Genel Yayın Yönetmeni

Selin Babacan

Editörler

Beyza Nur Seyhan
Dilek Koyuncu
Sıla Kararoğlu

Adres

Cumhuriyet Caddesi, El Irak Apt. 165/5 Harbiye 34373 İstanbul
T: +90 212 219 29 71
Avrupa’nın su rezervlerinde büyük bir kuruma yaşanıyor

University College London (UCL) araştırmacıları, 2002-2024 yıllarına ait uydu verilerini inceleyerek güney ve orta Avrupa’da tatlı su kaynaklarının ciddi şekilde azaldığını ortaya koydu. Çalışma, İspanya ve İtalya’dan Polonya ve Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerine kadar geniş bir alanda kuruma trendi olduğunu gösteriyor. 

Araştırma, kıta genelinde ciddi bir dengesizliği ortaya koyuyor: İskandinavya, Birleşik Krallık’ın bazı bölgeleri ve Portekiz’in bulunduğu kuzey ve kuzeybatı bölgeleri nemlenirken, güney ve güneydoğu Avrupa, İspanya, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Romanya ve Ukrayna dahil olmak üzere kuraklık artıyor.

UCL Su Krizi ve Risk Azaltma Profesörü Mohammad Shamsudduha, “Veriler iklim krizinin Avrupa’yı da doğrudan etkilediğini açıkça gösteriyor” dedi. 

Araştırmada, yer altı suları ayrı olarak incelendiğinde bile kuruma eğilimi doğrulandı. Shamsudduha, “Güneydoğu İngiltere gibi yerlerde, yer altı suyu kamu su ihtiyacının %70’ini karşılıyor. Değişen yağış desenleri ciddi sorunlar yaratabilir” uyarısında bulundu.

Avrupa Çevre Ajansı verilerine göre, 2000–2022 arasında AB genelinde su tüketimi azalmış olsa da yer altı suyu kullanımı %6 arttı. Avrupa Komisyonu, su yönetiminde iklim değişikliğine uyumu artırmayı ve verimliliği 2030’a kadar %10 yükseltmeyi hedefleyen bir strateji geliştirdi.

Avrupa Komisyonu, iklim değişikliğine uyum ve insan kaynaklı baskılara karşı su yönetimini güçlendirmeyi hedefleyen bir “su dayanıklılığı stratejisi” geliştirdiğini açıkladı. Strateji, su verimliliğini 2030’a kadar en az %10 artırmayı ve altyapı modernizasyonunu teşvik etmeyi öngörüyor.

İngiltere’de kuraklık uyarısı

Reading Üniversitesi Hidroloji Profesörü Hannah Cloke, uzun vadeli kuraklık trendlerinin endişe verici olduğunu belirterek, “Önümüzdeki ilkbahar ve yaz, gerekli yağış gelmezse İngiltere’de ciddi su kısıtlamaları ve hayatı zorlaştıracak sorunlarla karşılaşacağız” dedi. İngiltere Çevre Ajansı da, sonbahar ve kışta yeterli yağış gelmezse kuraklığın 2026’ya kadar sürebileceği uyarısında bulundu.

Geniş etkiler kapıda

UCL araştırmacıları, Avrupa’daki kuraklık trendinin tarım, gıda güvenliği ve yer altı sularına bağımlı ekosistemler üzerinde “uzun vadeli ve yaygın” etkiler yaratacağını belirtiyor. Shamsudduha, “İklim değişikliği artık uzak bir tehdit değil; Avrupa’nın kendisi de bundan etkileniyor” dedi.

Dünya genelinde ise Orta Doğu, Asya, Güney Amerika, ABD’nin batı kıyısı ve Kanada’nın bazı bölgelerinde kuraklık artıyor. İran’ın başkenti Tahran’da su sıkıntısı“sıfır gün”e yaklaşırken, su kısıtlamaları gündemde.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/environment/2025/nov/29/climate-crisis-depleting-europe-groundwater-reserves-analysis?utm_term=693177c2700ec8c7b623370b17b855d5&utm_campaign=DownToEarth&utm_source=esp&utm_medium=Email&CMP=greenlight_email