2023 yılı için çevre odaklı yaşam trendleri  

2023 yılı için çevre odaklı yaşam trendleri  

Çevre kavramını bugünlerde hayatımızın her alanında hissediyoruz ve her geçen gün bu konuya olan farkındalığımız artıyor. Hava şartlarının kötüleştiği, kuraklığın ve iklim değişikliğinin arttığı yolundaki söylemleri sıklıkla duyuyoruz.

Gezegenin değişen durumu ile ilgili endişe duymamak artık mümkün değil.

Her geçen yıl daha fazla birey sürdürülebilirlik çerçevesinde yapılan yeniliklere ve sunulan ürünlere yöneliyor. Bu bağlamda insanların yüzde 50’si çevre dostu standartlarda üretilen ürün ve hizmetlere daha fazla para ödemeye razı oluyor.

Bu yeni akıma bağlı kalma yolunda uygulanabilecek ve dikkate alınabilecek pek çok trend var. Çevre dostu yaşam tarzını benimsemeye yardımcı olacak öncelikli trendlerden bazılarına göz atalım.

1.Yeşil Enerjiye Geçiş

İnsanlar temiz enerjinin yaygın kullanımını bekler bir duruma geldi. Çatılara güneş panelleri kurulmasına şahit oluyoruz. Fiyatların düşmesi ile birlikte daha fazla insan bu alanlara yatırım yapmaya başladı.

Yeşil enerjinin bireysel kullanımı yanında hükümetler ve enerji şirketlerinin şebekeleri için sürdürülebilir güç seçeneklerine yöneldikleri de görülüyor. Güneş panelleri ve rüzgar enerjisi jeneratörleri buna en büyük katkıyı sağlıyor.

Geniş alanlara temiz enerji sağlayan sistemlerden oluşan büyük çiftlikler hayatımıza girdi. Gelecekte enerji üretim çiftliklerinin artacağı ön görülüyor.

2.Tedarik Zinciri Şeffaflığı

İşletmelerin kendi ülkelerinde sürdürülebilir olduklarını beyan etmeleri artık yeterli değil.

Yurt içinde ve yurt dışında sürdürülebilir değerlere sahip ortaklarla çalışmak kavramı işletmeleri çok daha zorlu bir sürece dahil ediyor. Tüketiciler her geçen gün daha fazla şeffaflık talep ediyor ve pazarda kötü oyuncu olarak bilinen şirketlerin ürünlerini satın almak istemiyor. Sonuç olarak, pek çok işletme çevresel konularda iyi aktörler olduklarını kanıtlamak için tedarik zincirlerinde şeffaf olma yolunda adımlar atıyor.

3. Bitki Bazlı Diyetler

Et üretimi çevre üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Tüketim için yetiştirilen kesim hayvanlarıyla dolu devasa çiftliklerin çevre kirliliği yaratma potansiyeli çok yüksek. Bu farkındalığa sahip olan pek çok kişi et tüketimini azaltıyor.

Bazıları et tüketiminden tamamen vaz geçiyor ve bitki bazlı alternatiflere yöneliyor. Bu alanda tat ve besin değeri açısından zengin birçok yeni ikame ürün tüketime sunuluyor.

4.Tek Kullanımlık Ürünlerin Azaltılması

İsrafa en önemli katkı yapan ürünlerin başında tek kullanımlık ürünler geliyor. İnsanlar kolay kullanım nedeniyle plastik şişeler, plastik poşetler, kağıt tabaklar ve diğer ürünleri satın alıyor.

Ancak bu tür ürünlerin doğada parçalanma sorunu olduğu biliniyor. Çöp sahalarında parçalanmadan biriken ve uzun süre kalan bu ürünler atmosfere karbondioksit yayıyor. Bu nedenle birçok kişi yeniden kullanılabilir ürünlere yöneliyor ve zaman içinde günlük olarak üretilen atık miktarının büyük ölçüde azaltılacağı ön görülüyor.

5.Çevre Odaklı Fabrikalar

Günümüzde işletmelerin yaşadığı en büyük sorunu fabrikalar oluşturuyor. Daha sürdürülebilir uygulamalar kullanmak isteseler bile bunları hayata geçirmeleri her zaman kolay olmuyor.

Yenilikçi çevresel ürün ve uygulamaların maliyetleri yüksek olmasına rağmen, işletmelerin operasyonlarını çevreye yardımcı olacak şekilde değiştirmeleri için yapabilecekleri pek çok imkan var.

6.Gelişmiş Toplu Taşıma

Şehir merkezi dışındaki bölgelerde yaşayan sakinlerin özel araçlarıyla merkeze ulaşımları kirlilik yaratıyor. Ancak bu bölgelerden bisikletle ulaşım uzak ve zor aynı zamanda toplu taşım imkanları da pek etkin olmuyor. Dolayısıyla her gün işe giden insanlar özel araçlarını kullanmak yapmak zorunda kalıyor.

Şehirde yaşayan insanlar daha çevreci bir yaklaşımla bisiklet veya toplu taşım gibi seçeneklere yönelebiliyor. Trafik nedeniyle zaman kazanma avantajına sahip olurken, benzin fiyatı nedeniyle de maddi açıdan tasarruf sağlayabiliyorlar. Bu yaklaşımı benimseyen şehirler, daha iyi toplu taşım sistemlerine ve çevre dostu bisiklet yollarına yatırım yapıyor.

7.Yeşil Bina Tasarımı

Bugünlerde binaların ne kadar büyük olduğu göz önüne alınırsa, evlerin konforlu bir iklimde tutulması için çok fazla enerji kullanımı söz konusu. Ancak geleneksel bina tasarım uygulamalarıyla enerji sarfiyatının azaltılması pek mümkün olmuyor. Bu nedenle inşaat firmaları yeşil bina tasarımına yöneliyor. Yeni tasarımlarda çevresel özellikler ön plana çıkıyor.

Aşırı hava olayları, daha uzun ve sürekli kuraklıklar, çevre sorunları üzerine daha fazla yoğunlaşma ve farkındalık artışı ile dünya hızlı bir şekilde değişiyor. Bireylerin ve kuruluşların sürdürülebilir yaklaşımları benimsemeleri, bu değişikliğin en avantajlı yanını temsil ediyor.

Sonuç olarak, çevreyi korumaya yardımcı olmak ve çevre odaklı adımlar atmak için en son sürdürülebilirlik trendlerini değerlendirmek ve dikkate almak önemli hale geliyor.

Kaynak:

https://bit.ly/3jpEua8

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar