Türkiye’nin bireysel bağışçılık raporu açıklandı: Yardımlar azalıyor!

Türkiye’nin bireysel bağışçılık raporu açıklandı: Yardımlar azalıyor!

TÜSEV’in Türkiye’de bireysel bağışçılık alanındaki gelişmeleri ve değişimleri ortaya koymak amacıyla hazırladığı Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik 2019 Raporu, 13 Şubat’ta düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Raporun saha çalışması, 20 Temmuz-29 Ağustos 2019 tarihleri arasında, 67 il ve 201 ilçede, 2 bin 502 katılımcıyla yüz yüze yapılan görüşmelerle gerçekleşti. Raporda, bireysel bağışçılık ve hayırseverlik alanındaki değişimlerin gözlemlenebilmesi adına 2004 ve 2015 yıllarında hazırlanan raporların bulgularına da yer verildi.

Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik 2019 Raporu’na göre son bir yılda doğrudan yardım ve bağışların tahmini kişi başı mali değerinin 303 TL olduğu belirlendi. 2015’te ise bu değerin enflasyona göre düzenlenmiş hali 358 TL’ydi. Türkiye’de bir yıl içinde yapılan tüm bireysel yardım ve bağışların toplamının ise 17,6 milyar TL olduğu tahmin ediliyor.

Sorunların çözümüne olan etki

Rapora göre, katılımcıların yüzde 42’si daha iyi bir toplum için mevcut sorunların çözümünde kendisinin etkisinin olabileceğini düşünürken, STK’ların bu konuda etkili olduğunu düşünenler ise araştırmaya katılanların yüzde 55’ini oluşturuyor. İki oran da son 15 yıl içinde düşüşe geçmiş durumda. Bununla birlikte, katılımcıların yüzde 55’i ağaçlandırma ve çevreyi koruma konusunda, yüzde 51’i engellilere destek, yüzde 47’si sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, yüzde 46’sı ise eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi konusunda STK’ların etkili olduğunu düşünüyor. Bu oranlar 2015’deki rapor sonuçlarına göre artış göstermiş durumda. Politikaların belirlenmesinde ise STK’ların etkisinin olduğunu düşünenler, katılımcıların yüzde 71’ini oluşturuyor.

İnsanlar bağışları doğrudan yapmayı tercih ediyor

Araştırmaya göre son 15 yıldır insanların yüzde 87’si, bağışları ilgili bir kurum aracılığıyla değil, doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı tercih ediyor. Yardımı bir kuruluş aracılığıyla gerçekleştiren yüzde 13’lük kesimin ise sadece yüzde 22’si STK’ları tercih ediyor. Son 4 yılda kamu kurumlarına güven ise yüzde 5 oranında azalmış.

Kuruluş aracılığıyla yardım yapmamanın başlıca sebebi, son 15 yılda neredeyse hiç değişmeyerek yüzde 54’ün cevabıyla “yaptığım yardım miktar olarak çok küçük” oluyor. Bu da STK’lara yardım yapmak için insanların büyük miktarlar bağışlanması gerektiğini düşündüklerini gösteriyor.

Güven ve şeffaflık ön planda

Bağış yapacak kurum veya kuruluşu seçerken katılımcıların yüzde 36’sı STK’nın verdiği güveni, yüzde 24’ü STK’nın faaliyet gösterdiği konuya yakınlığı ve yüzde 22’si şeffaflığı ön planda tutuyor. Bununla birlikte, katılımcıların yüzde 40’ı da dilencilere para verdiğini belirtiyor.

Raporun tamamına ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://tusev.org.tr/usrfiles/images/Turkiyede_Bireysel_Bagiscilik_ve_Hayirseverlik2019.pdf

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar