“Sürdürülebilir projeler geliştirmek için sosyal girişimci olmak gerekiyor”

“Sürdürülebilir projeler geliştirmek için sosyal girişimci olmak gerekiyor”

Üniversiteli öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirmek için düzenlenen Business Talks ‘19, 19 Kasım’da İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde gerçekleşti. Business Talks ‘19’a konuşmacı olarak katılan Acayipişler Atölyesi Marka Danışmanı İsmail Hilmi Adıgüzel, üniversiteli gençlere sosyal girişimciliği anlattı. Adıgüzel, sosyal sorumluluk projelerinin bir hata olduğunu, sürdürülebilir projeler geliştirmek için sosyal girişimci olmak gerektiğini belirtti.

“Sosyal sorumluluk projeleri bir hataydı”

İsmail Hilmi Adıgüzel öncelikle kendi gerçekleştirdiği bazı sosyal sorumluluk projelerinden bahsetti. Adıgüzel, Van’ın Karakoç köyünde yaşayan 450 çocuğun mont, ayakkabı, elbise ihtiyaçları karşılanmasına, 60 gün süreyle Cevahir AVM önünde gerçekleşen Uygulamalı Para Kazanma Dersi’ne, Japonya’da yaşanan tsunami felaketi sonrası Japonya’nın acısını paylaşmak amacıyla oluşturulan resim, fotoğraf ve karikatür sergisine, Kızılay tarihinin en büyük 3’üncü kan bağışı kampanyasına önayak olduğunu, bu projelerin fikir sahipliğini ve koordinatörlüğünü gerçekleştirdiğini belirtti. Sosyal sorumluluk projelerinden birkaçını anlatan Adıgüzel, bütün bunların bir hata olduğunu açıkladı. Peki, başarılı olmuş bu projeler neden Adıgüzel için bir hataydı?

Sebep sosyal girişimcilik

Adıgüzel’in açıklamalarına göre, kapitalist dünyada iki zıt tip şirket bulunmaktadır. Bunlardan ilki geleneksel dediğimiz sadece kar odaklı olan şirkettir. Diğer tip ise sadece sosyal fayda amacıyla çalışan geleneksel sivil toplum kuruluşlarıdır. Fakat zamanla, sırf kar amacı güden şirketlerin bazıları sosyal faydayla buluşmaya başlayarak sosyal sorumlu şirketler halini alırken, geleneksel sivil toplum kuruluşlarından bazıları da kar amacı gütmeye başlayarak ticari faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu halini almışlardır. Sosyal girişimcilik de bu kar ve sosyal faydayı eşit olarak paylaştıran sosyal şirketlerdir.

Durumu bu şekilde özetleyen Adıgüzel, “Sosyal sorumluluk projeleri yapmak yerine sosyal girişimci olsaydım, hala bu projeleri gerçekleştirebiliyor olacaktım” dedi. Sosyal sorumluluk projelerinin sürdürülebilir olmadığını belirtirken, sosyal girişimcilerin dünyayı değiştirmek için uğraştıklarını, amacın sorunu ortadan kaldırmak olduğunu ve bu sebeple sosyal sorumluluk projeleri yapmak yerine sosyal girişimci olunması gerektiğini vurguladı.

Dünyadan sosyal girişimcilik örnekleri

Dünyadan sosyal girişimcilik örneklerini paylaşan Adıgüzel; “Muhammed Yunus 42 kadına 27 dolar vererek Grameen Bank’ı kurdu ve mikro kredi kavramının mucidi oldu. Alınan her ayakkabının aynısından bir tane bağışlayan Toms ise daha sonra sattığı her 13 gözlükle bir göz ameliyatı gerçekleştirdi” dedi. Türkiye’den de görme engelli bastonunu navigasyonla birleştiren WeWalk örneğini veren Adıgüzel, sosyal girişimci olmak için hiçbir zaman geç olmayacağını Çöp(m)adam’ın kurucusu Tara Hopkins örneğiyle açıkladı.

21 Mayıs 2020 Sosyal Girişimcilik Yarışması

Konferansta bulunma nedeninin üniversiteli gençlerin hayallerine ortak olmak olduğunu belirten Adıgüzel, 1 Ocak’ta duyurulacak olan 21 Mayıs 2020 Sosyal Girişimcilik Yarışması’nı gerçekleştireceklerini duyurdu.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar