UNESCO destekli What Makes Us Human kitabı dil çeşitliliğine saygıyı teşvik ediyor

UNESCO destekli What Makes Us Human kitabı dil çeşitliliğine saygıyı teşvik ediyor

Dil, bizi insan yapan ayırt edici özelliklerimizden biri. 

Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından desteklenen yeni bir kitap, çocuklara dilin önemini düşündürmeyi amaçlıyor.

What Makes us Human adlı kitap, Brezilyalı dilbilimci ve yazar Victor Santos’un eseri ve İtalyan sanatçı Anna Forlati tarafından resimlendirilmiş.

Genç okurları dille tanıştırmak için bilmece formunda hazırlanan kitap, dünya genelinde tüm dillerin korunmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.

Kitap, ‘’Ben uzun zamandır varım, oyuncaklardan, köpeklerden veya tanıdığınız herhangi birisinden daha uzun bir süredir’’ diyerek başlıyor.

‘’Benim köklerim yüzyıllar öncesine dayanıyor. Bazıları ise daha eski. Ben her yerdeyim, her ülkede, her şehirde, her okulda ve her evde…’’ diye devam ediyor.

Dil çeşitliliği tehlikede

UNESCO’ya göre, yaklaşık 8 bin 324 konuşulan veya işaret dili bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 7 bini günümüzde hala kullanılıyor. Ancak, küreselleşme ve toplumsal değişiklikler nedeniyle birçok dil hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve dilsel çeşitlilik risk altında.

Bu mirası korumaya yardımcı olmayı amaçlayan UNESCO, dünya genelindeki yayınevleriyle iş birliği yaparak What Makes Us Human kitabını mümkün olduğunca çok dile, özellikle de yerli dillere çevirmeyi hedefliyor.

Örneğin, kitap şu anda Şili’deki Mapuche halkının yerli dili olan Mapuzugun dilinde mevcut.

Geleneksel bir Mapuche eğitmeni olan ve kitabı anadiline çeviren Nevenca Cayullan UN News ile yaptığı röportajda, ‘’Annem bu dili bana öğretti. Bu yüzden derimde, kalbimde ve kafamda taşıyorum. Her nerede olursam olayım, tüm topraklarda onu var etmeye çalışıyorum. Dil, kültürü, manevi değerleri, yerli halkımızın dünya görüşünü, saygıyı ve hayatın değerini koruyan bir lokomotif’’ dedi.

Birleşmiş Milletler, dil çeşitliliğinin korunması ve doğal yollarla edinilen tüm anadillerin teşvik edilmesinin önemini vurgulamak amacıyla 25 yıldan bu yana 21 Şubat’ı Uluslararası Anadil Günü olarak kutluyor.

16. yüzyılda İspanyol fatihler günümüz Şili’sine vardığında, Mapuzugun dili, Andes Dağları’ndan başlayıp güneydeki Chiloe Adası’na kadar olan bölgede konuşuluyordu.

İspanyol varlığına karşı bir araya gelip bağlarını güçlendiren bu topluluk, nihayetinde Mapuche kimliğini oluşturdu.

Mapuche halkı, 1.4 milyondan fazla nüfusla Şili’deki en büyük yerli topluluk. Çoğunlukla ülkenin orta kısmında kentsel alanlarda yaşıyorlar. Arjantin’in Neuquen eyaletinde de küçük bir grup bulunuyor. 

Ancak tarihsel baskılar sonucu, bugün Mapuche halkının sadece yüzde 10’u Mapuzugun dilini konuşabiliyor ve sadece yüzde 10’u bu dili anlayabiliyor.

Anadilini yeniden canlandırma çabalarının Şili Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile meyve vermeye başladığını açıklayan Cayullan, bu durumun, What Makes Us Human kitabının okullarda yayılmasına yardımcı olduğunu söylüyor. 1992’den bu yana, Mapuche topraklarında bulunan okulların müfredatlarında Mapuzugun diline ver verdiğini belirtiyor.

What Makes Us Human kitabı çeşitliliğe saygıyı teşvik ediyor. 

Dünyanın yalnızca insanlardan değil, hayatı olan herşeyden oluştuğunu hatırlatıyor. Bu çeşitlilik içinde dillerin çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguluyor. 

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=4c319b2953&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar