Sıfır atığa bireysel olarak katkı sağlamak için beş değişim adımı

Sıfır atığa bireysel olarak katkı sağlamak için beş değişim adımı

Geri dönüştürmediğimiz, geri dönüştürülmesi mümkün olmayan ve kullandığımız plastikler doğayı ve dünyayı ciddi şekilde kirletiyor. Hayatımıza ‘’Kullanma, Reddet Azalt, Yeniden Kullan, Çürüt’’ sıfır atık projesinin beş temel ilkesini entegre edip geri dönüşüme katkı sağlayarak çevremizi koruyabiliriz.

Hayatımızda yapacağımız değişikliklerle atıksız yaşamak mümkün. Günlük yaşantımız içerisinde olabildiğince az atık oluşturmanın, atıksız yaşama ulaşmak için birinci hedefimiz olması gerekiyor. Atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için önemli bir unsur.

Kaynakların verimli kullanılması, sıfır atığın bize sunduğu en büyük avantajıdır. İsrafın önlenerek, maliyetlerin düşmesine katkı sunuyor. Küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarının havaya salınımını azaltıyor ve her türlü canlının çok daha temiz bir doğada hayatını devam ettirmesine imkân sağlıyor. Çevrede oluşabilecek riskleri de minimuma indiriyor.

Evde sıfır atık neden önemli?

Evsel atıklar bilinçsiz bir şekilde doğaya bırakılıyor. Bireysel olarak sıfır atığa başlamak, bu konuda yapabileceğimiz en doğru değişimdir. Öncelikle doğa dostu ürünler tercih edebiliriz. Doğa dostu ürünler, tercih edilen üründen en yüksek verimi sunuyor, plastik atıkların kullanımını azaltıyor, üretiminde kimyasal ve ilaç kullanılmadığından insan sağlığı için bir tehlikeye neden olmuyor.

Sıfır atığa başlamak için yapılabilecekler    

Bez çanta, file ve erzak torbaları kullanın

Alışverişe gitmeden önce bez çantanızı yanınıza alın. Eğer bez çantanız yoksa eski kullanmadığınız kıyafetlerinizden bez çantalar üretebilirsiniz. Kuru bakliyatlarınızı (pirinç, mercimek vb.) plastik torbalara koymak yerine erzak keselerine koyarak satın alabilir, bu şekilde saklayabilirsiniz.

Plastik ürünler yerine çok kez kullanılabilecek doğa dostu ürünler tercih edin

Plastik pipetler yerine metal ya da cam pipetler, plastik saklama kapları yerine cam ürünler tercih edebilirsiniz. Kullan-at ürünler yerine çok kez kullanıma uygun bardak, termos, tabak, çatal vs. kullanabilirsiniz.

Atıksız mutfak için kompost yapın

Meyve ve sebzelerin kullanılabilir kısımlarını kullanıp geri kısımlarını çöpe atıyoruz. Doğa atıklarımızı bir tenekeye ya da bahçede bir çukura doldurarak organik atıklarla kompost yaparak gübre olarak kullanabiliriz.

Bakım ürünlerinizi dikkatli seçin

Plastik malzemelerden üretilen diş fırçası yerine bambudan üretilen diş fırçasını tercih edebilirsiniz. Plastik şampuan ve krem şişeleri yerine katı sabun, katı saç kremleri, doğal sabun kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık makyaj temizleme pamukları yerine tekrar tekrar yıkanabilir makyaj temizleme kumaşlarını kullanabilirsiniz.

Balmumu kumaşları tercih edin

Alüminyum folyo ve streç film kullanmak yerine buzdolabınızda saklayacağınız yiyecekler için satın alacağınız balmumu ile evinizde elde edebileceğiniz balmumu kumaşı kullanarak streç filme ihtiyaç olmadan saklayabilirsiniz.

Kaynak:

https://sifiratik.gov.tr/sifir-atik/sifir-atik-nedir

https://www.temizsozluk.com.tr/surdurulebilirlik/atiksiz-yasam-mumkun.html

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar