“Rol model olarak görülen şoför amcaların eğitimlerini iyileştiriyoruz”

“Rol model olarak görülen şoför amcaların eğitimlerini iyileştiriyoruz”

Michelin’in öğrenci taşımacılığı yapan şoförlerin trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim becerileri konusunda bilgilerini artırma amacıyla Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında yürüttüğü İyi Dersler Şoför Amca projesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da katılımıyla hedeflerini büyüttü. Şoför eğitimlerinin iyileştirilmesi ve standardının oluşması için çalışan Michelin’in Kurumsal İletişim Müdürü Selen Dik ile projeyi, verilen eğitimleri ve sosyal sorumluluk yaklaşımlarını konuştuk.

İyi Dersler Şoför Amca Projesi ne zaman başladı? Kısaca tanıtabilir misiniz?

İyi Dersler Şoför Amca projesini Michelin olarak 2010’dan itibaren sürdürüyoruz. 2014 yılında projenin paydaş yapısında değişiklikler yaşandı. Şu an proje; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Michelin arasında Ağustos 2014’te imzalan iş birliği protokolüyle, Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında yürütülüyor. Ülkemizde bazı ilçeler ile merkez okul arası mesafe 135 km’ye varabiliyor ve öğrenciler, servis şoförleriyle çok fazla vakit geçiriyor. Bu doğrultuda, şoför eğitimlerinin iyileştirilmesi ve standardının oluşması için elimizi taşın altına koyduk. Her yıl Türkiye genelinde 1,3 milyon öğrenci taşımalı eğitim sistemiyle taşınıyor. Bu rakamın 757 bin 769’u ise ilköğretim öğrencisi. Bu sebeple taşımalı eğitim uygulaması ülkemiz için çok önemli ve geliştirilmesi gereken bir uygulama. Paydaşlarımızla birlikte taşımalı eğitim sisteminde görev alan servis şoförlerine ilk yardım, trafik güvenliği ve iletişim eğitimi veriyoruz. Buna paralel olarak da, dördüncü sınıf öğrencilerine trafik eğitimi veriyoruz.

Eğitimlerin içeriğinden bahseder misiniz?

Eğitimlerin içeriğini hazırlarken farklı sektörlerden birçok kişiyle, akademisyenlerle, Şöförler Odası’yla görüşüp çalıştaylar düzenledik. Şoförlerin çok uzun süre trafikte kalmalarını ve serviste çok fazla vakit geçiren çocukların şoför amcalarını rol model olarak görmelerini göz önüne alarak ilk yardım, trafik güvenliği ve iletişim konularında eğitimler vermeye karar verdik. Bu konudaki eksiklikleri gidermek için içerik daha geniş tutulabilirdi ama önceliği bu üç konuya vermek istedik. Eğitimleri tek taraflı bir bakış açısıyla hazırlamayıp, şoförlerle de konuştuk. Onlar, “Sadece bize vermeniz yetmez” dediler. Bu kıymetli görüşlerinin yönlendirmesiyle dördüncü sınıf öğrencilerine verilen trafik eğitimine ek olarak iletişim becerileri eğitimini de ekledik.

Projenin hedefi nedir?

Projenin öncelikli hedefi, okul servis şoförlerinin eğitimi için sürdürülebilir standart bir eğitim programı geliştirmek. Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için İDŞA projesinin web sitesi aracılığıyla tüm okulların gerekli belgelere ve kaynaklara ulaşmasını sağlıyoruz. Ön planda olan bu hedefimizin yanı sıra güvenli öğrenci taşımacılığı konusunda ilgili taraflarda farkındalık yaratmayı, formatörler aracılığıyla seçilen illerdeki ilkokul öğrencilerine yönelik eğitimler vermeyi ve okul yönetimi, veliler, öğrenciler ve şoförlere yönelik, öğrenci taşımacılığı özelinde trafik güvenliği konusunda farkındalığı geliştirmeyi hedefliyoruz.

Eğitimler kimler tarafından veriliyor? Eğitim verenlerin yetkinliği nasıl sağlanıyor?

Proje uygulamaları sırasıyla formatör eğitim semineri, eğitimci eğitim semineri, şoför eğitimi, öğrenci eğitimi ve afiş yarışması şeklinde gerçekleştiriliyor. Formatör eğitim seminerine İl Jandarma Komutanlıklarından ve İl Millî Eğitim Müdürlüklerinden birer personel; eğitimci eğitim seminerine ise İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri ve İlçe Jandarma Komutanlıklarından birer yetkili katılıyor. Eğitimciler, kendi ilçelerinde görev yapan tüm taşımalı eğitim servis şoförlerine iki saatlik eğitim veriyor. Ayrıca, formatörler projeye dahil olan okullarda dördüncü sınıf öğrencilerine trafik güvenliği eğitimi veriyor.

Şimdiye kadar kaç kişiye ulaşıldı?

2014 yılında imzaladığımız işbirliği protokolü sonucunda bugüne kadar 50 ilde, 46 bin 308 şoföre ve 33 bin 500 öğrenciye ulaşıldı.

“İyi Dersler Şoför Amca” projesini başlatırken kurumsal hedefiniz neydi?  Sizce hedeflerinize ulaştınız mı?

Michelin olarak projeye başlarken kurumsal hedefimiz çocukların eğitimine trafik güvenliğine katkıda bulunarak destek olmaktı. Projeyle öğrenci taşımacılığına yönelik özel bir eğitim programının geliştirilmesi ve bu konudaki standart eğitim içeriği ihtiyacı karşılandı. Michelin ve ilgili tüm paydaşların bir araya gelmesi sayesinde bu alandaki sorunlar, ihtiyaçlar ve beklentiler kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmış oldu. Aldığımız geri bildirimler ışığında Michelin olarak hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebilirim.

Michelin’in sosyal sorumluluk yaklaşımı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bizim için önemli olan nokta projenin sürdürülebilir olması. Bu proje 2010’dan beri var. 2014’ten beri de çatı bir projenin altında devam ediyoruz. Sürdürülebilir olmadığı zaman toplumun yararlanacağı bir proje olmuyor. Michelin trafik güvenliği bakımından uzmanlaşmış bir marka. Bulunduğu topluma faydalı olmaya çalışıyor. Günümüzde, bir kurumun devamlılığını sürdürebilmesi için yasal çerçevede işlerini gerçekleştirip kâr elde ediyor olması yeterli değil. Kurumun hedef kitlesi, kurumun içinde bulunduğu topluma karşı olan sorumluluklarının da yerine getirilmesini bekliyor. Bu tür sorumlulukların yerine getirilmesi kurumlar için vazgeçilmez bir hal aldı. Michelin olarak, sosyal sorumluluk projelerinin yaratımında bir yandan hedef kitlemizi ve ihtiyaçlarını gözetiyor, bir yandan da kendimizi iyi hissettiğimiz projelerin içerisinde olmaya özen gösteriyoruz.

İDŞA projesi dışında Michelin’in başka KSS projesi var mı?

İyi Dersler Şoför Amca projemizin yanı sıra Trafik güvenliğini artırmak ve taşıtların yakıt tüketimini azaltarak çevreyi korumak amacıyla, 2004’ten bu yana Türkiye’de Lastiklerde Doğru Hava Basıncı etkinlikleri düzenliyoruz. Elde edilen sonuçlar, araç kullanıcılarının her geçen yıl doğru hava basıncı konusunda biraz daha bilinçlendiğini ve Michelin’in çalışmalarının başarıya ulaştığını gösteriyor.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar