2024 Paris Olimpiyatları’nın şimdiye kadarki ‘’en yeşil’’ olimpiyatlar olacağı  iddia ediliyor

2024 Paris Olimpiyatları’nın şimdiye kadarki ‘’en yeşil’’ olimpiyatlar olacağı  iddia ediliyor

26 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri ​​arasında Paris’te gerçekleştirilecek olan 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları, emisyonları yarıdan fazla azaltma hedefiyle şimdiye kadarki ‘’en yeşil’’ olimpiyat olarak lanse ediliyor.

Organizatörler, bu yaz 10.500 Olimpiyatçı ve 4.400 Paralimpik sporcuyu misafir edecek Olimpiyat Köyü’nü klimasız inşa ederek, oyunların karbon ayak izini azaltmayı umuyor.

‘’Paris Olimpiyatlarının çevre açısından örnek olmasını istiyorum’’ diyen Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Seine Nehri’nin temizlenmesinden kalabalık caddelerin yayalaştırılmasına kadar Oyunların şehrin yeşil geçişini hızlandıracağını ümit ediyor.

Paris’te yaşanacak yeni bir rekor sıcaklık ve Fransa’da daha önce gerçekleşen sıcaklıklara bağlı ölümler nedeniyle bazı takımlar klima olmadan serin kalma konusunda endişeli.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, haftalarca süren sıcak hava dalgalarının 2024 Olimpiyatları sırasında Fransa’nın başkentini vurabileceği ihtimaline karşı uyarıyor. Paris Olimpiyatları sırasında tüm zamanların sıcaklık rekorlarını kırma riskiyle karşı karşıya olduğu iddia ediliyor.

Takımlar sporcularını serin tutmak için her yolu deneyeceklerini söylüyor.

2024 Paris Olimpiyatları sporcuları nasıl serinletmeyi planlıyor?

Olimpiyat organizatörleri sıcak hava dalgaları ve aşırı hava koşulları için şimdiden plan yaptıklarını söylüyor. Açık hava etkinliklerini günün erken saatlerinde veya ilerleyen saatlerinde başlayacak şekilde yeniden planlamanın etkisini görmek ve iç mekanların iklim değişikliği göz önünde bulundurularak inşa edilmesini sağlamak için simülasyonlar yürütülüyor.

Açık havada gerçekleştirilen maraton, tenis ve plaj voleybolu gibi etkinliklere katılanların aşırı sıcaklığın etkilerine karşı daha fazla savunmasız olduğu görülüyor.

Bununla birlikte, yeşil bir tercih olan klima kullanmama kararı heyecana neden oluyor.

Saint-Ouen, Saint-Denis ve L’lle-Saint Denis arasındaki Seine Nehri yakınındaki üç bölge, doğal bir jeotermal soğutma sistemi kullanarak serin kalacak şekilde tasarlandı.

Köydeki binaların ihtiyacını karşılamak için jeotermal bir ağ geliştirildi. Üretilen enerji (yüzde 68’i yenilenebilir), inşa edilecek konaklama yerlerinin, ofislerin ve konutların ısınma ve aynı zamanda soğutulmasını sağlayacak.

Bu sistemin doğru bir şekilde çalışması için konaklama yerlerindeki sıcaklığın nasıl sınırlandırılacağı ve enerji tasarrufunun nasıl yapılacağı konusunda delegasyonlara bilgi veriliyor.

Organizatörler, dışarısı 39C derece olduğunda bile iç mekanda hedeflenen 23 ila 26 derecelik sıcaklığa ulaşabileceklerini savunuyor.

Bununla birlikte, sporcularının performansından endişe duyan birçok takım, odalarında taşınabilir klima üniteleri kullancaklarını söyledi.

Yunanistan Olimpiyat delegasyonu Paris’teki oyunlarda kendi portatif klimalarını kullanacak. Yunanistan Olimpiyat Komitesi Başkanı Spyros Capralos, sporcuları için hiçbir masraftan kaçınmayacağını ve klima almayı veya klima ihtiyaçlarını karşılayacak bir sponsor bulmayı planladıklarını söyledi.

Avustralya Olimpiyat Komistesi (AOC) CEO’su Matt Carroll yaptığı basın açıklamasında, ‘’karbon ayak izi nedeniyle klimanın olmaması kavramını takdir ettiklerini’’ söyledi. Ancak, ‘’Bu yüksek performanslı bir Oyun. Pikniğe gitmiyoruz’’ diyerek düşüncelerini açıkladı.

İrlanda Olimpiyat Komitesi’nin de sporcularının performansıyla ilgili nedenler dolayısıyla konaklama yerlerinde klima kullanmayı planlayacakları bildirildi.

Organizatörler, ülke delegasyonlarına klima ünitesi sağlayamayacaklarını ancak odalarına portatif klima eklemek isteyenler için kiralık ekipman konusunda hizmet sunulacağını söylüyor.

Bununla birlikte, aldıkları tüm soğutma önlemlerinin, olimpiyat köyündeki sporcuların ve personelin klimaya ihtiyaç duymadan rahat etmelerine yardımcı olacağını ve bu konuda emin olmaları gerektiğini vurguluyorlar.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2024/02/25/were-not-going-for-a-picnic-the-olympic-teams-hitting-back-against-paris-no-ac-green-polic?utm_source=newsletter&utm_campaign=green_newsletter&utm_medium=referral&insEmail=1&insNltCmpId=257&insNltSldt=10080&insPnName=euronewsfr&isIns=1&isInsNltCmp=1

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar