Genel Yayın Yönetmeni

Selin Babacan

Editörler

Beyza Nur Seyhan
Dilek Koyuncu
Sıla Kararoğlu

Adres

Cumhuriyet Caddesi, El Irak Apt. 165/5 Harbiye 34373 İstanbul
T: +90 212 219 29 71
Bayer sürdürülebilir bitki koruma ürünleri geliştirmek için yapay zekayı kullanıyor

150 yılı aşkın geçmişi ile sağlık ve tarım alanında uzmanlaşmış küresel bir şirket olan Bayer ve yapay zeka destekli ilaç teknolojisi girişimi Iktos, Bayer’in tarımsal araştırmalarında bitki koruma ürünleri ve yenilikçi çözümler geliştirmek üzere bir araya geldi.

Bayer bilim insanları, tarım sektörünün çevresel etkisini azaltmak amacıyla kullanılan yeni molekülleri tasarlamak için Iktos’un Makya platformunu kullanacak. 

Bu moleküllerin, böcek ilaçları, mantar ilaçları ve ot öldürücülerin yapımında kullanılarak çiftçilerin mahsullerini yabani otlardan, hastalıklardan, zararlı böceklerden ve mantarlardan korumalarına yardımcı olması hedefleniyor.

Bayer, daha az kaynak kullanımı ile çiftliklerin verim hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlayan yöntemlere odaklanıyor.

Makya, veriye dayalı kimyasal yapı oluşturma teknolojisiyle moleküler keşiflere yeni bakış açıları kazandırma konusunda etkin bir yazılım.

Yapay zekalı platform sayesinde bilim insanları milyarlarca molekülü sanal ortamda analiz edebiliyor ve böylece kimyasalların daha derinlemesine araştırılması mümkün oluyor.

Bayer’in mahsul bölümünde küçük moleküller başkanı olan Rachel Rama, ‘’Dünya genelindeki çiftçilerin, iklim değişikliği, zararlı böceklerin ve mantarların mevcut çözümlere karşı artan direnci, yediğimiz gıda ve gezegenin sağlığı ile ilgili artan toplumsal beklentiler gibi mevcut ve gelecekteki zorlukların üstesinden gelmek için güvenilir ve sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç var’’ dedi.

Bayer ek veriye dayalı tarım çözümleri geliştiriyor

Iktos ile yapılan yeni işbirliği, Bayer’in tarımsal sürdürülebilirliği iyileştirmek için geliştirdiği ve kullandığı bir dizi yeni teknolojiyi takip ediyor.

Bayer Ekim 2023’te, emisyonları yüzde 45’e kadar azaltmayı ve yüzde 40’a kadar su tasarrufu sağlamayı amaçlayan doğrudan tohumlanan pirinç sistemini tanıttı. 

Ayrıca bu sistemin bir parçası olarak, çiftçilerin danışmanlık hizmetlerine, makinelere ve diğer veriye dayalı iç görülere erişimini içeren FarmRise dijital platformunu kullanıma sundu.

Bunlara ek olarak şirket, çiftçilerin tarlalarında kullanılan tohum performansını ve ürün yönetimi uygulamalarını analiz etmelerine olanak sağlayan FieldView platformuna 2023’te yeni özellikler ekledi.

Yeni eklenen özellikler, böcek ilaçları ve gübreler gibi ürünlerin performans değerlendirmesine ve çiftçilerin yenileyici tarım uygulamalarına geçerken desteklenmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Kaynak:

https://www.environmentenergyleader.com/2023/12/iktos-bayer-use-ai-to-develop-sustainable-crop-protection-products/?utm_source=E%2B+E+Leader+Newsletter&utm_campaign=f6d53e4316-NL_12_19_2023&utm_medium=email&utm_term=0_d08d9ea911-f6d53e4316-19332335