Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN- Sustainable Development Solutions Network), 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından başlatılan, dünya genelinde sürdürülebilir kalkınma için çözümler üretmeyi amaçlayan bir girişim. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın (SDSN) 2025 yılına ait altıncı Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Raporu (ESDR), Avrupa genelinde sürdürülebilirlik, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) alanlarında
Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN- Sustainable Development Solutions Network), 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından başlatılan, dünya genelinde sürdürülebilir kalkınma için çözümler üretmeyi amaçlayan bir girişim.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın (SDSN) 2025 yılına ait altıncı Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Raporu (ESDR), Avrupa genelinde sürdürülebilirlik, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) alanlarında devam eden zorluklara dikkat çekiyor.
Rapor, AB üye devletleri, Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması (EFTA) ülkeleri, aday ülkeler ve Birleşik Krallık’ın sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusundaki ilerlemeleri değerlendiriyor.
Raporun çıktıları beş ana başlık altında sıralanıyor:
· Raporda, 2020’den bu yana ‘’Hiç Kimseyi Geride Bırakma’’ göstergelerindeki ilerlemenin duraklama noktasına geldiği ve hatta geriye gittiği vurgulanıyor.
· Sürdürülebilir gıda ve arazi sistemleri de dahil olmak üzere, çevresel ve biyolojik çeşitlilik hedeflerine ilişkin devam eden zorluklara dikkat çekiliyor.
· Sürdürülebilir olmayan tüketim ve tedarik zincirlerinin uluslararası genişleme etkileriyle olumsuz sonuçlar doğurduğu ifade ediliyor.
· Raporda, Avrupa ülkeleri arasında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) gidişatında büyük farklar ve yavaş bir yakınsama olduğu belirtiliyor.
· SKH16 ve SKH17 kapsamındaki bazı göstergelerde ilerlemenin yavaşladığı ve hatta gerilediği ifade ediliyor.
Avrupa ülkeleri Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni nasıl ele alıyor?
Raporda, Finlandiya 81.1 puanla en yüksek SKH Endeksi puanını elde ederken, onu sırasıyla Danimarka, İsveç, Avusturya ve Norveç takip ediyor.
Almanya, 75 puanla, Birleşik Krallık 72.2 puanla, Fransa 73.9 puanla ve İtalya 72.3 puanla sıralanıyor.
Listeye göre en sıralamanın en düşük puanlarını 59.1 ile Türkiye, 62.5 ile Makedonya ve 62.7 puanla Kıbrıs alıyor.
2015’ten bu yana en fazla ilerleme kaydeden göstergeler arasında, pratisyenle randevu almak için internet kullanan bireylerin yüzdesi, genişbant internet erişimi olan haneler, üst düzey yönetim pozisyonlarında kadınların oranı, gayri safi kullanılabilir gelir ve işsizlik oranı yer alıyor.
Buna karşılık 2015’ten bu yana en fazla gerilemenin gerçekleştiği göstergeler arasında, öğrencilerin sosyoekonomik durumuna göre açıklanan matematik başarı farkları, matematikte düşük başarı gösteren öğrenciler, Basın Özgürlüğü Endeksi ve gelire göre bildirilen sağlık farkları yer alıyor.
Raporda, AB Aday Ülkelerinin, kıtanın en yüksek performans gösteren alt bölgesi olan Kuzey Avrupa’yı yakalamalarının 66 yıl süreceği ifade ediliyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde (SKH) ilerleme için ne gerekiyor?
Rapora göre, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin Avrupa’da ve küresel ölçekte başarılmasının temelini barış, iyi yönetişim ve uluslararası iş birliği gibi faktörler oluşturuyor.
2029 yılına giden süreçte dört önceliğin yer alması gerektiği önemle vurgulanıyor:
· Temiz enerji ve dijtal teknolojilere yapılan yatırımların top yekun artırılması gerekiyor.
· ‘’Hiç Kimseyi Geride Bırakma’’ ilkesindeki duraklamayı aşmak için sosyal fayda odaklı önlemlerin güçlenderilmesi.
· Sürdürülebilir olmayan tüketimin olumsuz sağlık ve çevresel etkilerinin ele alınması, özellikle daha sağlıklı ve sürdürülebilir diyetlere doğru adil geçişin önceliklendirilmesi.
· SKH ve Yeşil Anlaşma Diplomasi’sinin tüm bölgelerde etkin bir şekilde kullanılması ve GFA’nın iddialı reformunun desteklenmesi.
Avrupa Komisyonu, bu zorlukları ele almak için Rekabetçilik Pusulası ve düzenlemeleri basitleştirmeyi amaçlayan kapsamlı genel paket gibi bir dizi önlemi hayata geçiriyor.
Kaynak: