa bir problem. Dünyadaki tüm kurumların, bireylerin ve devletlerin beraber çözebileceği bir sorun. Bireysel olarak çözülemeyecek bir konu. Bu nedenle amacımız bir ağ kurarak dünyayı ağaçlandırmak.

Ecodrone’la yaptığımız ekimleri, tohum topu atışı yaptığımız sahalara yakın bölgelerdeki kadınlarla beraber yapıyoruz. Aslında, iklim değişikliğinden en çok etkilenen insanlara gelir sağlamış oluyoruz. İklim değişikliğinden dolayı eskisi kadar tarım yapamıyorlar, alternatif gelir kaynaklarına da ulaşamıyorlar. Onların hem iklim değişikliğiyle doğrudan mücadele etmelerini hem de gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Bu da işimizin eşitsizliklerin azaltılmasıyla ilgili tarafı.

Atış yaptığımız alanlar 5-10-20 hektar arasında değişiyor. Şu ana kadar Artvin, Karabük ve Ankara’da yaptık. Bunlar biraz da demoydu. Şu zamana kadar Ar-Ge çalışmaları yürüttük. Herhangi bir sponsorluk olmadan kendimiz fonladık. Sadece teknik anlamda devlet kurumlarından destek aldık. Sosyal medyadaki her takipçimiz için tohum topu atışı gerçekleştireceğiz dedik. Şu ana kadar bu çalışmayla 20 binin üzerinde takipçi elde ettik.

Kadınlar size nasıl katkıda bulunuyor? Kadınlara nasıl ulaşıyorsunuz?
Bir cm büyüklüğündeki bu tohum topları genelde elle yapılıyor. Biz bu tohum toplarının aynı büyüklükte olmalarını hedefledik ve özel materyaller ürettik. Öncelikle, onlara bu materyallerin eğitimini veriyoruz. Daha sonra onlara ne kadar tohum topuna ihtiyacımız olduğunu iletiyoruz, onlar da üretime geçiyor. Biz de üretilen tohum toplarını daha önceden haritalandırma yaptığımız o bölgeye yakın sahalara atıyoruz. Kadınları bölgedeki valilikten ya da dezavantajlı bölgelerdeki muhtarlıklara danışarak seçtik. Önümüzdeki dönemde, bölgede konuyla ilgili çalışan derneklerden yardım almayı hedefliyoruz, böylece daha doğru tercihler yapmış olacağız.

Yeni çıkacak Ecordinapp’in işleyişinden bahseder misin?
Ecordingapp, ikinci ürünümüz. Drone’la pazarda bilinirlik yarattıktan sonra kasım-aralık gibi uygulamayı yayınlamayı planlıyoruz. Mobil uygulamamızın, kurumlardaki hizmeti bireysele taşıyan bir iş modeli var. Kullanıcılarımıza dünya yararına görevler verip bunları kanıtlamalarını istiyoruz. Mesela, bir pet şişeyi geri dönüşüm kutusuna at ve kanıtla veya bir sokak hayvanına su ver ve kanıtla diyoruz. Kullanıcı kamerayla çekerek görevi tamamladığını kanıtlıyor. Biz de kontrol edip eğer doğruysa kullanıcıya puan veriyoruz. Kullanıcı kazandığı puanlarla markalardan indirim kuponları ve hediyeler kazanıyor. Kişisel ihtiyaçlar karşılanırken, dünya yararına da faaliyetler yapılmış oluyor. Ayrıca, sponsorlu bir alanımız olacak. Bu bölümde, biz markayla ilgili çevreci bir görev üreteceğiz. Örneğin, karton veya plastik bardakta değil, kupada kahve al veya plastik atık sipariş etme diyeceğiz. Her bir görevin yapılışı için bir tohum topu atışı gerçekleştireceğiz. Yani, her eyleminiz doğada bir ağaca dönüşecek.

Kaç kişilik bir ekibiniz var?
Kalabalık bir ekibimiz var. Bize tohum topu yapan kadınları da ekibimizden görüyoruz. Çekirdek kadroda çoğunluğu mühendislerden oluşan altı kişilik güçlü bir ekibimiz var. Ülkemizde ağaçlandırılması gerekilen yerlere beş sene içinde 1 milyar tohum topu atışı gerçekleştirmeyi ve bu doğrultuda 15 binden fazla kadınla beraber çalışmayı hedefliyoruz.

İmece’nin programının kazananlarından oldunuz. Sence, sizi sivrilten özelliğiniz neydi?
Bütün projeler ilgi çekiciydi. Kim kazanırsa kazansın üzülmeyecektik. Zaten birbirimizi rakipten ziyade arkadaş olarak görüyorduk. Böyle bir program süreci yaşadık. Çevresel konular gün geçtikçe daha çok hissedilir, daha fazla gözle görülür bir hal alıyor. Bu soruna da doğrudan bir çözüm bulduk; ağaç dikmek. Buna da uygun bir model yarattık. Belki bu şekilde bir yöntem diğerlerinden ayırmış olabilir. Bizi sivrilten kısmı ise global bir probleme çok net bir çözüm bulmamız olabilir.

İş birlikleriniz var mı?
Markalar, hem destekçimiz hem müşterimiz hem de iş birlikçimiz. Bahçeşehir Üniversitesi Kuluçka Merkezi bize çalışma alanı sağlıyor. Orman Genel Müdürlüğü ve İTÜ Çekirdek de bize birçok alanda yardımcı oluyor. Şu anda Toyota’yla çalışmaya başlıyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni markalar da eklenecek.

Ecording’in sıradaki hedefi nedir? Yeni bir çalışma gündeminizde var mı?
Öncelikle kısa vadede tüm ürünlerimizin verimliliğini artırarak geniş bir kitleye yaymak istiyoruz. Her sektörden bir marka partneri edinerek bu firmalarla çalışmalarımıza detaylı olarak başlayacağız. Ekibimizi büyüterek, etki alanımızı Türkiye’den dünyaya taşımayı hedefliyoruz. Bunun için dünyanın neresinde ihtiyaç varsa orada mobil ağaçlandırma araçları oluşturmak istiyoruz.  

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar