Türkiye, 9-20 Kasım tarihleri arasında COP31’e ev sahipliği yapacak ve COP30’da çözümsüz kalan pek çok konunun çözüme bağlanması için zirveye liderlik edecek. Brezilya’nın Belem kentinde düzenlenen COP30’un en tartışmalı konusu fosil yakıtlardan çıkışa dair bir yol haritası benimsenmesiydi. Ancak ülkeler bu konuda yeterince ilerleme sağlayamadı ve sonuç metninde konuya ilişkin herhangi bir ifade yer almadı.
Türkiye, 9-20 Kasım tarihleri arasında COP31’e ev sahipliği yapacak ve COP30’da çözümsüz kalan pek çok konunun çözüme bağlanması için zirveye liderlik edecek.
Brezilya’nın Belem kentinde düzenlenen COP30’un en tartışmalı konusu fosil yakıtlardan çıkışa dair bir yol haritası benimsenmesiydi. Ancak ülkeler bu konuda yeterince ilerleme sağlayamadı ve sonuç metninde konuya ilişkin herhangi bir ifade yer almadı.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ABD’yi Paris Anlaşması’ndan geri çekmesi ve yenilenebilir enerjiye neredeyse savaş açması sonrası düzenlenen COP30’u çok taraflılığın zedelendiği bir konferans olarak nitelendirdi.
COP31’de ele alınacak önemli başlıklardan birinin fosil yakıtlardan uzaklaşma çabaları olacağını söyleyen Ümit Şahin, Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefi kapsamında kendi politik hedeflerine sahip çıkarak bu konuyu sahiplenmesi ve öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini aktardı.
Brezilya’nın COP30’u bir Amazon savunucusu olarak duyurduğunu hatırlatan Ümit Şahin, ‘’Ormansızlaşma ile ilgili çok önemli kararların alınacağını bekliyorduk. Maalesef ormansızlaşmanın geri çevrilmesi ile ilgili bir yol haritasının belirlenmesi mümkün olmadı’’ dedi.
COP31’in gündeminde Akdeniz temasının işlenebileceği bilgisini veren Şahin, şöyle devam etti: “Bu önemli çünkü Akdeniz ülkeleri çevresinde de hem ülkelerin hem de sivil toplumun son yıllarda oldukça güçlenen bir işbirliği var. Mesela Akdeniz çevresindeki ülkelerin yenilenebilir enerji kurulu gücünü 1 teravata çıkarılmasıyla ilgili bir iddia var. Bunun bu COP’ta bir Akdeniz COP’u olması nedeniyle tekrar gündeme gelmesini bekliyorum; ama Akdeniz COP’u deyince tabii mitigasyondan öte bir de işin adaptasyon ve etkiler boyutu var. Bunun da en öne çıkan iki maddesi orman yangınları, sıcak dalgaları ya da aşırı sıcaklar. Özellikle ormansızlaşma konusunda COP30 yeterince başarılı olamadı. Ormansızlaşma konusunda Türkiye’nin de öncülük etmesiyle COP31’de bir adım atılabileceğini düşünüyorum.”
Ümit Şahin, elektrifikasyon konusunun COP31’de öne çıkacak konulardan biri olduğunu vurguladı ve ele alınacak bir diğer konunun fosil yakıtlardan uzaklaşma çabaları olacağına işaret etti.
















