Uçurtmanın peşinden İyilik Elçileri’ne

Uçurtmanın peşinden İyilik Elçileri’ne

En büyük sevdası uçurtmalar olan Uçurtma tasarımcısı Zahit Mungan, 3 Eylül’de Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Mungan; Mardin’den, uçurtmalarından, uçurtma atölyesinden, hava fotoğrafçılığından ve uçurtma festivallerinden bahsetti.

Uçurtmalarla büyüyen Zahit Mungan, “Uçurtmanın Peşinde”projesiyle Mardin’in kültürel mirasını tüm dünyaya tanıtırken, aynı zamanda çocuklar için de uçurtma atölyeleri düzenliyor. Uçurtmanın özgürlüğü ve rüzgârı hissettirdiğini belirten Mungan, “Şehir, Mardin Kalesi’nin kuzey tarafına kurulmuş. Yüksek bir tepede kurulduğundan uçurtma için çok elverişli. Türkiye’de en çok uçurtma yapılan ve uçurulan il” ifadelerini kullandı.

Uçurtmalarında Mardin’in kültürel öğelerini çalışıyor

Uçurtmalarında bölgenin kültürel öğelerini çalıştığını söyleyen Mungan, “Mardin’e gelirseniz mutlaka cam altı sanatlarında ya da bakırda işlenmiş bir Şahmeran görürsünüz. Yaşayan bir efsanedir ve hikayeleri anlatılır. Bu sebeple, Şahmeran uçurtmayı yaptım. Mardin’de yalnızca uçurtmalar uçmaz. Aynı zamanda çokça güvercin vardır. Güvercin uçurtma teması da buradan çıktı. Bunların yanı sıra, Mardin sokakları çok dar olduğu için arabalar geçemiyor. Eşyalarımızı eşekler taşıyor. Bu sebeple eşek temasını da uçurtmamda kullandım. Yeni temalar üzerinde de çalışacağım” dedi.

Uçurtma atölyeleri

Gerçekleştirdiği atölyeleri anlatan Mungan, “Atölyelere grup olarak ya da bireysel olarak ve randevulu alıyorum. Önce uçurtmayla ilgili nasıl yol kat ettiğime, neler yaptığıma dair hikayemi dinliyorlar. Atölyede, bir de sinema salonu var. Burada yetişkinlere kısa filmimi, çocuklara ise uçurtma belgeselini izletiyorum. Böylelikle uçurtmanın tarihini ve önemini öğreniyorlar. Daha sonra aşamalı bir şekilde, hayal güçlerini de katarak uçurtma yapmaya başlıyoruz. Doğru bir şekilde olana kadar onlara yol gösteriyorum. Ardından da hep beraber atölyenin damından uçuruyoruz” şeklinde konuştu.

’Uçurtmanın Gözünden Mardin’ sergilerini gerçekleştirdim”

Aynı zamanda hava fotoğrafçılığıyla da ilgilenen Mungan, “Mardin Kalesi 1986’dan beri kapalı. En büyük tutkum bu kaleye çıkmaktı. 2006 yılında uçurtmaya cep telefonu bağlayarak kalenin yukarıdan fotoğraflarını çektim. Beş yıl içinde 30 bin fotoğraf çektim. Bunlardan 35 tanesini seçerek birçok yerde ‘Uçurtmanın Gözünden Mardin’ sergilerini gerçekleştirdim. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu’nda da yer aldım. Yakın zamanda da uçurtmalarla olan hikayemi kitap haline getireceğim” dedi.

“Festival turizme çok önemli bir katkı sağladı”

820 parçadan oluşan Şahmeran uçurtmasıyla uluslararası festivallere katılan Mungan, “İlk Malezya’da uçurtma festivaline katıldım. Daha sonra Hindistan, Ukrayna, Tayvan, Güney Afrika ve Malta Adası’na gittim. Afganistan, Pakistan ve Hindistan’da uçurtmaları kavga ettiriyorlar. En çok uçurtma uçurulan ülkelerden bir tanesi Hindistan. Ahmet Abat şehrinde bayramlarda herkes çıkıp uçurtma uçuruyor. Bu dönemde bir uçurtma satın almanıza gerek yok, zaten gökyüzünden üstünüze uçurtma yağıyor. 2015 yılında Mardin’de ilk ulusal festivalimizi, 2017 yılında ise ilk uluslararası festivalimizi gerçekleştirdik. Festivale sayesinde, dünyadaki tüm uçurtma federasyonları, bütün uçurtmacılar Mardin’in güzel bir şehir olduğunu öğrendi. En önemlisi, festival turizme çok önemli bir katkı sağladı” ifadelerini kullandı.

Hedef müze açmak

Her uçurtmanın kendisi için ayrı bir yeri olduğunu paylaşan Mungan, “Nereye gidersem gideyim yanımda uçurtma bulunduruyorum. Beni mutlu kılıyor.Günlerce, aylarca hayalini kurup, tasarlayıp, emek verip, dikiş makinasında dikip daha sonra gökyüzüyle buluşturmak apayrı bir keyif” diyerek Mardin’de “Yaşayan Uçurtma Müzesi” açma hayali olduğunu açıkladı.

Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik’te yayımlanan “İyilik Elçileri” programının; Uçurtmanın Peşinde olan Zahit Mungan ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar